Vil avslutte karrieren i Argentina

Javier Mascherano akter å avslutte karrieren med flere sesonger i argentinsk fotball. Han ser for seg 3-4 år til i Europa. Ellers skryter han av oppholdet i Liverpool og av Liverpool FC som klubb.

26 år gamle Javier Mascherano skal lede Argentina som kaptein i sommerens VM, og i den forbindelse har Fifa.com foretatt et intervju med midtbanesplileren. Vi gjengir det her i sin helhet.

- Javier, du har vært i Liverpool en tid nå. Hva er inntrykket ditt så langt?

- Det har vært fantastisk, og jeg blir ikke lei av å si det. De har behandlet meg og familien min meget bra fra første dag, og jeg har ingen ting å klage på. Liverpool er en flott liten by også, og den vokser raskt.

- Hva liker du best ved stedet?

- Å spille fotball selvsagt. Liverpool er en havneby hvor folk jobber hardt. Byen har vokst mye de siste årene. Om jeg skal anbefale steder for folk som kommer på besøk, så må det bli velkjente turiststeder som Beatles-museet og Anfield. Det er en vakker by.

- Du har tydeligvis funnet deg godt til rette, men savner du Argentina?

- Selvsagt. Jeg har vært borte i fem år nå, og du savner alltid hjemstedet ditt. Du blir nostalgisk når du har vært borte, men jeg har gradvis blitt vant til det. Nå terminlisten kommer sjekker jeg alltid når sesongen slutter, slik at jeg kan booke fly hjem.

- Planlegger du å reise hjem snart, eller vil du bli i Europa en stund til?

- Du vet aldri, og jeg ønsker ikke å bli bundet av noe jeg sier i et intervju, men jeg tror ikke jeg blir her for evig. Akkurat nå er tanken å spille i 3-4 år til på høyeste nivå, for så å returnere hjem og spille på et bra nivå der. Jeg ønsker å spille i argentinsk fotball i 4-5 år, og jeg ville ha likt å gjøre det med River Plate, klubben som ga meg alt og som behandlet meg så bra.

- Det er ganske mange spanjoler og argentinere i Liverpools garderobe. Hvem snakker best engelsk?

- Manageren selvsagt. Han har vært i klubben lenge, og må snakke mer engelsk enn de andre. Av spillerne vil jeg si Pepe Reina snakker best engelsk. Vi snakker spansk oss i mellom, men vi snakker engelsk i garderoben og når vi spiser lunsj, av respekt for de andre.

- Og hvem snakker dårligst engelsk?

- Maxi Rodriguez. Stakkars mann. Det er bare et par måneder siden han kom til klubben, og han forsøker hardt, men det er ikke lett. Vi prøver alle å gi ham en hjelpende hånd når han trenger det.

Fernando Torres har vært i fantastisk form den seneste tiden. Hva kan vi forvente av ham i Sør-Afrika?

- Han er kommet tilbake i god form og han forbedrer formen sin, noe som er viktig for ham. Han scorer mål, og han hjelper oss alle som et lag. Hvis han fortsetter slik og holder seg i form, vil han få et stort VM.
 
La oss snakke om landslaget nå. Er du overrasket over de nye forventningene etter seieren over Tyskland?

- Nei, ikke i det hele tatt. Fotball handler om resultater: Hvis du vinner, er du den beste. Hvis du taper, er du den dårligste. Men for meg er det verken det ene eller det andre. Vi har noen gode spillere som er i fantastisk form. Utfordringen for oss er å reprodusere det for landslaget, noe vi ikke gjorde i kvalifiseringskampene.

De sier det er bedre å ikke gå inn i turneringen som favoritter. Er det slik du ser det?

- I det lange løp teller ikke det ekspertene sier, men hvor godt du gjør i løpet av den måneden. Spania og Brasil ser ut til å være et stykke foran resten fordi begge har vunnet trofeer de seneste par årene, men erfaringer forteller meg at VM vinnes av det laget som forbedrer seg gjennom turneringen, og ikke nødvendigvis det som spiller best . Italia sprudlet ikke i 2006. Brasil visste usikkerhetstegn i 2002. Frankrike trengte et Golden Goal mot Paraguay i 1998. Vi får bare vente og se.

