Kanalkaoset

Nye tv-kanaler, bytting av kamper til kanaler distributøren din ikke tilbyr og fortsatt krigstilstander mellom Canal Digital og Viasat, gjør ikke livet enkelt for en fotballsupporter. Mange er frustrerte. Sportssjefene svarer her på kritikken.

Det har blitt en vanskelig kabal å legge hos Canal+ etter at eieren, TV4-gruppen, valgte og sikre seg La Liga på Canal+. Det kommer mange endringer på sendeskjemaet hver eneste uke, nesten fra time til time skjer det noe - bare spør den som oppdaterer tv-guiden her på liverpool.no!

Mange rettigheter
Spørsmålet er om Canal+ har tatt seg vann over hodet? I hvert fall makter ikke kanalen å sende alt de har av rettigheter. Dette gjelder spesielt Serie A. Men konkret for oss Liverpoolsupportere merkes det at mange av kampene blir flyttet fra Sport1 til Sport2. Problemet er at ikke alle har denne kanalen. Riks-tv leverer for eksempel ikke Canal+ Sport2 i kanaltilbudet sitt. Derfor får ikke de av medlemmene våre som har denne leverandøren ikke lenger sett alle kampene. Dette gjelder for eksempel våre to neste kamper, mot West Ham førstkommende lørdag og trolig også Leeds United i ligacupen i midtuka. Canal+ har enda ikke bekreftet hvilken kanal denne kampen skal spilles på. Trolig er det ikke rakettforskning med tanke på at det er full rulle i La Liga tirsdag kveld. Det er nok ingen som tørr vedde bort Carlsbergen sin på at det ikke blir Canal+ Sport2?

Hvorfor er det blitt slik? Etter det vi erfarer er det en sammensatt problematikk. Slik vi forstår det kan Serie A kun sendes på Canal+ Sport 1 fordi svenskene ikke lenger har disse rettighetene. Videre virker det som at La Liga på lørdagene kun kan sendes på Canal+ Sport 1 fordi i Danmark er lørdagskampene solgt til SBS-eide 6'eren. Med Serie A klokken 18.00 og 20.40, La Liga kl 18.00, 20.00, 22.00 og Premier League kl 18.30 er det vanskelig å få lagt alt på en og samme kanal. Legg også merke til at opptakskampen fra Premier League nå går kl 01.45 natt til søndag etter tidligere å ha blitt satt opp 22.45 og 00.00.

Lover å se på helheten
Dag Solheim, sportssjef i Canal+, ønsker ikke å inn i detaljmaterialet når vi ringer han, men bekrefter at de har problemer med logistikken. De sliter med å få ut alle live-kampene på de kanalene de har tilgjengelig. Dette går verst utover Serie A. Solheim sier videre at man jobber med å se på helheten og antall kanaler og hva som skal sendes hvor, men kan ikke love noe utover det.

Skjønner du at de med Riks-tv blir forbannet når mye engelsk fotball legges over på Sport2 - en kanal de ikke har mulighet til å få inn?
- 90 % av den norske befolkningen har tilgang til begge sportskanalene våre. Hvis din leverandør kun kan tilby en av kanalene vil du dessverre ikke ha en fullstendig sportspakke og da kan de være du går glipp av enkelte kamper. Likevel vil jeg understreke at du får et unikt tilbud av direktesendt fotball hvis du kun har Canal+ Sport1, men du vil som sagt ikke finne alle kampene der.

Hvilken kanal skal Leeds sendes på? Den står nå oppført både på Sport1 og Sport2?
- Jeg kan ikke ta det i hodet, men dette har vi laget et oppsett på og jeg lover og oversende det til redaksjonen deres.

Skjønner du at folk er irriterte når de mister Liverpool på den kanalen de normalt har sett kampene på?
- Selvfølgelig er det trist hvis de ikke er fornøyde, men jeg vil minne om at vi sender rekordmange direktesendte kamper på våre to sportskanaler og at de aller, aller fleste har mulighet til å få inn begge uten å gjøre de store grepene.

Viasat Fotball skaper frustrasjon
Denne uken har det likevel vært mest oppmerksomhet rundt den nye fotballkanalen "Viasat Fotball". Både på Facebook og på forumene har mange supportere klaget sin nød over aktører som synes å kreve enda mer penger for produktene sine. Problemet oppstod da Viasat, som et ledd i lanseringen av den nye fotballkanalen, gjorde den endringen at fri-tv-kanalen Viasat 4 nå kun skal sende onsdagskampene fra Champions League. Tirsdagskampene havner dermed på den nye betal-tv-kanalen Viasat Fotball. I tillegg har ikke Canal Digital tatt inn den nye kanalen enda, slik at mange enda ikke får kanalen inn i tv-stua.

