Benítez og Carragher om Hillsborough

Rafael Benítez og Jamie Carragher forteller om hvordan de selv opplevde Hillsborough-tragedien. Begge påpeker at ulykken er noe vi aldri må glemme. Begge imponert over ofrenes familier.

Benítez om Hillsborough
Førstkommende onsdag er det 20 år siden 96 Liverpool-supportere mistet livet i FA-cupfinalen mot Nottingham Forest. Rafael Benítez ønsker at alle innen fotballen skal kjenne til ulykken i Sheffield.
- Det er viktig, ikke bare for de utenlandske spillerne, men noe for alle innen fotballen å huske. Det var en alvorlig ulykke. Det er viktig at den huskes, påpeker Benítez.

- Jeg tror at det er viktg for fotballfans i ethvert land, i en hver klubb, å huske det som skjedde.

- Familiene har vært utrolige, og de har håndtert dette. Liverpool kommer alltid til å være der for å støtte dem.

Manageren forteller hvordan han selv opplevde ulykken.
- Det er vanskelig å huske. Jeg tror at jeg var i Spania på den tiden. Jeg innså ikke hvor alvorlig situasjonen faktisk var. Jeg hørte deretter nyheten og skjønte det snart.

- Etter at jeg kom til Liverpool, har jeg lært mer. Jeg har lært hva Hillsborough betyr for folk.

Hvert år avholdes det en minnestund på Anfield, og Rafa innrømmer at det er svært følelsesladet.
- Ja. Første gang vi var tilstede, var vi svært imponert fordi det var utrolig å se alle menneskene og respekten de viste. Det er tilsvarende hvert år. Man kan kjenne hva familiene føler.

Mange familier har opplevd smertefulle tap.
- Man tenker på dette når man hører navnene blir lest opp. Man ser på familiene og kan se hva det betyr for alle. Når man ser på sin egen datter, forestiller man seg hvordan det ville være for en selv. Da innser man hvor stor tragedie dette var. Jeg er virkelig imponert over familiene og innsatsen de legger ned på å opprettholde minnene av Hillsborough-ofrene.

Carragher om Hillsborough
Jamie Carragher er ekte Liverpool-gutt, og husker godt 15.april 1989.
- Jeg må ha vært ti eller elleve år, ganske ung, men gammel nok til å forstå hva som skjedde, sier Carragher.

- På den tiden ble semifinalene spilt på samme dag og tidspunkt. Som Everton-fan var jeg på Villa Park og så Everton mot Norwich.

- Jeg husker en kunngjøring i pausen om at Liverpool-kampen hadde blitt stoppet. Det var før vi hadde mobiltelefoner, så ingen visste egentlig hva som foregikk. Men selvsagt ante vi at det var problemer.

- Det var ikke før vi hørte på radioen i bilen på vei tilbake til Liverpool at vi skjønte hva som hadde skjedd. Det er utrolig at det tok så lang tid for folk å finne det ut for 20 år siden. Det viser hvilken forskjell det er mellom da og nå.

- Hele familien var Everton-fans, men vi kjente en slektning som dro til Liverpool-kampen, så på veien hjem forsøkte vi å finne ut om alt var ok. Vi fant ut at han ikke hadde billett på Lepping Lane, men du kjenner alltid noen som kjenner noen som er berørt.

- Jeg husker at jeg var på skolen og de sang "You'll Never walk Alone", noe som var vanskelig for Evertonians ved andre anledninger.

- Jeg husker den første Liverpool-kampen etterpå. Jeg tror det var mot Celtic, men den første obligatoriske kampen var mot Everton. Jeg var på Gwladys Street.

- Jeg husker at jeg hadde en rar følelse i den kampen. Normalt er du svært ivrig etter å vinne, men det var en merkelig kamp som jeg tror endte 0-0. Resultatet betydde ingenting.

- Det var spesielt at den første kampen etter hendelsen var mellom de to lagene, og begge lagene kom til FA-cupfinalen den sesongen.

Carragher håper at de 96 som omkom aldri vil bli glemt.
- Det er vesentlig at vi ikke glemmer. Det er noe vi alle har støttet i løpet av årene som har gått.

- Det forandret fotballens ansikt med typen stadionanlegg vi har nå. Måten folk ser fotball på er nok på grunn av ulykken, noe som er trist. Forhåpentligvis kommer det aldri til å skje igjen grunnet de årsakene.

- Det er noe vi aldri kommer til å glemme, men vi skal avholde en minnestund på Anfield hver sesong, og det med rette. Vi må aldri glemme dette, og vi innser hva det betyr for klubben.

Familiene til de 96 skal motta "Freedom of the City of Liverpool".
- De har oppført seg eksemplarisk. Man kan sette seg selv i deres situasjon. Jeg har barn selv. Jeg er ikke sikker på at jeg kunne oppført meg så bra som dem. Jeg vet at barna våre er livet vårt.

- Det er en forferdelig tanke å la folk sende familie og venner til en bortekamp, men ikke få dem hjem igjen. Det er skremmende å tenke på. Det er utrolig hva disse menneskene har gjennomgått. Måten de har oppført seg på er plettfri. De kjemper fortsatt på den rette måten.

Carragher vet at familiene fortsatt kjemper for rettferdighet den dag i dag.
- Vi er alltid klar over det, men noen ganger tror du at folk utenfor klubben ser ut til å ha glemt Hillsborough. Det ser ut som mye har blitt skjøvet under teppet, men folk må ikke glemme at de fortsatt kjemper for det i dag. Jeg tror folk bare vil at det skal komme ut igjen, så offentligheten innser hva som egentlig skjedde.