Positive samtaler med statsministeren

Andy Burnham har vært i statsråd. Han sier at statsministeren og statsrådene er positive til å diskutere videre om å oppheve loven som ikke tillater å offentliggjøre dokumenter før etter 30 år.

Kultur- og sportsminister Andy Burnham kom med en henstilling i statsråd i går om å oppheve loven som først tillater at dokumenter som er unntatt offentligheten først kan frigis etter 30 år. Statsministeren og statsrådene ble enige om å se nærmere på dette. Det kan i så fall bety at South Yorkshire Police, Yorkshire Ambulance Service, South Yorkshire Fire & Rescue Service og innenriksdepartementet må gi fra seg informasjon. Innholdet i alle dokumentene vil så avgjøre om det bør bli ny granskning i viktige, ubesvarte spørsmål.

Burnham var henrykt over at statsrådene ble enige om å fortsette samtalene. Han kunne imidlertid ikke avsløre hva som ble sagt bak lukkede dører i statsråd.
- Det vil bli ytterligere samtaler om å frigi alle dokumentene. Jeg ønsker ikke å gi falske forhåpninger, men jeg vil presse på for at informasjon i prinsipp bør frigis dersom det blir holdt tilbake.

- For å være ærlig stikker jeg hodet mitt frem, men statsministeren er en fotballkar. Han forstår hvorfor jeg føler så sterk for betydningen av hvordan hendelsene forløp de første dagene.

- Holdninger forandrer seg, og folk over hele landet kan nå se tydeligere hvilken urettferdighet Hillsborough-familiene led. Jeg vil gjøre alt jeg kan for å få full oppklaring for ofrene og deres familier.

Også for parlamentsmedlemmet Maria Eagle fra Garston er det en seier. Hun har beskyldt politiet i South Yorkshire for konspirasjon for å dekke over sitt ansvar for tragedien.
- Det er veldig lovende. Jeg er overbevist om at det finnes flere dokumenter, spesielt hos politiet. Det er flere historier som skal ut.

Hillsborough-familliene har allerede uttrykt ønske om hvilke hemmelige dokumenter som de vil studere nærmere. Advokat Ann Adlington, som sto i spissen for den private rettsforfølgelsen av to politioffiserer i South Yorkshire-politiet, er spesielt interessert i dokumenter fra etterforskningen utført at West Midlands Police på vegne av riksadvokaten i 1989-90.
- De dokumentene gjør det klart at Liverpool-supporterne ble etterforsket for å ha forårsaket ulykken. Filene har aldri sett dagens lys.

- Da Hillsborough Family Support Group startet sin private rettsforfølgelse av politifullmektig David Duckenfield og inspektør Bernard Murray flere år senere, gjorde vi jobben for dem.

- Det ville være interessant å lese intervjuer med de betjentene.

Etter å ha sett på bevisene bestemte riksadvokaten den gang at det ikke fantes nok bevis til en rettsforfølgelse.

Hillsborough-familiene er også opptatt av å studere uttalelser fra ambulansesjåfører den dagen.  Bare én profesjonell ambulansesjåfør, Tony Edwards, kom inn på banen. 44 ambulanser ble stående i kø utenfor!  Politiet stanset medisinsk personell fra å kjøre inn på banen etter å ha feilinformert om at supporterne sloss. Edwards ble sjokkert da han ikke ble intervjuet som en del av Taylor-rapporten.

Adlington mener at intervjuer med ansatte ved Sheffield Wednesday FC også er av interesse for en mulig rettsforfølgelse av klubben.