20 år siden Dalglish trakk seg

I dag er det nøyaktig 20 år siden Kenny Dalglish trakk seg som Liverpool-manager. Avgangen kom som et sjokk for spillere, støtteapparat og supportere.

Fredag 22. februar 1991 er datoen som forandret Liverpool Football Club for alltid. Bare to dager etter at FA-cupmøtet med Everton på Goodison endte 4-4 sjokkerte Kenny Dalglish fotballverdenen med å annonsere sin avgang som manager med umiddelbar virking. Han bekreftet avgangen på en pressekonferanse på Anfield, og forklarte at årsaken var at stress relatert til jobben hadde påvirket ham og hans helse.

- Det største problemet var presset jeg la på meg selv på grunn av ønsket om å være suksessfull, sa han på pressekonferansen for 20 år siden.

- Det er et resultat av 20 års aktiv involvering med to av de mest suksessfulle klubbene i Storbritannia. Folk kan ha vanskeligheter med å forstå min beslutning, men det er en jeg har tatt. Det ville ha vært en feil å villede folk til å tro at det ikke var noe feil med meg selv.

Kenny Dalglish tok over managerjobben fra Joe Fagan dagen etter Heysel-tragedien i mai 1985, og hjalp klubben gjennom tiden etter Hillsborough-ulykken i 1989. Ryktene svirret om at påkjenningene etter Hillsborough-ulykken var den egentlige årsaken til hans avgang. Han forlot jobben mens laget toppet 1.divisjon og skulle ut i omkamp i kvartfinalen av FA-cupen.

Dalglish kontaktet Daily Post for å presisere den virkelige årsaken til hans avgjørelse.
- Det siste jeg ønsket var å skade klubben og dens supportere. Hvis de er skuffet, så er det ingen som er mer skuffet enn meg. Jeg har forlatt Liverpool Football Club, men Liverpool Football Club vil aldri forlate meg.

- Minnene og prestasjonene vil være med meg for alltid. Jeg vil alltid være en Liverpool-fan.

Spillere, støtteapparat og supportere var i sjokk etter avgangen. Gerry Marsden, som har laget versjonen av You’ll Never Walk ALone som ble adoptert av The Kop på 60-tallet, uttalte følgende.
- Jeg er sjokkert og lamslått. Presset må ha vært stort på Kenny til å gi seg. Han har gjort det flott for oss, men Liverpool er sterke nok til å fortsette – laget vil kjempe videre. Vi skal overleve.

Tidligere Liverpool-spiss Ian Rush, da i sitt andre opphold i klubben, har senere snakket om avskjedsmøtet med Dalglish.
- Vi hadde alle kommet inn på trening og ble bedt om å møte i garderoben. Kenny kom inn og sa at han ga seg. Det kom som et fullstendig sjokk og en overraskelse. Han klarte ikke å si så mye, men det var tårer i øynene hans da han pratet. Han var en flott manager. Han pleide å ta alt presset vekk fra spillerne og legge det på seg selv.

- Når man ser tilbake, kan dere se hvordan det bygget seg opp innvendig hos ham, og han fortalte ikke det til noen.

- Det krever sitt når du er manager for en stor klubb, og han hadde ting å takle som ingen andre hadde opplevd. Jeg tror han så godt som gikk i alle begravelsene etter Hillsborough.

- Men han har alltid vært en svært privat mann, og jeg har aldri spurt om hvorfor han gjorde det.

Som manager i Liverpool vant Kenny Dalglish ligaen i 1986, 1988 og 1990, FA-cupen i 1986 og 1989 og Charity Shield i 1986 (delt), 1988, 1989 og 1990 (delt). 8. januar 2011 var han tilbake i sjefsstolen på  Anfield som midlertidig manager ut 2010/11-sesongen etter at Roy Hodgson hadde blitt løst fra stillingen.