Likevel benekter Sportssjef Stian Kleppo at det blir det mindre fotball på fri-tv.

- Jeg vil først og fremst peke på at vi opprettholder Champions League på Viasat 4 på onsdager. I tillegg har vi Europa-ligaen og landskamper og vi har sikret oss et fotball-VM. Det blir derfor mer fotball, selv om overgangen ganske kom raskt på mange når det gjaldt lanseringen av vår nye fotballkanal.

Som du sikkert skjønner har det skapt bølger når folk ikke lenger får det samme tilbudet. Denne gangen gikk det ikke ut over Liverpoolsupporterne riktignok, men tirsdag om litt over en uke skal bortekampen mot Fiorentina gå direkte på Viasat Fotball. Tror du Canal Digital har fått på plass kanalen til da?

- Dette må du først og fremst spørre Canal Digital om. De har fått tilbud om kanalen og har signalene klare inn til seg. Alt står på dem.
Likevel vil noen kanskje si at lanseringen om gjennomføringen av kanalbyttet gikk vel raskt, bare et par uker før Champions League sesongen startet. Mange har tydeligvis ikke fått med seg dette?
- Jeg kjenner ikke til rutinene til Canal Digital og kan bare gjenta at de har full anledning til å ta denne kanalen inn og tilby sine kabelabonnenter, svarer Kleppo tørt og bekrefter at "krigen" mellom de to plattformene ikke har myknet veldig de siste ukene. Han legger til at han merket seg at SportN raskt ble fjernet hos Canal Digital, da den ble lagt ned.

Adminstrende direktør i Canal Digital, Svein Erik Davidsen, bekrefter ovenfor Kampanje.com at de har vært i kontakt med Viasat om saken. Til Kampanje sier han følgende:
- Vi har vært i kontakt med Viasat og jobber med å få en distribusjonsavtale om kanalen. Vi er ikke helt mål og det som er litt synd er at de har flyttet en Champions League-kamp fra en av de vanlige kanalene sine til Viasat fotball. Det gjør at de av kunden våre som vil se tirsdagskamper i Champions League ikke får sett dette enda. Det er veldig synd at de har gjort dette, sier Davidsen.

- De har kommet opp med en ny kanal og vi har ikke rukket å få på plass en ny avtale, sier Davidsen videre.
På spørsmål om det står på penger svarer han Kampanje.com følgende:
- Det er alltid forhandlinger i forbindelse med nye kanaler. Men vi er i dialog og har god tro på at vi får til en løsning, sier Davidsen.

Ikke til parabol-kunder
Uansett hva som blir utfallet av forhandlingene med Canal Digital er det likevel sikkert at parabolkundene til Canal Digital ikke vil få anledning til å abonnere på Viasats sportspakke. Hvorfor ikke, Kleppo?
- Paraboltilbudet vil være eksklusivt til kun våre kunder. Hvis du har Sportspakken vår vil Viasat Fotball være tilgjengelig uten prisøkning. Så mange har også god grunn til å være fornøyde, understreker han.

Gjør dere dette av økonomiske hensyn og skal tjene mer penger?
- Det er en kjensgjerning av salg av rettigheter betyr store penger og inntekter for klubbene og spillerne deres. 90 % av inntektene til Champions League turneringen kommer feks fra tv-inntekter. Utviklingen de siste årene har vært at all toppfotball er tilgjengelig for de fleste, men det koster å abonnere på kanaler. Når Champions League ikke bare er tilgjengelig på frie kanaler lenger er det også et signal om det ligger en kostnad i bunn. Samtidig betyr det at internasjonal fotball ikke bare er tilgjengelig fra oktober til mars på NRK eller at landskamper blir et 15 minutters redigert opptak, slik som for noen år siden. Det skjer store endringer i seermønster og teknologi, samtidig som penger pløyes tilbake til klubber og spillere.

Har dere fått mange klager fra misfornøyde seere?
- Jeg vil understreke at vi har fått både positive og negative tilbakemeldinger. Husk at halve Champions League fortsatt er på "free TV" og at mange av våre egne kunder har fått en ny kanal uten å betale mer. Betalings-tv for fotballkamper en trend vi ser i alle land, og TV og salg av rettigheter har for lengst blitt en meget viktig brikke i næringskjeden. Likevel ser jeg at noen er veldig frustrerte og at dette kom raskt på. Det får vi bare ta til etterretning. På lang sikt tror jeg imidlertid at det er tv-seerne som er klare vinnere.

