- Vi kan vinne EM

Xabi Alonso ser fram mot et mesterskap hvor han er enig i at Spania er en av favorittene, men hvor han ikke ønsker å blåse opp forventningene.

Få er i tvil om at Spania har en av de beste spillertroppene til EM-sluttspillet, som foregår i Østerrike og Sveits til neste måned, men samtidig er det mange plasser på laget til Luis Aragones som synes usikre.

Treneren synes å gå for et fleksibelt 4-1-2-3 system, hvor man har et midtbaneanker bak to sentrale midtbanespillere, og to offensive flankespillere som skal støtte spissen.

Det er ventet at Fernando Torres blir spissen til Spania, mens Xabi Alonso kjemper med Marcos Senna om å få spille anker. Pepe Reina og Alvaro Arbeloa er nok i utgangspunktet ment å få en plass på benken.

World Soccer har intervjuet Xabi Alonso før turneringen, og den elegante pasningsspilleren ønsker ikke å love for mye etter at Spania her kommet i en tilsynelatende lett gruppe, men hvor man i eventuelle kvart- og semifinaler må møte lag fra "dødens gruppe" hvor Frankrike, Nederland, Italia og Romania holder til.

Dere startet dårlig med tap mot Nord-Irland og Sverige i kvalifiseringen, men kom sterkt tilbake?
- Det var vanskelig å komme seg etter et skuffende VM. To tidlige tap vekket oss, og vi skjønte at vi kunne ikke tillate oss flere feil og vi begynte umiddelbart å spille bedre.

Spania har en ballbesittende stil, kalt "tiki-taka"?
- Jeg liker ikke navn som tiki-taka (blir noe sånt som "pass and move") eller juganes (playmaker). Uansett hvor godt du er med ballen kan du bli slått. Du må kunne kombinere det med innsats og effektivitet. Du kan ikke bare slå pasninger sidelengs, du må også komme deg framover.  Uansett, så har vi vært ballbesittende også før denne kvalifiseringen.

Det har vært et generasjonsskifte med vraking av veteraner som Salgado og Raul?
- Ja, men det er normalt. Vi vil også bli byttet ut med yngre spillere i fremtiden. Luis Aragones har bygget et ungt lag som står ham nær.

Det har ikke hjulpet at det har vært mye støy rundt vrakingen av Raul?
- Selvfølgelig ikke, men vi har lært å leve med slikt.

Noen sier at Spania er i den letteste gruppen med Hellas, Russland og Sverige, men dere kan for eksempel møte rivalen Italia i kvartfinalen?
- Jeg har ikke noe i mot Italia og frykter dem ikke. De er verdensmestere, men vi slo dem nylig i en privatkamp. La oss vente og se, vi kan ikke bekymre oss om en kvartfinale nå. De viktigste er å vinne den første kampen mot Russland og bygge på seg selvtillit. Jeg synes heller ikke vi har fått noen lett gruppe, Hellas er for eksempel regjerende mester.

Kan Spania vinne?
- Vi kan vinne, men vi kan også bli slått ut. Det er små marginer, og en kan bare se på siste VM. Vi spilte bra mot Frankrike i 16-dels finalen, men en dødball, et enkelt øyeblikk, og de har scoret og vi er ute. Vi er optimister, men vi må ikke skape for store forventninger.

World Soccer tror Spania spiller med dette laget:

Casillas

Sergio Ramos   Puyol   Pablo   Capdevila

Senna/Xabi Alonso

Fabregas/Iniesta   Xavi

Iniesta/Fabregas   Torres   Silva/Villa