Regler om økonomisk fair-play godkjent

UEFAs eksekutivkomité har i dag enstemmig godkjent den nye UEFA klubblisensen og reglene om økonomisk fairplay som ble forelagt komiteen med støtte fra alle klubbene i europeisk fotball.

Regelverket skal innføres etappevis over tre år - 2010, 2011 og 2012, og hjørnesteinen i regelverket, kravet om balanse i regnskapet, trer i kraft ved årsregnskapsperiodens slutt i 2012, og skal skal til vurdering foran starten på UEFAs klubbturneringer i 2013/14.

- Vi har arbeidet hånd i hånd med klubbene om det finansielle fairplay-konseptet. Vår intensjon er ikke å straffe, men å beskytte dem. Vi har en avtale med klubbene. Filosofien er at du ikke kan bruke mer penger enn du genererer, uttaler UEFA-president Michel Platini til uefa.com.

- Dagens godkjenning er starten på en viktig ferd for de europeiske fotballklubbenes økonomi ettersom vi skal ha stabilitet og økonomisk sunn fornuft tilbake i fotballen. Jeg takker alle interessenter som har støttet dette undervei..

Formann i European Club Association (ECA), Karl-Heinz Rummenigge, tilføyer:
- Dette er virkelig en stor prestasjon. På vegne av European Club Association vil jeg gjerne få takke UEFA og særlig Michel Platini for hans initiativ, og som jeg tror er rette veien å gå.

- Etter bare to års eksistens har European Club Association klart, sammen med UEFA, å få til tiltak som vil forme fremtiden for europeisk klubbfotball til en mer ansvarlig og en mer bærekraftig business. Klubber har med full støtte i disse økonomiske fairplay-reglene blitt enige om endre på måten vi opererer på, og det er et betydelig skritt framover.

Det fullstendige regelverket for UEFAs klubblisens og økonomisk fair-play, utgave 2010, skal plubliseres i juni ogvære tilgjengelig på UEFA.com. Klubbene vil bli vurdert på en risiko basis, og det skal tas hensyn til gjeld og lønnsnivå, samt følgende hovedpilarer:

• Kravet om balanse i regnskapet - klubbene må ikke bruke mer penger enn de genererer over en periode,
• Ingen forsinkede betalinger i løpet av sesongen - til andre klubber, ansatte og/eller skattemyndigheter
• Innlevering av fremtidig finansiell informasjon - for å sikre at klubbene kan oppfylle sine fremtidige forpliktelser

The Independent Club Financial Control Panel, ledet av Jean-Luc Dehaene, vil være ansvarlig for å overvåke prosessen i forhold til vurderingen av dokumentasjonen som er innsendt av lisensgiver, og om nødvendig be om flere opplysninger.