Aquilani har landet

Alberto Aquilani er på plass i England for å fullføre overgangen fra Roma. Tall om ”den lille prinsen”. Journalist om hva pasningsspilleren Aquilani kan gi Liverpool.

Liverpool og Roma er enig om overgangssum for Alberto Aquilani, og etter alle solemerker er partene i prinsippet i overenskomst når det gjelder personlige betingelser. Normalt går også den obligatoriske legesjekken greit, selv om romerens mange skadeavbrekk de siste årene gir litt mer uro enn vanlig. Det begynner å bli en stund siden store overganger som Frank Worthington og Derek Statham strandet som følge av den medisinske sjekken, men røde supportere vil nok ikke føle seg helt sikre på at erstatteren til Xabi Alonso er i boks før doktoren vender tommelen opp.

25-åringen var ventet til Merseyside i løpet av dagen, og Sky Sports News kunne tidlig i kveld vise bilder av at spilleren med kallenavnet "den lille prinsen" ankom Heathrow i London. Han fortsetter turen til Merseyside i løpet av kvelden og starter ventelig på sin medisinske test i morgen, og vil i tillegg overvære Liverpools siste pre-season kamp mot Atletico Madrid på lørdag.

Slik ser journalisten Guillem Balague for seg, på sin webside, en ankomst av Aguilani til Anfield:

"Er avskjeden til Alonso så kostbar som noen innsendere gir inntrykk av overfor disse sidene? Bare tiden kan vise hvordan det vil påvirke dynamikken i laget, men i det minste så har Liverpool agert hurtig når det gjelder Alberto Aquilani og hentet en spiller som kan dominere med sitt pasningsspill. Italieneren har ikke langpasningene til Alonso mens hans kortpasningsspill, med unntak av Gerrard, er bedre enn noen andre på Anfield. I likhet med Xabi har han evnen til å skape ting og diktere tempoet fra midten.

Hvis Aquilani har en svakhet, og han vil behøve tid for å tilvenne seg den hektiske Premier League, er det fysisk.  Italieneren er langt fra den sentrale midtbanespilleren med mest pondus, men det var ikke Xabi heller, og forsvarspill dreier seg ikke alltid om sette inn en takling eller ha fysikk som en tungvektbokser. Posisjonering, taktisk årvåkenhet, å lese spillet, bruke rom og være tilgjengelig for lagkamerater er enda viktigere på det øverste nivået av europeisk fotball. Når det er snakk om å forstå defensiv taktikk og posisjonering, har Aquilani det i massevis med sin italienske bakgrunn.

Jeg tror også avskjeden til Xabi vil sørge for muligheter på andre plasser og for andre spillere. Dette kan for eksempel bli den store sjansen til Lucas Leiva å vise oss det Rafa Benitez opplagt allerede har sett i ham. Han virker sein, men den unge brasilianeren gjør mye defensivt arbeid som ikke blir lagt merke til og hans angrepspill er bedre enn det til Alonso. Jeg tror det er tid for at Liverpools fans gir ham en sjanse, selv om det måtte kreve litt tålmodighet, og at dette er en sesong hvor det kan bli et nå eller aldri for ham.

Det er tid for Liverpool til å se framover: det er tid for et nytt kollektivt ansvar hvis ikke spanjolens avskjed skal underbygge målsettingene på Anfield og innflytelsen til spillere som Aquilani og Leiva kan, på ulike måter, bli avgjørende i å fylle det hulle som Xabi etterlater."


Alberto Aquilani
Født: 07.07.1984 i Roma
Høyde: 187 cm
Vekt: 77 kg
Klubber:
Roma 2002-2009, 147 kamper (totalt) / 15 mål
2002/03  2 / 0
2004/05  38 /0
2005/06  34 / 6
2006/07  22/ 3
2007/ 08  34 /4
2008/ 09  20/ 2
Triestina (utlån)
2003/04  41 /4

Italia U21 (2004-07), 20 kamper / 5 mål
Italia (2006-), 11 kamper, 2 mål

(statistikk: Wikipedia)