Echo: - Hvor skal pengene komme fra?

Liverpool FC vil bygge ny stadion, men eierne betaler neppe fra egen lomme. Bankene vil trolig ikke låne pengene. Få interessenter. Purslow aktuell som del av et konsortium?

Liverpool trenger ny stadion i for å minske den økonomiske avstanden til de største rivalene. Et stadionanlegg i Stanley Park med 30000 flere seter enn på Anfield vil gi £3M mer i inntekter per hjemmekamp. De økte inntektene vil ikke bare komme fra inngangspengene for de ordinære billettene til £40+, men også fra VIP-billettene til £200 per sete.

På Arsenals Emirates Stadium finnes restaurantfasilteter som kan ta hånd om opptil 10000 VIP-gjester.

Til en pris på £300M vil det bli dyrt å bygge ny storstue i Stanley Park, men Dan Jones i Deloitte Sports Business Group mener det vil være vel anvendte penger.

- Kampinntektene fra et nytt stadion vil bli mye større enn renteutgiftene på ethvert lån som må tas opp for å finansiere det. Det er hva som skjedde i Arsenal og det er hva som må skje i Liverpool, sier Jones til Liverpool Echo.

Men hvor skal de £300M komme fra? De amerikanske eierne Tom Hicks og George Gillett vil foretrekke å ta opp gjeld for å finansiere nytt stadion. De lånte penger for å kjøpe klubben, og nå må de låne enda mer for å betale for nytt anlegg. Så har ennå ikke skjedd på grunn av finanskrisen. Etter oppkjøpet av Liverpool i 2007 skylder Hicks og Gillett Royal Bank of Scotland £237M. Dessuten ønsker RBS å få ytterligere £100M tilbakebetalt.

- Jeg finner det svært vanskelig å se at bankene gir den slags finansiering, uttaler professor Tom Cannon, leder for strategisk utvikling ved Liverpool universitet, til Liverpool Echo.

- Hvis du må tilby billigere billettpriser og du ikke har VIP-tilskuere, har du et problem. Å rettferdiggjøre et nytt stadion, må du være i stand til å ta premiumpriser.

- Hvis jeg var bankmann, ville jeg spørre: "Hvor er VIP-tilskuerne?" Det er rekesandwich-brigaden som utgjør en forskjell.

Heller ikke disse problemene er de eneste for amerikanerne. Økonomisk pressede Hicks har blitt tvunget til å selge baseball-laget sitt og nå står også ishockey-laget for tur.

Han skylder et New York-basert syndikat $525M i lån med i sikkerhet i Major League Baseball-laget Texas Rangers og National Hockey League-laget Dallas Stars. Han håper å få inn $850 fra salg av disse, noe som kan gi penger til andre investeringer.

I motsetning til Roman Abramovich i Chelsea og Sjeik Mansour i Manchester har ikke Hicks og Gillett investert sine egne penger i Liverpool FC. Det er heller ingenting som tyder på at de vil grave dypt i lommene for å finansiere et stadion.

Så hvis pengene ikke kommer fra eierne eller bankene, hvor skal de komme fra da? Liverpool er på jakt etter nye investorer. Det ble rapportert tidligere i år at Mukesh Ambani og Subrata Roy var interessert, men spekulasjonene har nå lagt seg.

- Faktum er at det er ikke et stort antall velstående investorer der ute som ønsker å sette sine penger i fotball her, i Italia eller i Spania.

- Antallet egentlige store pengeinvestorer er ikke mange, og de dukker bare opp på en tilfeldig og uforutsigbar måte.

- Du kan ikke bygge en forretningsplan rundt dem.

Liverpools administrerende direktør Christian Purslow, som ble ansatt i fjor, forsøker å få inn frisk investering for å hjelpe amerikanerne.  Den Wirral-fødte Liverpool-supporteren Purslow har en vellykket finanskarriere bak seg.

Han var en av grunnleggerne i MidOcean Partners, et New York-basert investeringsfond som investerte minst en andel på $25M per selskap. Han har nylig solgt seg ut av MidOcean, noen som betyr at han har flust med midler. Liverpool Echo hevder Purslow selv kan være forberedt på å kjøpe en eierandel i klubben som en del av et konsortium med nye investorer.