Håper på løsning til uka
Hva skjer neste uke når vi møter Fiorentina og kampen skal sendes på Viasat Fotball. Tror du Canal Digitals kunder vil få se kampen?
- Det må du nesten spørre Canal Digital om. Hvis det var opp til oss vil kanalen være tilgjengelig for Liverpoolsupportere med kabeldistribusjon fra Canal Digital. Jeg håper derfor at dette ordner seg.
En del United-supportere forsøkte seg på "Viasat on Demand" da signalene fra tirsdagens kamp uteble. Her kan kampen sees via nettet ved å betale for tilgang til kun den kampen. Slik vi forstod det brøt tjenesten mer eller mindre sammen. Kan dette skje igjen?
- Her må vi bare holde opp hånda og beklage ovenfor de som ikke fikk opp noe tv-bilde på sin PC. Det er i alles interesse at tjenesten fungerer slik den var tiltenkt, så igjen; dette må vi bare beklage. Jeg vil håpe og tro at dette fungerer optimalt neste tirsdag, avslutter sportssjefen i Viasat.



Denne oppskriften ligger ute på Viasat sine hjemmesider vedrørende tilgangen den nye fotballkanalen:

Hvordan få tilgang til Viasat Fotball 

Viasat:
- Abonnerer du på Sportspakken fra Viasat finner du Viasat Fotball på kanalplass 8 eller 17. Kanalen blir tilgjengelig uten prisøkning.
- Er du Viasat-kunde uten Sportspakken kan du bestille Sportspakken og få umiddelbar tilgang til Viasat Fotball ved å ringe 815 22055.
- Er du ikke kunde hos Viasat kan du ringe 815 22055 og få et spesialtilbud med Viasats grunnpakke Folkepakken sammen med Sportspakken til 199,- per måned, mottaker til kroner 1,- og installasjon inkludert.

Get:
- Har du Get Viasat Premium-abonnement finner du Viasat Fotball på kanalplass 119. Kanalen blir tilgjengelig uten prisøkning.
- Er du digital-TV-kunde hos Get og ønsker å bestille Get Viasat Premium, der Viasat Fotball ligger, ringer du 02123 for å abonnere på Viasat Get Premium til 189,-   per måned.
- Er du ikke digital-TV-kunde hos Get ringer du 02123 for bestilling av digital-TV-mottaker.
- PS! Alle Gets digital-TV-kunder har tilgang til Viasat Fotball i en kampanjeperiode ut oktober.
- For mer informasjon om Gets TV-tilbud, se get.no eller kontakt Gets kundeservice på 02123.

Canal Digital:
- Parabol-kunder hos Canal Digital vil ikke ha anledning til å abonnere på Viasats sportspakke.
- Kabel-TV-kunder hos Canal Digital vil ikke ha tilgang til Viasat Fotball. Årsaken er at Canal Digital inntil videre ikke ønsker å å distribuere Viasat Fotball i sitt kabel-TV-nett.
- For mer informasjon om Canal Digitals TV-tilbud, se canaldigital.no eller kontakt Canal Digitals kundesenter på 06090.

Altibox:
- Alle TV-kunder hos Altibox vil ha Viasat Fotball tilgjengelig ut oktober. Fra 1.november vil Viasat Fotball være å finne på kanalplass 18 i pakkene Viasat Underholdning, Viasat Sport og Viasat Film & Sport.
- For mer informasjon om Altibox, se altibox.no.

Homebase:
- Alle Homebase-kunder kan bestille abonnement på Viasats sportskanaler til kroner 99,- per måned.
- For mer informasjon om Homebase, se homebase.no eller kontakt kundeservice på 815 69 223.

NextGenTel:
- NextGenTel-kunde gir alle kunder mulighet til å se Viasat Fotball fritt ut oktober. For mer informasjon om NextGenTels TV-tilbud, se nextgentel.no eller kontakt kundesenteret på 07979.

Puber og hoteller:
- Viasat Fotball plasseres sammen med Viasats øvrige sportskanaler. Alle puber og hoteller som har visningsavtale med Viasat vil ha tilgang til Viasat Fotball uten prisøkning. For mer informasjon, kontakt Viasat Nettservice på 815 73 645. 

Viasat OnDemand:
- Mangler du Viasat Fotball i ditt kanaltilbud kan du enkelt og greit se kampene fra UEFA Champions League via PC på http://www.viasatondemand.no/ til kroner 79,- per kamp.