Første hattrick siden 96

De tre målene til Steven Gerrard er ikke hverdagskost for Liverpool i FA-Cupen. Rafael Benitez vil ha en god sak dersom riften med Hicks og Gillett ikke lar seg løse. G14 oppløses.

Hattrick nr.16
Da Steven Gerrard etter gårsdagens kamp mot Luton kunne motta matchballen som tegn på hans hattrick i 2.omgang av 5-0 seieren, var det samtidig en bekreftelse på at det var 16. gang en spiller fra Liverpool har nettet minst tre mål i en kamp i FA-Cupen.

Liverpool vant den mest populære hjemlige cupen i England for første gang i 1965, og det er først de siste tiårene at de røde har hatt mye suksess i FA-Cupen. Siden 1980 ble Stevie G den sjuende spilleren med hattrick.

David Johnson greide det mot Grimsby i 1980, John Wark i 1985 mot York, og ikke uventet presterte Ian Rush å gjøre det to ganger, i Barnsley i 1985 og mot Swansea i 1990. Rushie scoret intet mindre enn 44 mål i FA-Cupen totalt, hvorav 39 var for Liverpool. De to siste på listen er John Barnes mot Crewe i 1992 og nå sist Stan Collymore i 1996. Steven Gerrard er altså førstemann i dette århundret som gjør hattrick i FA-Cupen for LFC.

Undergraver Rafa
Engelske aviser kommer framover til å være breddfulle av spekulasjoner rundt Liverpools eierskap og fremtiden til klubbens manager. Dette etter at det har kommet fram at kostnader til ny stadion har eskalert i en størrelsesorden som gjør at nye og billigere planer må legges fram, mens deleier Tom Hicks altså nylig bekreftet at man har hatt samtaler med Jurgen Klinsmann om muligheten for at tyskeren skulle bli manager på Anfield.

Nå er Klinsmann havnet i Bayern München, og Hicks har lagt til at han bare ville bli vurdert dersom Rafa skulle trekke seg og at man nå har full tillit til spanjolen i managerstolen.

Skulle denne såpeoperaen imidlertid ende med at Rafael Benitez enten trekker seg eller får sparken, mener kilder som The Times har snakket med at Rafa vil stå meget sterkt i forhold til en kompensasjon.

"Hvis du i praksis averterer stillingen til noen som fortsatt har den stillingen, da undergraver du den gjensidige tillit som er til grunn for enhver arbeidskontrakt", sier advokat Peter Coyle. "Det er en del ting som hele tiden foregår bak scenen i en fotballklubb, men det faktum at det er blitt gjort kjent offentlig gjør dette til noe annerledes siden det undergraver manageren."

"Det hjelper ikke for meg", sier Coyle om at Hicks påstår at samtalene med Klinsmann kun var ment som en forsikring dersom Rafa gikk. "Du forsikrer deg mot ting du ikke har kontroll over. Ja, det var årsaker til at han (Benitez) kunne ha valgt å gå, men hvorfor ville han gjøre det? Hvorvidt han blir eller går vil endelig være opp til hva de to eierne av klubben beslutter."

"Jeg vil utvilsomt si at det var uheldig", sier en annen advokat Richard Linskell om uttalelsene til Tom Hicks. "Det kan være at han kommer fra et legalt system hvor du kan si slike ting uten at det får legale følger. Det er vanskelig å si om han tenkte på dette eller om han bare skjøt fra hoften, slik folk i slike posisjoner ofte gjør."

The Times antyder at Rafael Benitez vil kunne kreve minimum £5M dersom hans kontrakt, som løper til juni 2010, skulle bli sagt opp.


Kompromiss mellom storklubber og organisasjoner
Mektige G14, som etter hvert ble utvidet til å gjelde 18 av de mektigste klubbene i Europa, deriblant Liverpool, Manchester United og Arsenal, skal bli oppløst og de skal isteden bli del av en større organisasjon godtatt av UEFA.

Som motytelse har FIFA og UEFA gått med på å betale kompensasjon til klubbene for spilleres deltakelse i EM og VM.

- Det var en historisk dag for fotball, hevdet Sepp Blatter, president i FIFA. ? Klubbene, som er selve basisen i vår sport og fundamentale for hvordan den skal fungere, vil endelig bli del av en pyramideformet fotballorganisasjon.

- De velbegrunnede kravene fra klubbene vil bli hørt, også finansielt, bekreftet Michael Platini i UEFA. - Intensjonsbrevet som er underskrevet er ikke et politisk skritt, men et logisk skritt.

- Vennskap og tillit er basisen i vår sport. Jeg berømmer presidenten i UEFA for å ha gjennomført forandringen han lovet da han ble ansatt. Det er en seier for alle, sa Joan Laporta i Barcelona på vegne av klubbene.

UEFA vil nå foreslå rammene for en ny organisasjon på et møte 21. januar. Den vil bli hetende "European Club Association", og vil være uavhengig men samtidig godtatt av UEFA. Det vil bestå av mer enn 100 klubber fra hele Europa, inkludert representanter fra hvert av de 53 medlemslandene.