- Downing kan være brikken som manglet

Liverpool-legenden Tommy Smith tror at Stewart Downing (27) kan være brikken som lenge har manglet i det helrøde puslespillet.

Kenny Dalglish måtte ut med opptil £20 millioner for å sikre seg signaturen til Stewart Downing. Overgangssummen har vært gjenstand for stor debatt, men Tommy Smith tror kantspilleren kan være løsningen på et langvarig problem.

- Vi har skreket etter en slik spillertype i mange år. Vi har simpelthen vært desperate etter flankespillere. Derfor er jeg henrykt over at vi sikret oss Downing. Han imponerte meg forrige sesong, og var helt klart Aston Villas beste spiller, sier Smith ifølge Liverpool Echo.

Smith ville valgt 27-åringen om han hadde fått plukke fritt blant kantspillerne i Premier League.

- Han skaper sjanser og scorer mål. Det at han har kjempet seg inn på landslaget viser hvor stor fremgang han har hatt. Det er ikke mange vinger av toppklasse i Premier League, så de er ikke billige. Om jeg kunne plukket fritt blant flankespillerne i ligaen, ville jeg valgt Stewart Downing, fortsetter Smith.

Liverpool-legenden tror at Downing vil bedre arbeidsvilkårene til rekordsigneringen Andy Carroll.

- Vi betalte store summer for Andy Carroll i januar, men fikk ikke sett det beste av ham på grunn av skader. Når han faktisk spilte manglet han assistanse fra vingene. Downing kan komme seg ned til linja og slå innlegg. Jeg er sikker på at han vil hjelpe Carroll med å forbedre seg, sier han.

Tommy Smith har selv god kjennskap til hva som kreves av en god kantspiller. Smith spilte nemlig ved siden av legendariske kantspillere som Ian Callaghan, Peter Thompson og Steve Heighway i løpet av sitt opphold på Anfield.

- Vi spilte alltid med to vinger. Det var blant grunnpilarene til vår suksess. Alle snakket om målscorerne våre, mens kantspillerne hele tiden ble undervurdert. Ian Callaghan er blant de beste vingene jeg noensinne har sett. Han var rask, kunne komme seg til linja - og slå gode innlegg.

- Cally scoret ikke mange mål, men han var i stand til å drible lag i fillebiter, og han satte opp utrolig mange scoringer. Bare se på FA-cupfinalen i 1965: Det var hans inlegg som satte opp Ian St. Johns vinnermål mot Leeds. På 60-tallet hadde vi Peter Thompson og Ian Callaghan på flankene, så vi kunne angripe på begge sidene.

Smith understreker viktigheten av å ha dyktige kantspillere. Han håper og tror at Stewart Downing kan tilføre sårt tiltrengt kvalitet på flanken.

- Man er avhengig av kvalitetsspillere på flankene. Forhåpentligvis kan Downing vise kvalitet i årene som kommer. Det kan tyde på at Kenny vil tilbake til måten vi pleide å spille på - gi motstanderne trøbbel ved å bruke vingene.

Selv om både Kenny Dalglish og Liverpool-ledelsen har dempet spekulasjonene om flere spillerkjøp, mener Tommy Smith at Dalglish bør forsterke høyrekanten.

- Jeg synes imidlertid at Kenny trenger ytterligere en "ren" ving. Downing kan spille på venstrekanten, men hvem skal bekle høyreflanken? Henderson kan spille der; det samme kan Dirk Kuyt - men de er bedre i andre roller.

- Kenny har forsterket den sentrale midtbanen. Det er flott, siden vi behøvde forsterkninger i den posisjonen. Forsvaret er ganske solid og spissene er dyktige, men midtbanespillerne var ikke stabile nok forrige sesong.

Tommy Smith gleder seg over at Liverpool har hentet inn tre britiske spillere i sommer. Den tidligere midtstopperen tror det vil gagne klubben.

- Det er fint at Kenny har hentet inn britiske spillere. Tidligere har vi signert mange utenlandske spillere som har slitt med å tilpasse seg Premier League.

- Vi har signert noen gode spillere i sommer. Jeg ser frem til sesongstart. Klubben har begynt å vokse igjen. Jeg har en snikende følelse av at vi kommer til å spille god fotball kommende sesong. Jeg blir heller ikke overrasket om vi vinner noe.

Smith roser klubbens nye eiere for innsatsen hittil.

- De nye eierne investerer i stallen og virker å anerkjenne viktigheten av supporterne. Med kvalitetsspillere på flankene, vil Liverpool igjen kunne kjempe om trofeer, avslutter Tommy Smith ifølge Liverpool Echo.