Du er mer en lagspiller enn en individuell stjerne, men du har fått mye personlig anerkjennelse i din karriere. Hvordan forklarer du det?

- Det er klart at du jobber hardt for å forbedre deg, selv om jeg ikke kommer til å vinne noen personlige utmerkelser i den posisjonen jeg spiller og for hvordan jeg spiller. Jeg bare prøver å gjøre det jeg kan bra og hjelpe laget, det er alt. Hver morgen når jeg står opp vet jeg at jeg må gi alt for fortsatt å ha fremgang.

Føler du deg ukomfortabel med å få så mye ros?

- Jeg føler meg veldig stolt når jeg får anerkjennelse, særlig når det kommer fra trenere som har jobbet med meg. Det betyr at jeg er en god proff som opplever opp- og nedturer som alle andre. Det får meg til å rødme noen ganger selv, spesielt når ros kommer fra en viktig person.

Diego Maradona ga deg kapteinsbindet i hans første kamp som landslagstrener. Hvordan følte du det da?

- (Pause) Det logiske er å si at det ikke forandrer noe, men det er ingen tvil om at det å være kaptein for landet ditt gjør en stolt. Det er en stor utfordring også. Du må være i stand til å heve deg for anledningen. Jeg tror jeg er i stand til å gjøre jobben. Jeg har allerede spilt i et VM, og jeg er mer moden nå.
 
Var det noe du lærte i Tyskland 2006 som du kan ta med deg til Sør-Afrika?

- Jeg har fått erfaring med en internasjonal turnering. For fire år siden spilte jeg fortsatt i Sør-Amerika, og jeg hadde aldri møtt spillere som (Didier) Drogba og (Michael) Ballack. Men de seneste fire årene har jeg spilt mot de beste hver helg. Det betyr at du vet at du kommer til å ta riktige beslutninger når du går ut og spiller et VM.

Hvilke andre sentrale midtbanespillere beundrer du?

- Jeg har alltid hatt Claude Makelele som forbilde, men det er vanskelig å forklare hvorfor. Det er ikke et spørsmål om at jeg har lyst å spille som ham når jeg ser ham, men jeg får den følelsen av at han føler og tenker på samme måte som jeg gjør. Jeg har spilt mot ham et par ganger. For å være ærlig virker han mer og mer som en spesiell spiller hver gang. Det er et par andre også. Da jeg begynte å trene med landslaget, så jeg (Matias) Almeyda og (Diego) Simeone mye. Leonardo Astrada lærte meg også mye.

Lionel Messi fortsetter å forbause verden med sine opptredener for Barcelona. Hva kan du og dine lagkamerater gjøre for å hjelpe ham til å spille like godt for landslaget?

- Vi må spille på våre vanlige høye standard. Ingen av oss har vært i vår beste form under kvalifiseringen, men Messi fikk all kritikken fordi folk alltid forventet noe annet fra ham. Det er ikke rettferdig. De burde ha kritisert 18 eller 20 spillere. Jeg har sett ham spille noen gode kamper for landslaget, i Copa America og i de olympiske leker.

Er det noe du kan kritisere deg selv for under kvalifiseringe Perus mål på Estadio Monumental kanskje?

- Definitivt. Det er et godt eksempel på hva jeg snakker om. Jeg prøvde å slå ballen i en motstander og ut av spill, men den ble værende i spill og de utlignet. Det var en av de største feilene jeg gjorde, og jeg forstår fortsatt ikke hvordan det skjedde. Det vil jeg kuske for resten av min karriere, selv om jeg har lært mye av det.
 
I et intervju nylig fortalte Maradona oss at han ikke ville gi slipp på trofeet fra Mexico 1986 og at du vil gjøre det samme i Sør-Afrika. Kan du se for deg det?

- Jeg håper det, med Guds vilje, men jeg ønsker ikke å være egoistisk. Jeg bryr meg ikke hvem som løfter den. Det viktigste er å vinne noe for landet igjen. Absolutt ingenting kan sammenlignes med det.