Støtter 18-årsgrense på overganger

Toppklubbene og de nasjonale ligaene støtter Michel Platinis forslag om å forby spilleroverganger for spillere under 18 år, bekrefter UEFA overfor nyhetsbyrået Reuters.

UEFA-president Michel Platini sier at det er behov for å øke aldersgrensen for internasjonale spilleroverganger fra 16 til 18 år grunnet alle de unge spillerne, spesielt fra Afrika og Sør-Amerika, som blir utnyttet på overgangsmarkedet. Han mener at en del av overgangene i dagens fotballverden minner om barnearbeid, og sammenligner det med trafficking-virksomhet.

Regelen må imidlertid godkjennes av EU hvor 16 år er aldersgrensen for overganger på tvers av over landegrensene.
- Alle gruppene (forbundene, klubbene, ligaene og spillere) er i prinsipp enig om at det ikke skal være noen internasjonale overganger for mindreårige (spillere under 18 år) til Europa eller innen Europa, skriver UEFA i en uttalelse.

Avtalen er signert av UEFA, European Club Association (orginasjonen som representerer 137 ledende klubber, deriblant Liverpool, Manchester United og Real Madrid), spillernes fagforening FIFPro og Europen Premier Football League. Spillere under 18 år skal i fremtiden signere sin første kontrakt med klubben som har utviklet dem.

I forrige måned uttalte EUs sportskommissær Jan Figel at han var villig til å be de 27 EU-landenes regjeringer om å støtte Platinis plan hvis UEFA-presidenten kunne komme med bevis om at det ville stoppe trafficking av unge spillere.

FIFA har allerede gitt sitt samtykke til Platinis forslag.