Hicks og Gillett tapte £42,6M

Liverpools søsterselskap, eiet av Hicks og Gillett, tapte £42,6M i forrige regnskapsår. Bekymrede regnskapsførere. Vanskelig å få nedbetalt gjelda. Eierne har god tro på refinansiering.

Tom Hicks og George Gillett har lidd et tap på £42,6M, i hovedsak grunnet renteutgifter knyttet til gjelden de tok opp for å kjøpe klubben. Dette ifølge regnskapet som ble offentliggjort torsdag. Klubbens revisorer  mener at usikkerheten rundt refinansieringen av gjelden på £350M før fristen 24.juli kan reise betydelig tvil om gruppens og søsterselskapets evne til å fortsette som en igangværende bedrift.

Selv om Hicks og Gillett har tro på at de vil sikre en refinansieringsavtale, viser tallene at fotballklubbens finansielle suksess har blitt spist opp av kostnadene for å betjene søsterselskapets lån.

Regnskapet for året frem til 2008 viste at Liverpool hadde en fortjeneste på £10,2M, men søsterselskapet Kop Football Holdings Limited gikk £42,6M i minus, mest grunnet renteutgifter på totalt £36,5M.

Klubbens revisor KPMG LLP kommer også med en advarsel i sine bemerkninger til regnskapet.
- Gruppen har lån pålydende £350M som utløper 24.juli 2009. Styremedlemmene har innledet forhandlinger for å sikre ny finansiering påkrevd av gruppen, og disse forhandlingene pågår.

- Disse forholdene indikerer eksistensen av materiell usikkerhet som kan kaste tvil om gruppens og søsterselskapets evne til å fortsette som en igangværende bedrift.

Klubbens omsetning var på £159,1M, mens fortjenesten lå på £10,2M. Kop Football Holdings hadde en tilsvarende omsetning på £164M, der mesteparten kommer fra fotballklubben. Totalt sett ble det et tap på £42,6M.

Liverpool Echo kan avsløre
* Totalt betalte Kop and Liverpool Limited £40,1M i servicegjeld og overtrekk i året frem til 31.juli 2008.
* Kops gjeld har økt med £77,5M til £359,7M grunnet utgifter til spillerkjøp og nytt stadion.
* Kop har også pådratt seg en ny gjeld på £58,2M, som eies av søsterselskapet Kop Football (Cayman) Limited, som igjen eies av Hicks og Gillett.
* Kop skylder Cayman £2,4M i renter, men ingenting ble utbetalt i fjor.

Disse tallene kom frem av regnskapet som er arkivert hos Companies House, og kommer i kjølvannet av klubbens egne økonomiske resultater.

Den nåværende økonomiske situasjonen skal ikke påvirke Rafael Benítez' transferbudsjett. Eierne mener at klubben fortsatt må være suksessfull på banen dersom de skal sikre gode inntekter i fremtiden.
- Størstedelen av gjelden er i Kop. De to regnskapene må ses sammen. Klubbens regnskap gir ikke et korrekt bilde, uttaler en klubbkilde til Liverpool Echo.

- Den store saken er størrelsen på rentene som er lagt på klubben. Bekymringen er at man kanskje fortsetter å betjene lån og betale renter, men man får egentlig ikke nedbetalt lånet.

- Det er ok så lenge eierne fortsetter å skrive ut sjekker, og det bør de få honnør for. Men klubben genererer ikke nok penger selv til å betale renter og bidra med penger til spillere.

I det samme finansåret ble £18,7M brukt på planlegging, design og noe arbeid på det nye stadionanlegget som skal bygges i Stanley Park. I fjor la klubben planen til side på grunn av finanskrisen, men sa at anlegget skal åpnes i tide for 2012/13-sesongen.
- Siden beslutningen om å utsette bygging har ytterligere forberedende arbeid blitt utført og transportstudier har blitt gjennomført for å gi støtte til en økning av kapasiteten til 73000, noe som vil komme i andre kvartal i 2009.

Ifølge Echo vil ikke klubben legge inn en ny byggesøknad før det blir mer klarhet i den finansielle situasjonen.
- Styremedlemmene fortsetter å følge den økonomiske levetiden til det nåværende anlegget. De anser det som fem år, inkludert inneværende år.

Og til The Guardian sier Sean Hamil, foreleser ved University of London's Birkbeck Sport Business Centre, følgende. - Et selskap, også idrettsforetak, som ikke klarer å dekke renteutgifter med eksisterende aktiviteter har tre alternativer: refinansier, få inn nye investorer med egenkapital eller selg til noen andre som er klare til å håndtere gjeld og begynne på nytt.