Bare 5.plass gir EL for LFC

Liverpool ligger et godt stykke ned på Englands ranking til å få den ekstra plassen i Europa League via fair play. England får en ekstra plass, men laget må spille alle kvalifiseringsrundene.

UEFA bekreftet i dag at Norge, England og Sverige ble de tre nasjonene som vil få en ekstra plass i Europa League gjennom “Respect Fair Play”. Rankingen er basert på internasjonale kamper for klubber og landslag i perioden 01.05.2010-30.04.2011.

Englands representant vil bli tatt ut på grunnlag av inneværende sesongs kamper i Premier League. Siste oppdatering på hjemmesiden til Premier League, tre kamper før slutt, viste at Fulham lå best an av lagene som ikke allerede er kvalifisert for spill i Europa til neste sesong, tett fulgt av Tottenham. De neste lagene var Blackpool, West Ham, Aston Villa, West Bromwich, Everton og så Liverpool. Det virker derfor helt usannsynlig at Liverpool vil være aktuelt for en plass via fair play.

Rankingen angående fair play baserer seg for øvrig på mye mer enn bare gule og røde kort, som noen synes å tro.

Ifølge UEFA gis det i tillegg poeng på hver kamp ut fra “positivt spill”, “respekt for motstanderne”, “respekt for dommere”, “oppførsel fra lagledelse” og “oppførsel til publikum”. Disse poengene avgjøres av kampdelegat etter samtale med dommer og eventuelt dommerobservatør.

Det ligger altså an til at Liverpool må få forbi Tottenham og opp på 5.plass i siste ligarunde dersom det skal bli spill i Europa til neste sesong, og få den tredje plassen til engelskmennene. Fra før av er Birmingham og Stoke klare for spill i Europa League fra England.

Det fjerde laget, via fair play, må for øvrig spille alle fire kvalifiseringsrundene før et eventuelt gruppespill og hvor den første kampen spilles allerede 30.juni. Skulle Liverpool bli nr.5, går de inn i 4. og siste kvalifiseringsrunde og med kamper 18. og 25. august.