Klubbene vant over FIFA

CAS har bestemt at klubbene ikke kan tvinges til å frigi spillere til OL. FIFA håper imidlertid at klubbene lar spillerne delta i Beijing. Avgjørelsen får trolig ingen betydning for Liverpools trio.

Den internasjonale voldgiftsretten for sport (CAS) har bestemt at klubbene ikke kan tvinges til å fri spillere til OL. FIFA har beskrevet avgjørelsen fra Den internasjonale voldgiftsretten for sport (CAS) om at klubber kan trekke sine spillere ut av OL som "skuffende", men oppfordrer klubbene til å tillate spillere å konkurrere i Beijing.

CAS' avgjørelse gikk i favør av Barcelona, Werder Bremen og Schalke, med begrunnelsen at klubbene ikke kan tvinges til å frigi sine spillere fordi de olympiske leker ikke står oppført på FIFA-kalenderen.  FIFA hadde insistert på at det var "obligatorisk" for klubber å frigi spillere i alderen 23 år og under for turneringen.

I en uttalelse onsdag sa FIFA at de vil respektere CAS' avgjørelse.
- FIFA er overrasket og skuffet over denne beslutningen, men vi respekterer den, uttalte FIFA-president Sepp Blatter.

- Likevel vil jeg oppfordre klubbene: La spillerne delta i de olympiske leker! Det vil være en handling av solidaritet i perfekt harmoni med den olympiske ånd. Det vil være fantastisk for aktørene, for fans og for spillet selv.

CAS fant ut at FIFAs beslutning var basert på tilpasninger i stedet for et regelverk, det vil si at klubbene ikke kan tvinges til å frigi sine spillere.
- Den olympiske fotballturneringen 2008 er ikke inkludert i den koordinerte terminlisten, og fra FIFAs eksekutivkomité er det ikke fastsatt noen forpliktelse for klubber til å frigi spillere under 23 år for denne turneringen, står det i CAS? kjennelse.

- Kravene til å rettferdiggjøre en juridisk forpliktelse for klubbene til å frigi spillere til fotballturneringen i Beijing 2008 på grunnlag av vanlig lov er ikke oppfylt."

Blatter la til at han hadde gjort en direkte appell til involverte klubber for å tillate at de tre spillerne som er direkte involvert i tvisten - Barcelonas Lionel Messi, Schalkes brasilianske forsvarer Rafinha, og Werder Bremens brasilianske midtbanespillere Diego - får delta.

De tre klubbene klaget saken inn for CAS fordi de ikke ønsket at spillerne skulle gå glipp av starten på sesongen.

Bundesliga-sesongen begynner før avslutningen av OL, og både Schalke og Barcelona skal også spille kvalifiseringskamper i Champions League.

CAS' avgjørelse omgjorde FIFAs beslutning som ble levert av en FIFA-oppnevnt dommer sist uke. Blatter insisterte på at FIFAs syn ikke er endret.
- OL-turneringen er en unik mulighet for spillere til å få internasjonal erfaring som vil gjøre dem godt for fremtiden.

- Det ligger til grunn. Det er ikke bare spilleren og hans landslag som kan dra nytte av en slik erfaring, men også hans klubb.

- Jeg beklager at CAS har ikke tatt den olympiske ånd i betraktning.

Mens de tre klubbene som har klaget forventes å trekke sine spillere ut, virker det lite sannsynlig at noen andre vil bli kalt hjem fra mesterskapet. Så mest sannsynlig kommer Ryan Babel, Javier Mascherano og Lucas Leiva når OL-turneringen sparkes i gang i morgen.

- FIFA ønsker å takke alle de klubbene som har frigitt sine spillere til turneringen og vist stor solidaritet og olympisk ånd ved å gjøre det, konkluderer FIFA

I sin uttalelse har CAS gjort det klart at de håper avgjørelsen ikke vil føre til store forstyrrelser i turneringen.
- I lys av FIFAs anbefaling gjort til klubbene for å frigi sine spillere, så vel som av den olympiske ånd, vil CAS oppfordre til god vilje og fornuft fra FIFA og klubbene til å finne en rimelig løsning med hensyn til aktører som ønsker å representere sitt land i de olympiske leker.

Formatet på den olympiske turneringen er nå ventet å bli vurdert før 2012 OL i London.

FIFA sa at det vil møte med Den internasjonale olympiske komiteen etter avslutningen av Beijing-lekene for å avklare fremtiden.