20 år siden Hillsborough

I dag minnes vi de omkomne og etterlatte etter Hillsborough. Klokken 16.06 norsk tid innledes to minutters stillhet på Anfield, og all offentlig kommunikasjon i Liverpool stopper opp.

Kirkeklokkene fra byens katedraler vil ringe samtidig for første gang siden freden kom i 1945. Samtidig kjempes det fortsatt en kamp for rettferdighet.

Det er nesten uvirkelig, men i dag er det 20 år siden 96 av våre egne omkom på Hillsborough. De siste ukene og dagene har vært fylt med grundige og velskrevne artikler fra The Times, The Guardian og andre såkalte seriøse aviser i England. Overlevende og ambulansepersonell har endelig sluppet til med sin historie. Det har tatt nesten 20 år! Fortsatt er ingen funnet skyldig eller dømt etter at nærmere 100 fotballsupportere omkom. Det politiske klimaet i England tillot ikke det. Ikke den gang. Derfor er det verdt å legge merke til hva dagens statsminister i Storbritannia uttaler til Liverpool FCs egen tv-kanal i disse dager. 

Han omtaler blant annet supporterne som "the magnificent Liverpool fans" - og lovpriser de for måten de tok kontroll over redningsarbeidet og reddet liv - da myndighetene sviktet.

For mange er det dessverre "too little, too late". Det er så visst hyggelige ord, men de står i skarp kontrast til det som ble skrevet og sagt fra "the establishment" i dagene etter katastrofen. Og kanskje viktigst; dagens statsminister har lite å tilby når det gjelder kampen for rettferdighet. Hillsborough har vært en av Englands verste "cover-ups" noensinne, og dessverre skal det mye til for at rettferdigheten noen gang kommer til å seire. Til det har det gått for mange år, og det juridiske lovverket tillater ikke at saken åpens på nytt slik status er i dag. Likevel vil kampen for rettferdighet forsette med full styrke. På Merseyside passer man på sine egne. Det stopper ikke nå - aldri! Hvis det er én ting som er helt sikkert i denne saken er det nettopp det. De 96 vil aldri bli glemt. JUSTICE FOR THE 96!

SLIK SKJEDDE DET: Mens vårsola forsøkte å varme opp tusenvis av supportere utenfor Leppings Lane, ble det etter hvert klart at alle ikke ville komme innenfor portene til avspark. Allerede en halvtime før avspark kom den første meldingen fra polititjenestemenn utenfor Liverpool-svingen at trengselen utenfor telleapparatene var for stor. I politiets kontrollrom satt imidlertid en urutinert og handlingslammet Chief Superintendent og ignorerte alle meldinger om problemer. David Duckenfield hadde kun sittet i jobben i noen få uker, og skulle helt uten erfaring lede en av Englands viktigste fotballkamper den sesongen. Duckenfield og hans assistent avviste flere etter hvert desperate meldinger om å utsette kampstart! Folkemengden utenfor var nå altfor stor, vaktene og telleapparatene for få. Ti minutter før kampstart kom meldingen om at portene måtte åpnes for å unngå en katastrofe. Folk holdt på å bli klemt i hjel! To minutter senere, klokken 14.52, gav Duckenfield ordre om at portene utenfor Leppings Lane skulle åpnes. Fortsatt nektet han å utsette avspark. Supporterne som nå slapp inn en masse var stresset og de fleste tok korteste vei til tribunen. Ingen vakter eller politifolk grep inn for å omdirigere folkestrømmen som nesten alle trengte seg inn i avlukkene 3 og 4. Den midtre delen av ståtribunen ble på få minutter overfylt. Det oppstod panikk og kaos. Folk besvimte og ble trampet ned. Supporterne fremst ble klemt i hjel mot stålnettingen. Enkelte forsøkte å klatre over gjerdet, og ut på banen - til friheten. Mr. Duckenfield, som aldri tidligere hadde vært sikkerhetsansvarlig på en fotballkamp, ga ordre om å stoppe alle forsøk på å storme banen! Han hadde ikke en gang vært på Hillsborough før. Han klarte aldri å skjønne hva som skjedde. Derfor ble heller aldri nødutgangene ut mot banen åpnet. Derfor ble aldri kampen utsatt. Derfor ble kampen bare seks minutter gammel.

