Burgess om fitnesstreningen

Sjef for Liverpools fitnessavdeling, Darren Burgess, forteller om preseason-treningen, skadeforebygging, individuelle treningsprogrammer og bruk av teknologi.

Darren Burgess ble hentet inn av Rafael Benítez i 2010 for å ta ansvar for Liverpools Fitnessavdeling. På grunn av Benítez' avgang fikk Burgess aldri muligheten til å jobbe sammen med spanjolen, men han har nå likevel rollen som sjef for fitness- og kondisjonsavdelingen på Anfield. Han har jobbet tett med både Roy Hodgson og Kenny Dalglish.
- Avdelingen ble startet omtrent på denne tiden i fjor. Vi har fire heltidsansatte medlemmer og fire doktorgradsstudenter på heltid. Vi har en styrke- og rehabiliteringstrener, en innen idrettsvitenskap og en som driver med prestasjonsanalyse, alle på heltid. I tillegg har vi flere studenter i ulike roller. Det er min jobb å koordinere avdelingen og også gjøre arbeidet på banen med spillere, sier Darren Burgess til Teamtalk.

Ikke alle trenere er opptatt av idrettsvitenskap. Kenny Dalglish var utenfor treneryrket en stund, men ser ut til å ha tatt godt i mot de moderne metodene.
- Det har vært meget bra med Kenny og Steve Clarke. Det er opplagt at de støtter arbeidet vi gjør og følger med på det vi driver med. Det fine med Kenny er at han lar deg gjøre det du har behov for å gjøre. Så lenge du leverer informasjon til ham blander han seg overhodet ikke inn. Så han har vært fremragende.

Burgess forteller om preseason-treningen.
- Vi gjør det meste av vårt fitnessarbeid i treningsøvelser og spilløvelser snarere enn den type fitnessarbeid som ble gjort for 15-20 år siden og som involverte mye, sakte løping. Mesteparten av arbeidet blir gjort i ulike treningsøvelser og kamplike scenarioer.

Hvor mye arbeid gjøres før sesongen, og hva trengs å gjøre for å holde fitnessnivået oppe hele sesongen?
- Pre-season er meget viktig for å jobbe med spillerne. Det er trolig viktigst for skadeforebygging fordi du ønsker å være sikker på om spillere er klare til å tåle belastningen i Premier League, noe som er vesentlig. Skadeforebygging er noen av det vi gjør i løpet av pre-season. Den generelle treningen hjelper mye til med det.

- Skadeforebygging er noe som foregår gjennom sesongen ettersom du kan gjøre øvelser på 5-10 minutter før trening, etter trening eller i gymøvelsene.

- Når det gjelder å få fitnessen på toppnivå, trenger spillerne som spiller ikke noe i det hele tatt, men du kan kanskje begynne å se på hva på hva de spillerne som ikke spiller trenger. Det kan være en kamp med reservelagstroppen, eller noe ekstra fitnessarbeid på egenhånd på slutten av treningene eller på fridager.

Treneren kan også legge opp individuelle treningsprogrammer.
- Det er det fine med trenere vi har her. Kenny, Kevin og Steve er ganske villige til å tilpasse behov til de enkelte spillerne fordi vi vet at vi kan få noen skader og at noen spillere kan være i og ute av form. Så spillerne som ikke spiller må være klare. Vi kan tilpasse så my som terminlisten tillater.

Er det også trening for ulike posisjoner? Er det ulike nivå en forsvarer forventer å være på sammenlignet med for eksempel en ving?
- Slik er det. Det du finner er at det ikke er store forskjell i den totale distansen de tilbakelegger, men det er stor forskjell i intensiteten på distansen de tilbakelegger.

- Jamie Carragher løper kanskje 11 km i løpet av en kamp, mens Dirk Kuyt kanskje løper 12 km. Det er ikke stor forskjell, men Dirk må kanskje tilbakelegge 2 km i høy hastighet, mens Jamie kanskje bare trenger å løpe 700-800 m i høy hastighet, så det er der forskjellen ligger.

Hvordan får man informasjon som trengs for å sikre at spillerne når påkrevet nivå?
- I kampene er det ganske enkelt fordi vi benytter Prozone som holder rede på distanser og hastigheter til spillerne. På trening benytter vi GPS-utstyr til det samme. Vi har også hjertemonitorer på spillerne på hver treningsøkt, slik at vi vet hvor hardt de jobber.

- Vi foretar også blodanalyser, spyttanalyser og soveanalyser for å se hvordan spillerne håndterer kravene i Premier League. I disse dager er det ganske teknisk og detaljert, og det er hva du finner i de fleste klubber.

Hvor mye bruker Kenny Dalglish av statistikken når han skal ta ut laget?
- Du vil finne at trenerne som har vært med en stund kan si hvem som når målene ved å bare se spillerne, akkurat som jeg kan si det ved å se på informasjonen, men trenerne her tar til seg informasjonen fordi de vet at den er der for få de elleve beste spillerne på banen hver uke.

Denne teknologien er vanlig i Premier League. Hva gjør Liverpool som klubb for å få noen ekstra prosent fordel ute på banen?
- Det er to måter å gjøre dette på. Den ene er gjennom teknologiske fremskritt, og den andre er ved menneskelige ressurser. Vi liker å tro at vi har en ganske god kombinasjon av begge her.

- Vi ser alltid til andre europeiske klubber og forskning. Vi har et flott samarbeid med John Moores University . Det gjør oss i stand til å følge med på utviklingen innenfor alle felt, ikke bare fotball, men sykling og løping etc.

- Vi tror at en kombinasjon av forskning og kontakter vi har i USA og andre steder, og meg fra Australia hvor idrettsvitenskap er høyt profilert, gjør at vi kan ligge i i toppen i det meste.

- Når du arbeider for en slik klubb, er mange ivrig etter å bli involvert. Du får alltid telefoner om du har prøvd dette. Vi er noen ganger heldig med at folk kommer til oss.

- Jeg vil ikke bli oppfattet som en nerd som samler inn informasjon og sitter ved en datamaskin. Vi jobber med trenerne og spillerne hver dag istedenfor bare å samle inn informasjon for moro skyld.