10 år med akademiet

Det er i år ti år siden Liverpool åpnet sitt akademi i Kirkby. Echo har tatt en prat med en av initiativtakerne til prosjektet, tidligere chief-executive og viseformann Peter Robinson.

- Vi tror dette vil bli viktig i fremtiden til klubben å kunne produsere så mange egne spillere som mulig. Liverpool Football Academy vil gjøre oss i stand til å konkurrere med hvem som helst i verden, sa Peter Robinson til Echo for ti år siden.

Nå er det ti år siden, og produksjonen av unge scousere til førstelagstroppen har stagnert. Folket på tribunene lurer på når den neste lokale guttungen kan spille seg inn på laget, og om det er noen scousere igjen på laget når Steven Gerrard og Jamie Carragher legger opp. Slik er det over hele landet, og de engelske akademiene klarer ikke produsere spillere av samme kvalitet som de gjør i utlandet.



- Vi ønsket å produsere så mange spillere som vi kunne, og etter å ha besøkt mange akademier rundt om i europa bestemte vi oss for å gå etter Ajax-modellen. På den tiden var Ajax de mest suksessfulle med å produsere lokale spillere, sier Robinson til Liverpool Echo i dag.

Forholdet mellom akademiet og Melwood er ikke problemfritt om dagen, og det er en "oss og dem"-holdning. Robinson innrømmer at det var oppe til diskusjon med en ordning som Real Madrid har, der de hadde førstelaget og akademiet på samme plass.

- Vi vurderte nøye å kombinere akademiet og førstelaget, men vi måtte forlate Melwood om det skulle være mulig, og det ville blitt en for stor omveltning. Til slutt valgte vi Ajax-modellen, fordi vi ønskte å beholde Melwood. Jeg har lagt merke til at både Manchester United og Arsenal har valgt å kombinere sine akademier med førstelagstreningsfeltet, og det er fullt mulig å diskutere hva som er den beste ordningen.

- Jeg var glad da akademiet ble åpnet, for det var noe jeg var innstilt på å få gjennom før jeg forlot klubben. Det er vanskelig å forklare hvorfor noen områder produserer spillere i en periode, for så å stoppe. På et tidspunkt hadde vi Steven Gerrard, Michael Owen og Jamie Carragher på vei gjennom, og Everton hadde Wayne Rooney. Alle fire fra samme område. Så i ettertid har det vært en periode der få spillere har kommet gjennom.

Peter Robinson mener fremdeles at akademiene er de beste ordningene for unge lokale spillere som vil slå gjennom.

- Selvfølgelig ønsker jeg å se flere lokale unggutter som kommer gjennom, og jeg mener at akademiene gir deg den beste sjansen til å produsere unge spillere. Supporterne ønsker å se lokale gutter i laget sitt, og det er flott for klubbene når det skjer. Merseyside er som en stor familie, og folket elsker når de ser en av sine egne komme gjennom. Nasjonalt er akademiene den rette veien for engelsk fotball til å forbedre ferdigheter og utdanne unggutter, fordi det gir dem muligheten til å forbedre seg selv.

- Kanskje et felt man kunne forbedret seg på var standarden på trenerne, for jeg tror de engelske klubbene kanskje henger litt etter sine europeiske rivaler på det feltet, avslutter Robinson.