Seier for engelske klubber

Englands sportsminister har forhindret at UEFA kan blande seg inn i Premier League-klubbenes økonomi. UEFA må nå diskutere med klubbene. Forbud mot overganger for spillere under 18 år?

Sportsminister Gerry Sutcliffe har sikret en viktig seier for å sørge for Premier League-klubbenes uavhengighet i Europa. Sutcliffe uttalte etter et møte med de europeiske sportsministerne i Biarritz i går at hans franske kollega Bernard Laporte måtte fjerne enhver henvisning om en felles erklæring for en bred europisk regulering innen fotballen. Premier League fryktet at et slikt tiltak ville føre til at UEFA kunne blande seg inn i klubbenes økonomi.
- Det har vært svært vellykket. Alt vi ønsket skulle bli trukket fra ministernes erklæring har blitt tatt vekk, så vi er meget fornøyd med det. Det er ingenting der nå om regulering av klubbene når det gjelder Europa. Det er nå en sak for UEFA å diskutere med klubbene, forteller Sutcliffe.

Sutcliffe sa at saken om regulering tok oppmerksomheten vekk fra det virkelige behovet for å sikre spesiell status for idretten innen europeisk lovgiving. Men UEFA-president Michiel Platini fortalte sportsministerne at UEFA likevel har behov for å innføre regler om økonomiforvaltning for klubber i de europeiske turneringene.

Platini sier at UEFA ikke ønsker å blande seg inn i reglene i de nasjonale ligaene, men ønsket er å sikre økonomisk fair-play i turneringer som for eksempel Champions League og UEFA-cup. Hvis det skulle bli enighet om noe slikt, kan det bety at klubber som Manchester United, Arsenal, Chelsea og Liverpool må tilfredstille UEFAs regler om gjeld og hvor mye de bruker på lønninger.
- Hva UEFA kan gjøre - vi tenker seriøst på dette - er å forsterke og forbedre vårt system for å gi lisenser i våre klubbturneringer, uttaler Platini.

- Det er på denne måten vi ønsker å bidra til økonomisk fair-play, og begynne å svare på forventningene til de ulike partene som er involvert i vår sport.

Forbud mot overganger for spillere under 18 år?
Michel Platini ønsker også å sette en stopper for overganger for spillere under 18 år. Premier League er i mot forslaget.
- I verden og i Europa i dag foregår det handel med barn. Jeg vil ikke ta bladet fra munnen fordi situasjonen er alvorlig. Hva annet kaller du et fenomen der barn i alderen 12 eller 13 år blir revet bort fra sine miljøer og sine kulturer for å bli med i en virksomhet med penger i retur? Dette hva som skjer i fotballen, sier Michel Platini.

- Sammen med FIFA kan vi studere rettsmidler, men tiltak kan allerede settes i verk for å forby internasjonale overganger for mindreårige, selv innen EU. I mange europeisk land finnes det strenge regler som forhindrer, grunnet trusselen om sportslige sanksjoner, å hente spillere fra rivalenes treningsfelt. Men disse reglene finnes ikke på EU-nivå.

- Det er i denne sammenheng at vi ønsker å være i stand til å forby internasjonale overganger for spillere under 18 år innen EU. Dette er ikke et hinder for fri fly av arbeidskraft. Dette er en hastesak knyttet til å hjelpe ungdommer i fare.