RBS kan ta over eierskapet

Liverpool kan komme til å bli tatt over av Royal Bank of Scotland dersom nye eiere ikke er på plass når lånet forfaller 6. oktober. Et annet alternativ er å stte klubben under administrasjon. Gillett og Hicks foretrekker Kirdi fremfor Huang.

Observer melder at Liverpool er to måneder unna å havne i skattebetalernes hender, og det er ifølge avisen også det mest sannsynlige utfallet dersom et klubbslag ikke er i orden innen den tid.

Hovedlånet på £237M hos Royal Bank of Scotland forfaller 6.oktober.I tillegg skylder klubben Royal Bank of Scotland (RBS) ytterligere beløp, så klubbens totalgjeld antas å være på £325M. Banken har satt press på Liverpool FC til å få inn nye eiere, og det er derfor ikke uten grunn at klubbsekretær Ian Silvester antok at det ville skje noe på eierfronten i løpet av fire til seks uker.

Et annet alternativ er å sette klubbens datterselskap Kop Holding under administrasjon, men det er ikke å foretrekke da Premier League vil trekke klubben ni poeng. Hvis ingen av gruppene som er i forhandlinger om en overtagelse kommer med et formelt bud, vil RBS selv ta kontroll over klubben, melder Observer. Det vil egentlig bety at Anfield-klubben havner i hendene på skattebetalerne, som gjennom regjeringens UK Financial Investment Ltd eier 84,42% av aksjene i RBS.

Da lånet ble refinansiert i april, ble Martin Broughton ansatt som formann av RBS. Dette ble gjort fordi de nåværende eierne Tom Hicks og George Gillett ikke klarte å komme opp med personlige garantier overfor RBS. Men nå sies det at RBS er nær bristepunketet.
- En eller to i banken begynner å bli usikker på å få pengene tilbake id et hele tatt. Og de er utrolig nervøse angående nåværende bud. De anser ingen av dem som spesielt seriøse i øyeblikket, sier en kilde til Observer.

Gruppene som sies å være interessert er kineseren Kenny Huang, syrieren Yayha Kirdu, Kuwaits Kharafi Group, amerikanske Rhone Group og indiske Sahara.

RBS har satt full tilbakebetaling av lånet som forutsetning, men fortsatt har ingen av de interesserte kommet med bevis for finansieringen. Dette er av stor viktighet ettersom ”due dilligence” da ikke kan gjennomføres. Det er når potensiell kjøper ser over spillerkontrakter, planleggingsprogrammer for nytt stadion og en rekke andre juridiske saker at det kan dukke opp problemer med en overtagelse. ”Due dilligence” kan ta uker, så sjansen for en overtagelse før overgagssvinduet stenger er nok liten. Det er også økt mulighet for at fristen 6. oktober heller ikke kan overholdes.

I forsøk på å få orden på kaoset i overtagelsessituasjonen har Broughton sendt ut forespørsel til interesserte parter for å få dem til å vise sin støtte innen utgangen av kommende uke. Det har vært indikasjoner fra Huang-leiren at de vil vise at de er i stand til å finansiere et kjøp, men det har også kommet antydninger om at China Investment Corporation ikke vil bli involvert. Det reiser spørsmål om troverdigheten ved Huangs forslag siden det tidligere har blitt antydet at CIC var med. Broughton vil også legge tilsvarende press på Kirdi. Hvis Huang eller Kirdi ikke kan imøtekomme Broughtons vilkår, vil Liverpool ikke ha mer kontakt med dem, skriver Observer.

Det vil redusere antall potensielle investorer til to eller tre. Og uten utvikling fra Rhone, Kharafi eller Sahara de neste ni ukene, vil det gå mot at Royal Bank of Scotland tar over klubben.

Sunday Mirror hevder at Tom Hicks og George Gillett vil foretrekke å selge til Yahya Kirdi da de selv vil bli sittende igjen med større profitt enn om de selger til Kenny Huangs gruppe. Huangs forslag har visstnok støtte fra Martin Broughton, managing director Christian Purslow og kommersiell direktør Ian Ayre.
- Liverpool kommer ikke til å bli solgt hvis ikke avtalen er akseptabel for de nåværende eierne. Deres verdsettingen av klubben forblir uendret og det er latterlig å tro at de vil akseptere et bud som ikke samsvarer med dette kriteriet, uavhengig av styrets vurdering, uttaler en kilde til tabloidavisen.