Frustrerte reservelagsspillere

Hobbs, Lindfield, Antwi og Hammill er glade for sjansen til å spille ligafotball. Det er hele 62 profesjonelle spillere på Melwood. De beskriver situasjonen som frustrerende og demoraliserende.

Flere av Liverpools reservelagsspillere er glade for å ha fått sjansen i klubber i lavere divisjoner. De røde har totalt 62 profesjonelle spillere i stallen, og nåløyet for å få sjansen både på førstelaget og reservelaget er meget trangt. Fjorten spillere er for tiden på utlån. Craig Lindfield, i Accrington Stanley, synes situasjonen er frustrerende. Jack Hobbs, i Leicester, beskriver tilstanden som demoraliserende. Godwin Antwi virker å ha gitt opp troen på førstelagsspill.

- Jeg har vært i Liverpool siden jeg var syv, og det er alt jeg kjenner til. Det vil være bedre for de fleste unge spillerne som ønsker å lære sitt fag å gjøre det i de lavere divisjonene enn på reservelaget. Du lærer mer ved å spille med folks levebrød på linjen. Og det hjelper deg til å modnes som person, uttaler Lindfield til Observer.

Lindfield har spilt ti kamper for Accrington siden han ble utlånt i januar. Spissen var med å vinne FA Youth Cup i både 2006 og 2007.
- Det såkalte "Dream Team", som Steve Heighway kalte oss. Han var sjef for akademiet, og hadde en forkjærlighet for vår aldersgruppe som var nesten sammen hele veien. U18-treneren pleier å ha ansvaret i juniorcupen, men Steve Heighway hadde så store tanker om oss at han tok over.

Godwin Antwi, som kom fra Real Zaragoza i 2005, fikk virkelig tro på et gjennombrudd i rødt da han vant FA Youth Cup i 2005/06.
- Da vi vant FA Youth Cup, trodde jeg tiden var inne. City-laget hadde Micah Richards, Michael Johnson, Ched Evans og Daniel Sturridge, alle førstelagsspillere nå. Men Liverpool kjøpte Daniel Agger og Martin Skrtel i min posisjon, forteller Antwi.

Jack Hobbs har fått et par førstelagskamper for de røde, og nylig fikk også Jay Spearing og Stephen Darby det samme. De tre står bokført med totalt ni kamper.
- Det er forskjellen mellom Liverpool og andre klubber. De unge guttene får flere sjanser andre steder, supplerer Lindfield.

The Observer lurer på om årsaken er antall profesjonelle spillere i klubben.
- Ja, det er en enorm tropp. Alle proffene på Melwood, det er omtrent 50 spillere totalt. Det er bare ni eller ti engelske gutter. Så det taler for seg selv, gjør det ikke? fortsetter Lindfield.

- Liverpool har en spansk manager med mye kunnskap om spansk fotball, så han har hentet ganske mange spanske gutter (9 stykker). Å ta veien fra akademiet til Melwood er kanskje det vanskeligste steget, men på reservelaget er det cirka 30 gutter, og du er egentlig like langt unna som du har vært. Det er ikke som i gamle dager da det var seks eller syv reservelagsspillere og resten ble fylt opp med førstelagsspillere.

Adam Hammill er for tiden i Barnsley, men har også hatt låneopphold i Blackpool, Southampton og Dunfermline. I Skottland for to år siden spilte han også i den skotske FA-cupfinalen.
- Når du er 18 år, er du naiv hvis du tror at du kan bryte igjennom på Liverpools førstelag. Du må være en Gerrard, Owen eller Rooney. Det er også et enormt press å spille for klubben i din hjemby, forteller Hammill som har spilt syv kamper for Barnsley.

- Darren Potter og Danny Guthrie var foran meg (i alder) og gjorde det bra på lån. De endte opp med å spille et par kamper for førstelaget. Så hvis jeg spiller bra, vil jeg kanskje få en sjanse. Jeg er Liverpool-spiller og jeg ønsker en fremtid der. Hvis ikke er det kun en vei nedover, men du kan forsøke å jobne deg tilbake oppover stigen.

The Observer lurer på hvordan Liverpool følger spillere som er på utlån.
- De vurderer deg etter sesongslutt, og de sender speidere til visse kamper. Men du får ingen tilbakemelding. Den eneste tilbakemeldingen er fra manageren du spiller for, agenten din og familien din, forklarer Hammill.

Jack Hobbs virket å være på vei til mer regelmessig spill på førstelaget, men ble utlånt etter at Rafael Benítez hentet inn Skrtel.
- Jeg snakket med en gammel skolelærer her om dagen. Se på Youth Cup-laget ditt. Ingen har slått gjennom på førstelaget. Man kommer til en punkt hvor du tenker: "Er det verdt å spille for reservelaget og bli litt uinteressert mens man venter på sin sjanse? Eller reiser du ut og får erfaring?" forteller Hobbs.

- Han [Benítez] hentet Skrtel, og i tillegg finnes Agger, Carragher og Hyypïa. Så jeg var i bunnen. Jeg er takknemlig for at jeg gikk ut på lån nå og jakter 50 ligakamper.

Hobbs har flest førstelagskamper av juniorlagets spillere fra 2006. Alle fem kom forrige sesong, inkludert en Premier League-kamp fra start mot Reading, men gjennombruddet kom aldri.
- Jeg trodde jeg ville bli involvert litt mer. Men da gikk han [Benítez] ut og kjøpte Skrtel til et rekordbeløp for en midtstopper. Det er ganske demoraliserende når du jobber for å få sjansen og de bare kjøper en spiller for flere millioner pund.

- Men Liverpool er en av toppklubbene i verden. Du kan ikke forvente at det er enkelt. Jeg ser på det slik at dersom jeg spiller så bra som jeg kan i hver kamp, vil jeg ende opp der jeg fortjener. Ideelt sett ville jeg elske å spille for Liverpool hver uke, men sannheten er at det vil bli vankelig.

Ifølge de seneste tallene fra Deloitte har Liverpool betalt ut mer enn £77,5M i spillerlønninger for sesongen som endte i 2007. Nå som Rafael Benítez har fått mer kontroll over The Academy i Krkby kan det bli interessant å følge spillerutviklingen i Liverpool fremover.  UEFA håper at de nasjonale ligaene vil innføre en grense på hvor mange spillere som hver klubb kan ha i førstelagstroppen, akkurat som UEFA gjør i Champions League og UEFA-cupen. Liverpool har altså 62 spillere, Chelsea 46, Manchester United 51 og Arsenal 59. Klubbene i Europa har kommet til enighet om å forby spilleroverganger for spillere under 18 år.