Familiene øyner håp om dokumentinnsyn

Signaler fra den britiske regjeringen gjør at Hillsborough-familiene øyner håp om å få innsyn i alle de hemmeligholdte dokumentene rundt tragedien i Sheffield i 1989.

Hillsborough-familiene er glade for at innenriksdepartementet nå ser ut til å ville frigi alle dokumenter omkring ulykken i Sheffield den 15.april 1989. Offisielle dokumenter som er unntatt offentlighet frigis vanligvis etter 30 år i England, men innenriksminister Jacqui Smith diskuterer nå med sjefen for South Yorkshire-politiet, Meredydd Hughes, om man skal gjøre et unntak fra denne loven.

- Regjeringen ønsker å hjelpe de som mistet sine kjære i Hillsborough-tragedien. Derfor jobber jeg med mine kolleger i justisdepartementet, kulturdepartementet og hos høyesterettsadvokaten for å få frigitt all informasjon som kan kaste lys over tragedien og det som skjedde i etterkant av den. Målet er at disse dokumentene frigis så snart som mulig, sier Smith til Press Association.

Dette er nyheter som Trevor Hicks i Hillsborough Families Support Group hilser velkommen.

- Vi har hørt at innenriksministeren har kommet med en forespørsel om å få frigitt alle dokumenter, og vi forventer en bekreftelse på dette i løpet av kommende uke. Jeg er fornøyd med det. Det er bedre sent enn aldri, siteres han.

- Dette vil hjelpe oss til å få den fulle og hele oversikten over hva som skjedde, noe som vi har blitt nektet i 20 år. Det er viktig at disse dokumentene blir frigitt i sin helhet, og at de ikke blir tuklet med på noen måte.

- Familiene kommer til å be om en kort periode der kun de får studere dokumentene, før de frigis til offentligheten. Noen av disse dokumentene inneholder uten tvil informasjon om hvordan våre kjære døde, deres medisinske tilstand og så videre. Det vil være best om vi finner ut dette selv, og ikke får høre om det via andre kilder først.

Familiene skal være spesielt ivrige etter å se referatet fra et møte mellom daværende statsminister Margaret Thatcher og ledelsen i South Yorkshire-politiet. Dette møtet skal ha funnet sted søndag morgen, dagen etter ulykken.

- Vi har grunn til å tro at det på dette møtet ble bestemt at politiet ikke skulle få skylden for det som skjedde. Vi ønsker å se møtereferatet, for å få vite hva statsministeren ble fortalt og hvilke føringer som ble lagt for den videre etterforskningen, sier Hicks.

- Påstanden om at alle 96 var døde klokken 15.15 har vi aldri akseptert. Vi ønsker også å finne ut hvem som ga visse polititjenestemenn lov til å gå av med pensjon grunnet angivelig skrantende helse før disse kunne stilles for retten for å ha utvist uforstand i tjenesten, avslutter han.