Monument om Hillsborough skaper debatt

Et planlagt monument til minne om Hillsborough har gitt blandende følelser hos de etterlatte.

Et iøynefallende nytt monument er planlagt å bli oppført på 21-års dagen for Hillsborough 15.april til neste år.

Det er en modell som rager nesten fem meter over bakken og bærer et sjelelig element med en figur øverst som ser opp mot himmelen. En annen måte å se det på er at man ser et menneske bli spiddet øverst på et gjerde.

Det er borgermesterens kontor i Liverpool som står bak prosjektet og skulptør Tony Evans har laget modellen.

Et brev til Hillsborough Family Supporter Group, HFSG, lyder slik: "Statuen er ikke ment å skape sympati, men å fortelle historien om det tragiske som dessverre er en del av Liverpools liv, og som har brakt, og fortsatt bringer, folk fra Liverpool sammen og rører ved de som kommer utenfra. Det viser også at, 21 år etter, så har ikke følelsene forsvunnet, og mange spør seg fortsatt hvorfor."

- Da jeg først å modellen, ble jeg helt stille ut fra dens utseende, sier Margaret Aspinall (bildet), forkvinne i HFSG, til Liverpool Echo. - Jeg synes imidlertid, at den forteller historien til de menneskene som måtte gå igjennom dette.

En annen etterlatt, John Glover, er imidlertid ikke enig: - For de menneskene som var på Hillsborough, vil opplevelsen av å se dette kunne sette dem helt tilbake til den dagen.

- Vi vil spørre alle familiene og de overlevende, sier fjorårets borgermester Steve Roterham, som er rød supporter og hadde ideen til et permanent monument i byen. - Hvis det skaper bekymring, da er det kanskje ikke rett tid for dette. Da jeg først så det, måtte jeg stanse opp. Det er veldig gripende. Det siste jeg ønsker å gjøre er imidlertid å krenke eller fornærme noen.

- Designet bidrar med noe visuelt som alle automatisk vil kjenne igjen. Hovedfiguren synes å se mot skyene og spørre "hvorfor".

- Jeg ble bedt om å skape noe som er min stil og som er et passende monument, sier skulptør Tony Evans. - Siden jeg er en som er fra Liverpool og er supporter av LFC var det noe jeg var veldig glad for å få lov til å gjøre.

- Jeg prøvde å skape noe slående av hvordan det må ha føltes å være der den dagen, og forhåpentligvis vise noe av den styrken som disse menneskene hadde og hvor godt de håndterte det, heller enn å se på dem som offer.

- Jeg er klar over at det er et følsomt emne og vi må trå forsiktig. De siste jeg ønsker er å opprøre noen.

- Vi ønsker tilbakemeldinger fra folk, vi har kontaktet supportergruppene og gitt dem en sjanse til å se det og kommentere det. De er en vesentlig del av det hele.

- Dette er veldig delikat og det er vel og bra å ønske å gjøre et stort kunstverk, men når det er noe så følelsesmessig som dette da må du snakke med de som er påvirket av det og gi dem det endelige svaret.