Anvendeligheten er til hinder

Gerrard mener han er best på sentral midtbane. Han har lidd i andre posisjoner. De røde må våge mer for å vinne mot topplagene, og bør være med i tittelkampen når 10 kamper gjenstår.

Steven Gerrard har gjort det klart overfor Rafael Benítez at han ønsker å spille sentralt på midtbanen. Det er der han kommer best til sin rett.
- I sommer så jeg ham i øynene og fortalte ham hvor jeg ville spille. Det er på sentral midtbane, forteller Gerrard til The Times.

- Jeg fortalte ham at han ville få mest mulig ut av meg ved å la meg spille der jeg liker. Det er når jeg kan bevege meg fra straffefelt til straffefelt, forsvare i den ene enden, kaste meg inn i taklinger, få i gang pasningsspillet og komme til kanten av 16-meteren for avslutninger. Jeg synes det er vanskelig å spille slik jeg ønsker i de andre posisjonene.

- Jeg liker å høre når manageren sier: "Du skal spille i midten. Jeg vil at du skal gå ut og styre kampen." Det er musikk i mine ører. Da vi hadde kjøpt Robbie Keane, fortalte han meg at planen hans var at Keane skulle spille bak Torres og at jeg skulle flyttes ned på sentral midtbane. Jeg kjenner Rafa Benítez bedre enn de fleste nå. I noen kamper vil han spørre meg om å spille i andre posisjoner, men han vet hva jeg foretrekker.

Gerrard påpeker at han får ulike roller avhengig av hvem han spiller sentralt sammen med på midtbanen.
- Når jeg spilte sammen med Jamie Redknapp, var jeg den mest defensive av oss to, men da Didi [Hamann] kom, var han en drøm for meg. Han hjalp meg med å ta spillet mitt opp på neste nivå fordi han ga meg mulighet til å gå fremover og uttrykke meg selv. Man får det beste ut av meg når jeg spiller med en disiplinert midtbanespiller som gir meg frihet til å jobbe mellom straffefeltene. Jeg kan operere i en dypere rolle. Jeg gjorde det for England mot Brasil - jeg fikk bestemannsprisen -  men det er noe jeg ikke liker.

Gerrard har spilt i på mange plasser i sin karriere.
- Jeg har betalt prisen for å kunne gjøre en brukbar jobb i andre posisjoner. Andre spillere blir ikke flyttet rundt fordi de ikke kan gjøre jobben. Jeg kan ikke gå ut og spille på høyre eller venstre og bli Kaka eller Robinho. Jeg bare går ut der, gir 100% og gjør en stødig jobb. Jeg vil arbeide hardt, gjøre min del defensivt og hjelpe laget. Det er derfor managerne gjør det mot meg, men det påvirker meg. Spillet mitt lider når jeg skifter posisjon. Jeg er sentral midtbanespiller. I de store kampene vil jeg spille i midten og vise at jeg er en av de beste i den posisjonen.

- I Liverpool har jeg spilt overalt unntatt i mål: midtstopper mot Coventry borte, venstreback på Maine Road og høyreback nesten 40 ganger. For fem eller seks år siden hatet jeg å spille på venstre eller høyre så mye at jeg ikke kunne forberede meg skikkelig til kampene. Nå blokkerer jeg det ute og gjør mitt beste. Man har to muligheter: Man kan gå ut der og gjøre jobben eller konfrontere manageren, og i de tilfellene vil det bare være én vinner.

Han antar han har spilt 65% av de cirka 400 kampene for Liverpool sentralt på midtbanen. Og for England?
- Langt færre. Jeg har spilt i min favorittposisjon fem av 68 kamper for England. Hva kan jeg gjøre? Jeg går på Englandstreningene og viser meg frem hver dag. Alle Englands managere jeg har jobbet med vet hvor jeg ønsker å spille, men de bestemmer formasjoner, og de forteller meg hvor jeg skal spille.

Gerrard håper at Liverpool fortsatt er med og kjemper om ligagullet når 10 kamper gjenstår.
- Denne gang må vi være med når det gjenstår 10 kamper å spille. Rafa vet at dette er en stor sesong for oss når det gjelder ligaen. Supporterne roper etter den, spillerne ønsker den og vi må levere. Hvis vi er ute av tittelkampen i januar eller februar, vil det bli mange misfornøyde mennesker, meg selv inkludert. Byen vil eksplodere dersom vi vinner ligaen, og jeg ønsker ikke at det skjer etter at jeg har lagt opp. Jeg føler at jeg fremdeles har de beste årene foran meg. Jeg ønsker ikke å legge opp og bare ha Istanbul og et par FA-cuptriumfer å huske. Det vil være en personlig katastrofe dersom jeg ikke vinner ligaen her.

Gerrard håper at Liverpool kan vise en mer positiv innstilling når man møter topplagene.
- Når vi møter dem, må vi ha riktig balanse mellom å være organisert og sterke defensivt og fremdeles gå fremover for å vinne. Hvis man tar fatt på disse kampene på negativt vis, og for defensivt, kan man fortsatt tape, som vi har gjort.

- I cupene mot Chelsea har vi håndtert dem bedre enn de har håndtert oss, men i ligakampene må vi være mer angrepsinnrettede for å vinne. De siste sesongene har vi vært godt organisert defensivt mot United og Chelsea, men likevel tapt 0-1. Hvis vi er like gode defensivt og bedre fremover, kan det bli 1-0 til oss. I disse kampene er det første målet viktig. Slipper man inn, så klarer man ikke å komme tilbake i ni av ti kamper. Det er viktig å ta noen sjanser for å score det målet mot disse lagene, fordi det gir en et psykologisk opptur.