De forferdelige bildene av politifolk som lemper tilskuere tilbake over gjerdet, er brent inn på netthinna til alle som fulgte dramaet på direkten. Hvor mange av dem døde, hvor mange overlevde? På et tidspunkt der det allerede var rapportert om skader og at menneskeliv stod i fare, hentet politiet inn hundepatruljen i stedet for ambulansepersonell!

Kvart over tre sparket det engelske fotballforbundet opp døra til Duckenfields kontrollrom. Her ble de fortalt at Liverpool-fansen hadde brutt opp en port og stormet banen. Svina fra Heysel, som hadde brakt skam over engelsk fotball, var på ferde igjen! De første nyhetene som kom over radio og tv spekulerte i nettopp dette. Tilbake lå 94 supportere døde. En supporter døde på sykehus noen dager senere og ytterligere en døde etter nesten fire år i koma.

THE SUN: De første timene og dagene etter tragedien haglet beskyldningene mot Liverpool-fansen. Avisen "The Sun" trykket en forside med "The Truth" - sannheten om Hillsborough. Her het det at supporterne hadde oppført seg som ville dyr, og at fulle folk hadde stjålet og urinert på døde mennesker. Mens hele Liverpool sørget over sine tap og forsøkte å se fremover, ble man altså slått til jorden av falske og skadelige rykter og anklager. Mange av avisens "kilder" var politifolk fra South Yorkshire. Det var en ren krigserklæring til alle på Merseyside. Over natta ble utgaver av "The Sun", stjålet og brent, samtidig som også mange kioskeiere selv fjernet dem fra hyllene. Fra å selge 200.000 utgaver i området per dag, sank salget til bare et par tusen. I dag er opplaget på skarve 12.000, bare en brøkdel av det opprinelige salget. Liverpoolsupportere boikotter fortsatt Englands største avis - den mest effektive avisboikotten i historien. Ingen Liverpoolspillere snakker med avisen. Englands største avis har tapt millioner av kroner på oppslaget sitt og blør heldigvis enda.

GRANSKNINGSKOMMISJON: Heldigvis så landets regjering raskt nødvendigheten av å få fakta på bordet og å rydde opp i alle de ville historiene som ble satt frem i pressen om supporternes oppførsel. En granskningskommisjon under ledelse av Lord Justice Taylor ble satt i sving bare to dager etter tragedien. Blant bevismaterialet som ble vurdert av kommisjonen var 174 muntlige og 3776 skriftlige forklaringer gitt til politiet. Foruten 1550 brev og 71 timer med TV-opptak. Lord Taylor og hans menn skriver om beskyldningene mot fansen i rapportens paragraf 257:

"Før denne kommisjonen kom i gang, presenterte pressen historier angivelig gitt av politifolk inne på arenaen om fyll blant Liverpool-fansen. De skulle også ha urinert på politiet under arbeidet med å bære ut døde og sårede. Andre skal til og med ha urinert på døde og stjålet personlig eiendeler. Ikke et eneste vitneavhør kommisjonen har gjort kan fortelle om slike forbrytelser. Alle i kommisjonen stod fritt til å innkalle de vitner man ønsket. Så snart dette ble kjent i pressen, kunngjorde Mr Peter Wright, Chief Constable of South Yorkshire, at han tok avstand fra slike graverende bakvaskelser. Tjenestefolk som kom med slike uttalelser, og som var med på å spre dem videre, ville vært bedre tjent med å holde kjeft!"

