Politiet vil frigi dokumenter

Dagens sjef for South Yorkshire Police, politistyrken som hadde ansvaret for sikkerheten på Hillsborough, sier at han og hans avdeling ikke har noe å skjule.

En granskningskommisjon ledet av Lord Justice Taylor konkluderte etter tragedien på Hillsborough i 1989 at det var manglende kontroll fra politiet som var hovedårsaken til at 96 fans mistet livet. Det er et syn som deles av de etterlatte. Ingen fra South Yorkshire Police, er imidlertid blitt stilt til ansvar i etterkant.

Kulturminister Andy Burnham henstilte i forbindelse med 20-års dagen for Hillsborough at dokumenter hos politiet nå skulle offentliggjøres, selv om loven sier at dette ikke kan kreves før etter 30 år. Hvis så skulle skje må det godkjennes av politiet selv, og etter sterkt press synes det nå som om så vil skje. Nåværende leder for SYP, Meredydd Hughes, hevder at han ikke har noe i mot å frigi hva som skal være 300 esker med både kjent og ukjent informasjon.

Familiene skal være spesielt interessert i å studere hva som finnes av et møte mellom daværende statsminister Margaret Thatcher og politiet dagen etter tragedien. Da mener man at det ble konkludert at "politiet ikke måtte få skylden" og som styrket hva som allerede var blitt en dekkoperasjon hvor skylden var blitt lagt på "fulle fans uten billett, og som kom sent og brøt seg inn".

Hughes hevdet i går kveld i et TV-intervju:

"South Yorkshire Police har ingen hemmeligheter. Vi har mye informasjon vi håper kan offentliggjøres, hvis mulig vil vi gjøre det. Vi har 300 bokser med materiale, noe som har vært sett og noe som ikke har det.

Hvis jeg trodde det hadde vært en dekkoperasjon, ville jeg allerede ha håndtert det. Jeg behøver ikke en årsdag for å rette opp en urett. Jeg ble ikke med i politiet for å være en del av sammensvergelser og cover-ups, og jeg har aldri vært med på det.

Jeg vil bli svært overrasket hvis det er noe i disse dokumentene etter 20 år som vil sørge for en vesentlig revurdering av tragedien på Hillsborough."


- Endelig skjer det noe, sier Trevor Hicks i Hillsborough Family Support Group til Liverpool Daily Post.

- Jeg er ikke overrasket over at det er 300 esker - vi trodde det kunne være mer enn det.

- Det er vel og bra for Meredydd Hughes å si at det ikke har vært en dekkoperasjon, men han var ikke til stede på det aktuelle tidspunket.

- Hvis det ikke har vært et cover-up, hvorfor har det da blitt fortalt så mange løgner under årenes løp?