30000 på minnestunden

Ifølge rapportene var det 30000 tilstede på Anfield for markere 20-årsdagen for Hillsborough-ulykken. En svært følelsesladet minnegudstjeneste. Reportasje på NRK1 kl 21.

Minnegudstjenesten for Hillsborough-tragedien begynte klokken 14.45 lokal tid, og folk strømmet til Anfield.

I tillegg til The Kop ble Lower Centenary Stand, Main Stand og Anfield Road End Lower åpnet for å få plass til alle som ville vise sine respekt. Pressen antar det være rundt 30.000 personer tilstede. Aldri tidligere har så mange møtt frem på den årlige minnestunden.

Da de 96 ofrenes familier ankom The Kop, ble de møtt med stor applaus. Det var lagt ut to bannere fra en gruppe Celtic-fans på gressmatte med teksten "Justice for the 96" and "You'll Never Walk Alone". Klubbrepresentanter samt Liverpools juniorspillere inntok sine sitteplasser.

Både nåværende og tidligere spillere var tilstede. Pepe Reina ledet førstelaget ut til stor applaus. Rafael Benítez, hans kone Montse, Sammy Lee, Jamie Carragher og Steven Gerrard fulgte deretter. Også Evertons manager David Moyes var å finne på The Kop i dag.

Minnegudstjenesten begynte med at biskop James Jones fortalte at Dronningen hadde sendt en beskjed om at hennes tanker var med dem. Han nevnte at tragedien "knuste hjertene, men ikke ånden" i samfunnet.

Navnene til de 96 som omkom på Hillsborough ble lest opp, og det ble tent et stearinlys for hver av dem. Ei kirkebjella ringte én gang for hvert av ofrene.

Så fulgte to minutters stillhet klokken 15.06 lokal tid, på det tidspunktet semfinalen mellom Liverpool og Nottingham ble avbrutt i Sheffield.

Kenny Dalglish, som var Liverpool manager da tragedien inntraff, leste et stykke fra bibelen. Det gjorde også Margaret Aspinall, viseformann i Hillsborough Family Support Group.

Kulturminister Andy Burnham leste opp et brev fra statsminister Gordon Brown. Da reiste flere av de fremmøtte seg opp og sang "Justice for the 96" før Burnham kunne fortsette. Liverpool-fansen er fortsatt oppbrakt på at ingen har fått juridisk ansvar for ulykken.
- Jeg var en Everton-fan på Villa Park i den andre semifinalen den dagen. Da nyheten kom igjennom var det tydelig at det var en stor tragedie i den andre semifinalen, uttalte Burnham. 

- Og da finalen fant sted mellom Everton og Liverpool det året, var 100000 fans fra Merseyside samlet i trass.

- De som døde satte sitt preg på denne byen og landet. Kjølvannet av katastrofen utfordret fotballfansens oppfatning.

- Denne flotte klubben har hedret minnet til supporterne som døde, og jeg ønsker å gi en hyllest til de mange supporterne som den dagen kjempet så hardt for å holde mange andre supportere i live.

Burnham berømmet nåværende og tidligere spillere for deres innsats for å hjelpe ofrenes familier. Men stemningen på tribunen ble litt amper, og Trevor Hicks, formann i Hillsborough Family Support Group, følte behov for å roe tilskuerne. Burnham ble applaudert på slutten av sin tale, men det er klart at kampen for rettferdighet aldri vil ta slutt.
- Hvis en regjering noen gang trenger bevis på behovet for rettferdighet, så behøver de bare se seg rundt på denne stadion i dag for å lære, sa Hicks.

- Vi har båret tapet av våre medsupportere i full fiendtlig offentlighet. Vi har følt behovet for å forsvare vår by og våre fans, men vi er fortsatt sammen etter 20 år.

- Vi er fortsatt bestemte, har fortsatt verdighet og fortsatt fast bestemte på at sannheten skal bekjempe løgn og propaganda.

Den kraftigste fordømmelsen fra Hicks ble tilegnet deler av media som brakte løgner om klubben og dens supportere like etter ulykken.
- Vi alle kjenner til løgnene, folk snakker om ting de ikke vet noe om. Jeg har hørt at sjefskonstabelen i South Yorkshire Police denne uken har akseptert ansvar for det som skjedde. Han har i det minste baller nok til å stå frem.

Hicks forsøkte så å fokusere på hvorfor alle var samlet på Anfield i dag.
- Vi er alle her i dag for å minnes 96 menn, kvinner og barn som ikke kom hjem fra en fotballkamp på en vakker, solfylt dag i Sheffield. Det er 96 ordentlige mennesker, vårt kjøtt og blod, skikkelige folk som ikke kom hjem fra en fotballkamp.

Et spesielt minnebanner ble avduket i løpet av seremonien. Steven Gerrard og Jamie Carragher overrakte "The Freedom of the City of Liverpool" til representanter for hver familie som mistet en av sine kjære på Hillsborough. Den nye versjonen av "Fields of Anfield Road" ble spilt.

Borgermester Steve Rotherham og Rafael Benítez la ned et skjerf på banen før de sendte opp 96 ballonger. Minnegudstjenesten ble avsluttet med at Gerry Marsden fremførte "You'll Never Walk Alone".



Ved minnesmerket utenfor stadion har flere i dag lagt ned buketter, kranser, skjerf etc.



I Sheffield har også 20-årsdagen for Hillsborough-ulykken blitt markert. Omtrent 300 hadde møtt frem. En kort minnestund ble avholdt foran hovedinngangen på South Stand.

Blomster, skjerf etc har blitt lagt ned ved minnesmerket et stykke utenfor Hillsborough. Det var også mulig å legge ned blomster inne på tribuneseksjonen Leppings Lane.

Reportasje på NRK1
Det kommer en tre minutters reportasje om Hillsborough på NRK1 i Dagsrevy-sendingen klokken 21.00 i kveld.