I januar 1990 kom den endelige rapporten på bordet. Taylor hadde tidligere slaktet politiets arbeid på katastrofedagen og fordelt skylden mellom politi, FA og Sheffield Wednesday. Lord Taylor ba i tillegg om en full oppgradering av alle engelske fotballbaner til det beste for spillet og dets supportere. I de to øverste divisjonene i England er det derfor forbudt med ståtribuner. Det har vært med på å forhindre lignende ulykker i en idrett hvor deler av supporterne tradisjonelt har blitt behandlet som kveg.

SANNHETEN MÅ FREM: Why? De etterlatte skriker enda etter svar. På en forklaring, på en unnskyldning. Det mektige engelske fotballforbundet, og det britiske politi har aldri ønsket å fordele skyld. Hvorfor? Chief Superintendent David Duckenfield ledet politiets operasjon denne dagen etter kun 21 dager tjeneste i jobben. Hvorfor? Kampen ble ikke utsatt til tross for flere hysteriske oppfordringer fra polititjenestemenn utenfor banen. Hvorfor? Politiet oppdaget aldri at Leppings Lane var overfylt minst 15 minutter før avspark. Hvorfor? Chief Superintendent David Duckenfield misledet FA til å tro at supporterene hadde brudd opp Gate C, slik at folk strømmet inn uten kontroll, mens Duckenfield vitterlig selv hadde gitt denne ordren. Hvorfor? Det tok en halv time fra supporterne først begynte å rope om hjelp til politiet begynte å ta ned gitteret som skilte dem fra banen. Hvorfor? Medisinsk personale blant publikum ble ikke bedt om å tre hjelpende til før klokken 15.30. Hvorfor? 42 ambulanser ankom etterhvert Hillsborough. Bare én av dem ble sluppet inn på banen! Hvorfor? Bare 14 av dem som omkom, var i det hele tatt innom et sykehus. Hvorfor?

YOU'll NEVER WALK ALONE
Minnesmerket ved Shankly Gates er i dag overfylt med blomster og hilsninger. Familie og venner og supportere fra hele verden kommer aldri til å glemme de 96. Ved den evige flamme ligger det alltid friske blomster og hilsninger. Never forgotten:

Jack Anderson (62)

Colin Mark Ashcroft (19)

James Gary Aspinall (18)

Kester Roger Marcus Ball (16)

Gerard Baron Snr. (67)

Simon Bell (17)

Barry Bennett (26)

David John Benson (22)

David William Birtle (22)

Tony Bland (22)

Paul David Brady (21)

Andrew Mark Brookes (26)

Carl Brown (18)

Steven Brown (25)

Henry Thomas Burke (47)

Paul Andrew Burkett (24)

Paul William Carlisle (19)

Raymond Thomas Chapman (50)

Gary Christopher Church (19)

Joseph Clark (29)

Paul Clark (18)

Gary Collins (22)

Stephen Paul Copoc (20)

Tracey Elizabeth Cox (23)

James Philip Delaney (19)

Christopher Barry Devonside (18)

Chris Edwards (29)

Vincent Michael Fitzsimmons (34)

Steve Fox (21)

Jon-Paul Gilhooley (10)

Barry Glover (27)

Ian Thomas Glover (20)

Derrick George Godwin (24)

Roy Hamilton (34)

Philip Hammond (14)

Eric Hankin (33)

Peter Andrew Harrison (15)

Gary Harrison (27)

Stephen Francis Harrison (31)

Dave Hawley (39)

James Robert Hennessy (29)

Paul Anthony Hewitson (26)

Carl Hewitt (17)

Nick Hewitt (16)

Sarah Louise Hicks (19)

Victoria Jane Hicks (15)

Gordon Horn (20)

Arthur Horrocks (41)

Thomas Howard (39)

Tommy Anthony Howard (14)

Eric George Hughes (42)

Alan Johnston (29)

Christine Anne Jones (27)

Gary Philip Jones (18)

Richard Jones B.Sc. (25)

Nicholas Peter Joynes (27)

Anthony P. Kelly (29)

Michael Kelly (38)

Carl David Lewis (18)

David William Mather (19)

