- Stor urett har blitt begått

Sportsminister Andy Burnham innrømmer at Hillsborough-familiene har lidd stor urett. Han håper å få frigitt flere viktige dokumenter som har blitt hemmeligholdt. Nye Hillsborough-løgner.

Sportsminister Andy Burnham ble avbrutt av tilrop og et samlet The Kop som sang "Justice for the 96", da han overbrakte en hilsen fra statsministeren under gårsdagens minnestund på Anfield. Everton-supporteren sier at han forstår Liverpool-supporternes reaksjon og mistillit til myndighetene, og innrømmer at stor urett har blitt begått mot Hillsborough-ofrene og de rødes supportere.

Burnhams tale, som ikke var oppført på programmet for minnestunden, ble avbrutt i to minutter av Liverpool-fansen som sang "Justice for the 96". De 28 000 som overvar seremonien følte at regjeringens støtteerklæring var alt for lite, alt for sent.

Sinnet og bitterheten over at ingen har blitt stilt til ansvar for ulykken, og at de etterlatte  og skadede ikke har blitt kompensert på samme måte som polititjenestemennene, kom klart for dagen.

I etterkant av minnestunden gir imidlertid Burnham nå et lite håp til de etterlatte om at rettferdigheten kan seire til slutt.

- Tjue år etter ulykken kommer det stadig frem nye opplysninger som støtter supporternes argumentasjon. Hele landet kan nå se helt klart og tydelig hvilken urett som har blitt begått mot Liverpool-supporterne, ofrene og de etterlatte, uttaler sportsministeren til Press Association.

- Jeg må innrømme at det var en vanskelig avgjørelse å ta, om jeg skulle holde talen under minnestunden. Det var veldig følelsesladet for meg, og jeg var også bekymret for reaksjonene det ville vekke. Men jeg mener i ettertid at jeg gjorde det riktige.

- Familiene har støtt på mange tilbakeslag og vanskeligheter i etterkant av tragedien. Jeg har fulgt saken selv, og vet alt om den. Jeg har hele tiden holdt fast på at urett har blitt begått mot disse folkene, og at saken ikke har fått en tilfredstillende avslutning. Jeg forstår det.

- Jeg talte ikke på Anfield for å bli hyllet. Jeg dro dit som en representant for regjeringen, slik jeg hadde blitt bedt om å gjøre. På Merseyside har man vært frustrert over at landet for øvrig ikke har erkjent fakta i saken. Jeg er fra området, og forstår følelsene.

- Jeg ønsket ikke å gi noen falske forhåpninger, men samtidig er jeg av den oppfatning at folk bør få tilgang til alle fakta og dokumenter i saken. Det føler jeg meg ikke sikker på at de har fått ennå.

- Sammen med justisminister Maria Eagle har jeg bedt om at alle dokumenter blir frigitt for offentligheten. Forhåpentligvis er det et lite steg på veien til å hjelpe de som har lidd urett.

- Det finnes en lov som sier at dokumenter som er unntatt offentligheten først kan frigis etter 30 år, men jeg argumenterer nå overfor mine kolleger i regjeringen at det er upassende å overholde denne fristen i en sak som denne. Folk fortjener fullt innsyn i fakta nå, og jeg kommer til å følge opp denne saken sammen med mine kolleger.

- Jeg ønsker som sagt ikke å gi falske løfter eller gi noen falske forhåpninger, men jeg har i alle fall full forståelse for reaksjonen jeg ble møtt med under minnestunden.

- Jeg har alltid brydd meg om og tenkt mye på Hillsborough-ulykken, og det kommer jeg til å fortsette med. Det har kommet frem nye aspekter i saken så sent som denne uken, og sjefen for politiet i South Yorkshire har sagt han vil vurdere om det er flere dokumenter som kan frigis. Det er en uttalelse jeg hilser velkommen.

- Det er også flere andre grupper som sitter på viktige dokumenter, som ambulansetjenesten, brannvesenet og politiet i West Midlands som hadde en rolle i etterkant av ulykken. Alle disse etatene burde vurdere om de nå kan frigi sine dokumenter.

Nettsted sprer løgner om Hillsborough
Liverpool-supportere i England mobiliserer nå mot nettstedet Euronews, etter at dette nettstedet i går spredde nye løgner om Hillsborough-ulykken. Nettstedet skrev at "en flodbølge av billettløse fans tok seg inn på stadion med makt", stikk i strid med konklusjonene i Taylor-rapporten. Dette er den type medieløgner som Hillsborough Justice Campaign nå har jobbet i tjue år for å bekjempe. HJC oppfordrer nå alle Liverpool-supportere om å klage på artikkelen til Euronews. Det kan gjøres her: http://www.euronews.net/contact/#contact-hook