John Arne Riise er en av tolv kandidater når NRK skal kåre det siste tiårets største norske idrettsutøver. To Liverpool-kamper på Arne Scheies liste over tiårets største fotballopplevelser.

NRK Sporten holder for tiden en avstemning for å kåre "Tiårets norske idrettsutøver". Tidligere Liverpool-spiller John Arne Riise er en av kandidatene.

De øvrige kandidatene er: Ole Einar Bjørndalen, Andreas Thorkildsen, Marit Bjørgen, Tonje Larsen, Roar Ljøkjelsøy, Suzann Pettersen, Kjetil André Aamodt, Frode Estil, Petter Solberg, Thor Hushovd og Gunn-Rita Dahle Flesjå.

Du kan avgi din stemme her.

I forbindelse med avstemningen har NRK-kommentator Arne Scheie også kåret "Tiårets største fotballopplevelse". Og ikke overraskende vant mirakelet i Istanbul den kåringen. Mye skal vel til om Champions League-finalen i 2005 ikke skal bli "Århundrets største fotballopplevelse" også.

Det er for øvrig gledelig å merke seg at Manchester United-supporter Scheie har to Liverpool-kamper blant de fem største fotballopplevelsene det siste tiåret. Her er Scheies liste, med hans egne vurderinger:

1) Mesterligafinalen Liverpool - Milan i 2005. Milan utspilte Liverpool i første omgang og ledet 3-0 ved pause. Alle trodde kampen var avgjort. Et kvarter etter pause hadde Liverpool scoret tre ganger. 3-3 stod til ekstraomgangene var over, og Liverpool vant straffekonkurransen, tross John Arne Riises bom.

2) VM-finalen Italia - Frankrike i 2006. Denne huskes for Zinedine Zidane på godt og vondt. Han skulle krone sin fantastiske karriere med en VM-finale før han la opp, og scoret Frankrikes mål i 1-1-kampen. Men han huskes best for sin kontante nedskalling av Marco Materazzi. Det gav ham rødt kort, og Frankrike tapte straffesparkkonkurransen.

3) EM-kampen Norge - Spania i 2000. Norge spilte sin første kamp i et EM-sluttspill noensinne, og møtte favoritten Spania. Men det var Steffen Iversen og Norge som scoret kampens eneste mål. Fortsettelsen skulle ikke bli like bra, og den store dramatikken kom da Spania scoret to mål på overtid mot Jugoslavia i siste gruppekamp, vant 4-3 og sendte Norge ut av turneringen.

4) FA-cupfinalen Liverpool - West Ham i 2006. Dette ble en av de mest severdige finalene på lenge. Nederlagsdømte West Ham ledet 2-0 i første omgang, og 3-2 da kampen gikk inn i overtiden. Steven Gerrard utliknet med sitt andre mål for dagen. Og igjen gikk Liverpool seirende ut av en straffesparkkonkurranse i en 3-3-kamp.

5) "El Clasico", Real Madrid - Barcelona i 2009. Disse oppgjørene er ett av Europas største klassikere, og de er stort sett jevne. Men 2008-09-sesongen var Barcelonas på alle fronter, og gigantoppgjøret i Madrid endte med at gjestene ydmyket hjemmelaget hele 6-2. At Barca med dette så å si sikret seriegullet strødde ekstra salt i Real-såret.