Brian Christopher Matthews (38)

Francis Joseph McAllister (27)

John McBrien (18)

Marian Hazel McCabe (21)

Joe McCarthy (21)

Peter McDonnell (21)

Alan McGlone (28)

Keith McGrath (17)

Paul Brian Murray (14)

Lee Nicol (14)

Stephen Francis O'Neill (17)

Jonathon Owens (18)

William Roy Pemberton (23)

Carl Rimmer (21)

Dave Rimmer (38)

Graham John Roberts (24)

Steven Robinson (17)

Henry Charles Rogers (17)

Andrew Sefton (23)

Inger Shah (38)

Paula Ann Smith (26)

Adam Edward Spearritt (14)

Philip John Steele (15)

David Leonard Thomas (23)

Pat Thompson (35)

Peter Reuben Thompson (30)

Stuart Thompson (17)

Peter F. Toole (21)

Christopher James Traynor (26)

Martin Kevin Traynor (16)

Kevin Tyrrell (15)

Colin Wafer (19)

Ian Whelan (19)

Martin Kenneth Wild (29)

Kevin Daniel Williams (15)

Graham John Wright (17)

Linker:

"Fields of Anfield Road" - Hillsborough versjonen

Verdenspremieren, med interjuver med bla Rafa
http://www.youtube.com/watch?v=VLk_vGXrxNc

New Song for Hillsborough (Liverpoolfc.tv)
http://www.liverpoolfc.tv/news/drilldown/N163752090326-0810.htm

Last ned fra iTunes her
http://www.apple.com/search/ipoditunes/?q=fields+of+anfield+road

Avisartikler

Hillsborough disaster: Families fight to force police to acknowledge cover-up over statements (The Guardian 13.04.09)
http://www.guardian.co.uk/football/2009/apr/13/hillsborough-disaster-police-south-yorkshire-liverpool

Returning to the nightmare of Hillsborough (The Times, 13.04.09)
http://www.timesonline.co.uk/tol/sport/football/article6083158.ece

Heroes: April 15 1989 (Peter Hooton, The Guardian, 15.04.04) http://www.guardian.co.uk/football/2004/apr/15/sport.comment

Eerie symmetry as Hillsborough brothers were crushed to death 10 years apart (Liverpool Echo) http://www.liverpoolecho.co.uk/liverpool-news/hillsborough/hillsborough-news/2009/04/13/eerie-symmetry-as-hillsborough-brothers-were-crushed-to-death-10-years-apart-100252-23376438/

Hillsborough Disaster Survivors
http://www.guardian.co.uk/football/2009/mar/15/hillsborough-disaster-survivors (The Guardian, 15.03.09)

En kamp på liv og død (Dagbladet, 05.12.08) http://www.dagbladet.no/2008/12/05/magasinet/liverpool/sportmagasinet/fotball/hillsborough/3915569/

De skulle bare på en fotballkamp (The Kopite)
http://liverpool.no/cda/storypg.aspx?id=5330&zone=83&parentzone=0

TV/Video-reportasjer

Football Focus - 20th anniversary of Hillsborough
http://www.youtube.com/watch?v=GtRs-3jQmf8&feature=channel_page

News Night (30.03.09)
http://www.youtube.com/watch?v=3P-WmOfR-08

BBC Sport-Football Focus: Hillsborough remembered
http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/football_focus/default.stm

MOTD remembering the Hillsborough 96
http://www.youtube.com/watch?v=vZlaG9-wQR8

Peter Carney fra HJC forteller om den tragiske dagen
http://video.google.co.uk/videoplay?docid=1945131829883740333&ei=SY65SZDDF5zg2wKf9pyeBg&q=Hillsborough

PODCast

David Charters: memories of reporting Hillsborough (Liverpool Echo)
http://www.liverpoolecho.co.uk/videos-pictures/liverpool-audio/hillsborough-audio/

Støttegruppe
Hillsborough Justice Campaign
http://www.contrast.org/hillsborough/