Et ord med flere betydninger

The Telegraph hevder at Luis Suarez kan bli suspendert i så mange som seks kamper dersom det engelske fotballforbundet finner ham skyldig i rasisme mot Patrice Evra. Men det spanske ordet han angivelig skal ha brukt har flere betydninger, og sjelden av den negative sorten.

CNN har i dag en fyldig sak om de mange betydningene av det spanske ordet «negrito», som er ordet engelsk presse hevder Suarez har sagt til Evra.

Suarez har selv ikke spesifisert hva han har sagt, men har hevdet at det ikke var nedsettende eller rasistisk.

Under forutsetning at det er ordet «negrito» som har blitt brukt, skriver CNN at det er et komplisert spørsmål om dette er en rasistisk bemerkning eller ei. Dette ifølge professorer som har studert rasespørsmål i Latin Amerika.

- Det er et spørsmål om konteksten ordet er ytret i, uttaler Mark Sawyer, som er direktør for senter for raseforskning, etnisitet og politikk ved universitetet i California Los Angeles.

- Ordet «negrito» betyr bokstavelig oversatt «lille sorte mann». Men generelt blir ikke ordet «negrito» betraktet som rasistisk i Latin Amerika. Faktum er at det ofte har en positiv betydning. Det blir ofte brukt for å uttrykke kjærlighet, uttaler Sawyer.

- Men ordets betydning avhenger også av hvor og hvordan det blir sagt. I Puerto Rico har det en betydning, på Cuba en litt annen betydning, og enda en litt annen i Den Dominikanske Republikk, forteller Jorge Chinea, som er direktør for senter for Chicano-Boricua-studier ved Wayne State University i Detroit.

Chinea forteller at hans mor og stefar, som begge var lyse i huden, brukte ordet ofte.

- Når de snakket sammen som par, sa min mor ofte «Negrito, jeg elsker deg». Når jeg vokste opp hørte jeg disse uttrykkene ofte bli brukt i lokalsammfunet i Puerto Rico. Og det ble aldri assosiert med hudfarge. Senere har ordet fått en litt annen mening, der ordet har blitt brukt til å påpeke raseforskjeller på en veldig vennlig måte.

- I Uruguay er det ikke tvil hva man mener når man benytter ordet «negrito», uttaler den amerikanske radiotalkshow-verten Fernando Espuelas, som stammer fra nettopp Uruguay.

- Det er ikke nedsettende i det hele tatt. Det blir brukt til å uttrykke kjærlighet. Du vil definitivt ikke benytte ordet når du er veldig sint. Det ville høres tåpelig ut.

- Dersom jeg var av afrikansk opprinnelse og noen fra Latin Amerika sa ordet «negrito» til meg, ville jeg tenkt meg om to ganger før jeg konkluderte hva vedkommendes itensjon var. Dersom det ble sagt av noen fra Cuba ville jeg tatt det som en spøk. Om det ble sagt av noen fra Puerto Rico, ville de elsket det, uttaler Chinea.

Analytikerne konkluderer med at dersom man ikke hørte eksakt hva Suarez sa til Evra, er det umulig å vite hva uruguayaneren mente med uttrykket.

- Dette er en veldig interessant sak. Det blir interessant å se om det engelske fotballforbundet rådfører seg med eksperter i denne saken, sier Sawyer.

- Dersom du skal tiltalte noen for rasisme eller bruk av nedsettende uttrykk, bør personen i det minste ha intensjon om å bruke uttrykket nedsettende. Det er ikke åpenbart at Luis Suarez hadde en slikt hensikt, avslutter han.