Spillerkjøp med Moneyball til hjelp

New England Sports Ventures og sportsdirektør Damien Comolli har tanker om å bruke statistiske metoder for å identifisere og hente fremtidens spillere til Liverpool.

Metoden som i amerikansk idrett er kjent som Moneyball ble i sin tid utviklet for baseballsporten. Den går ut på å bruke statistiske data for å finne billige, undervurderte spillere med potensial til å kunne lykkes. Billy Beane, generalmanageren i baseballklubben Oakland Athletics, er mannen som ble kjent for å ta i bruk denne formen for talentspeiding og identifisering. Han lyktes, i hvert fall delvis, med å hente forholdsvis lavt rangerte spillere til klubben på begynnelsen av dette tiåret.
- Alle idrettsledere bruker en eller annen form for objektiv analyse til hjelp. Nøkkelsen er å samle og bruke data som er linære opp mot det å vinne kamper, har Billy Beane uttalt ifølge TIPS FotballExtra.

Billy Beane er identisk med mannnen John W Henry rådførte seg med i forbindelse med ansettelen av Damien Comolli som Director of Football i Liverpool FC. Comolli er nær venn av Beane.
- Han (Beane) elsker fotball akkurat som jeg elsker baseball, uttaler Comolli ifølge Liverpool Echo.

- Vi har snakket sammen siden 2006 om databruk i både fotball og baseball. Alt jeg har gjort har kommet fra det Oakland har gjort i forhold til innsamlede og benyttede data.

Beane har skapt et konkurranskedyktig lag i Oakland selv om klubben ikke kan konkurrere med de beste finansielt. I 2006 var lønnsbudsjettet bare det 24. største av 30 lag, men de endte sesongen på 5.plass.
- I USA blir vi sett på som type Moneyball-folk som bruker statistikk fremfor alt. Vår filosofi er ikke at statistikk betyr alt, men det er et verdifullt redskap. Problemet er å finne relevante data som er meningsfulle, forteller John W Henry.

Comolli foventes å hente inn flere hjemmeproduserte spillere. Et kjøp av 30-årige Christian Poulsen til £5M ville være utenkelig under NESV.

Damien Comolli jobbet i Tottenham, men kom på kant med manager Martin Jol om flere spillerkjøp. Etter en svak sesonginnledning i 2008 fikk Comolli og manager Juande Ramos sparken i oktober 2008. Comolli hadde hentet inn Gareth Bale, Luka Modric, Benoit Assou-Ekotto, Heurelho Gomes og Roman Pavlyuchenko.
- Jeg synes det var urettferdig og vanskelig å akspetere at jeg fikk sparken i Tottenham fordi da jeg signerte spillere som Gareth, var jeg 100% overbevist om at de ville bli en suksees. Nå ser vi det, forteller Comolli.

- Når du signerer en ung spiller, kan du ikke forvente at han leverer umiddelbart. God leldelse handler om å ikke få panikk, men slik er forball. Du må bare komme deg videre. Ganske ofte drar andre folk nytte av ditt arbeid.