Fokus på lokale spillere

U18-trener Rodolfo Borrell er ikke tvil om at det er svært viktig å utvikle lokale spillere til førstelaget, så engelske og utenlandske. Vinnermentalitet er helt avgjørende. U18 sesongåpner på lørdag.

Liverpools juniorlag sesongåpner i Premier Academy League med bortekamp mot Fulham på lørdag. Rodolfo Borrell er hentet fra Barcelona, og er klubbens nye juniortrener. Han har jobbet 13 år i Barcelona der han har vært med å utvikle spillere som Lionel Messi, Cesc Fabregas, Andres Iniesta og Gerard Pique. De seneste to månedene har han jobbet med Liverpools juniorlag. De røde har i sommer imponert ved å vinne to turneringer. CD Tenerife ble slått 3-0 i finalen på ferieøya, før Celtic ble beseiret etter straffesparkkonkurranse i Villarreal-turneringen.

- Pre-season var meget god for oss. Vi startet å bygge et lag for bare halvannen måned siden. Å vinne hjelper alltid å bygge et lag og til det vi ønsker å gjøre. Men nå starter virkeligheten. Det er Premier (Academy) League. Det blir helt annerledes. Vi kan ikke tenke for mye på de turneringene vi har vunnet tidligere. Vi skal jobbe hardt for å begynne sesongen så bra som mulig, sier Borrell til Liverpool Daily Post.

- Jeg tror de er klare. Den første kampen er alltid vanskelig for alle lagene. Jeg tror vi blir bedre om to eller tre måneder. Men det er det samme for alle lagene. Men vi må finne det beste konkurransenivået i starten mot Fulham.

Borrell kom til akademiet sammen med teknisk direktør Jose Segura. Sistnevnte har også jobbet i Barcelona. Borrell vil ta med seg sine egne ideer fra Spania, men påpeker at det viktigste er utviklingen av spillere født i England. Han mener at spillere som Jamie Carragher og Steven Gerrard er like viktige for Liverpool som Xavi, Pique og Iniesta er for Barcelona.

- Det er veldig forskjellig på mange måter. Men jeg tror det er den beste fotballen i verden. Det er også viktig for meg å komme hit for å forbedre meg som trener. Jeg var i Barcelona i 13 år med juniorlagene og en halv sesong i gresk toppdivisjon. De har veldig forskjellige stiler og mange ulike ting.  Men det handler om å tilpasse seg i England og Liverpool så fort som mulig. Jeg liker meg godt her. Jeg føler meg komfortabel, og alle hjelper meg mye.

- Det er en annen fotball og en annen stil. Her er de kanskje mer klar for det fysiske. Men det er vanskelig å si om det er bedre eller verre fordi det ikke er en sak om å bli bedre eller verre. Her er kampene annerledes enn resten av Europa. Men guttene blir bedre for hver dag. Vi arbeider hardt på alle måter - taktisk, teknisk, fysisk og psykisk. Og jeg tror de vil bli bedre på alle områder i løpet av sesongen.

- Jeg er en del av Liverpools kjede. Jeg vil at spillerne skal komme opp på øverste nivå med førstelaget. Vi vil arbeide hardt for å få så mange opp til neste nivå, som er reservelaget, på slutten av sesongen. Reservene arbeider hardt for å ta det neste skrittet opp på førstelaget. Vi arbeider alle på lik linje, samme målsetting, og jeg tror det er en god måte for Liverpool.

- Jeg kommer fra Barcelona, fra en stor klubb, og jeg har kommet til en annen stor klubb. Og jeg tror mye på spillere som er født, i dette tilfellet, i Liverpool og England, og at det er de beste spillerne. Jeg tror vi må arbeide hardt med dem for å hjelpe dem til å komme på førstelaget.

- Følelsene til spillere som er født på dette stedet er ikke den samme som for utlendinger. Jeg jobbet hardt i Barcelona med spillere som er født i Barcelona eller i Spania. Det er den beste måten, og i dette tilfellet må vi kjempe for at de engelske spillere skal komme på førstelaget her.

- Det er ikke som om de andre spillerne ikke er viktige. Vi vil alltid ha andre spillerne, men Liverpool-spillere føler det annerledes.

- Det er lett å se hvorfor folk, supporterne, liker denne typen spillere. De tilbyr noe ekstra fordi de forsvarer sine farger. Vi arbeider hardt for å finne spillere som dette, som Carragher og Gerrard, og å forbedre dem, få dem opp på førstelaget og få dem til å kjempe for denne klubben som er så stor.

- Jeg synes mange av spillerne her er interessante. Du kan ikke tenke på hva de kan bli i fremtiden. Du må arbeide hardt med dem nå. Men vi har spillere her med egenskaper. Ved å arbeide hardt kan de før eller senere komme på førstelaget.

- Jeg vil alltid si, som i Barcelona, at den ytterste frykt rundt disse klubbene er vinnermentaliteten. Alle lever bedre om du vinner. Dersom du ønsker å bygge opp en spiller til å komme med på førstelaget i Liverpool, er denne vinnermentaliteten det viktigste. Du har noen fysiske kvaliteter - tekniske og taktiske egenskaper - men har du ikke vinnermentalitet, er det svært vanskelig å komme seg fram. Jeg tror vi må få innprentet hos dem den riktige veien frem til førstelaget. Dette er en stor klubb, en av de beste klubbene i verden, og for meg den beste klubben i verden. Det er derfor jeg kom.

- Som jeg sier må vi arbeide først får å produsere spillere fra Liverpool, så engelske og også noen utenlandske. Du må vise og tilby dem de følelsene de har for å forsvare drakten.

- Min engelsk er ok. Det er vanskeligere med Liverpool-dialekten, men før eller senere vil jeg kunne den.