Lucas føler seg akseptert

Lucas innrømmer at den første tiden i Liverpool var vanskelig, men midtbanespilleren har blomstret under Dalglish. Nå håper han på ny kontrakt.

Lucas Leiva har snart tilbrakt fire sesonger i Liverpool. Hans forhold til fansen har blitt langt bedre, men midtbanespilleren vet at alt han foretar seg på banen vil bli nøye analysert av tilhengerne. Det er noe 24-åringen er vant med fra Brasils landslag.
- Det gir samme type press å spille for Liverpool som når jeg representerer landet mitt. Begge supportergrupper har et lavt toleransenivå når det gjelder tap og vil ikke nøle med å kreve mer fra laget. Å spille for Liverpool er som å bli iakttatt av brasilianere, sier Lucas Leiva til The Guardian.

I Liverpool har Lucas en mer defensiv rolle på laget enn han hadde i sin tidligere klubb Gremio.
- I Gremio hadde jeg frie hender til å gå fremover og delta mer i det offensive spillet. Men det endret seg da jeg kom til Liverpool, hvor jeg mye mer blir benyttet som anker på midtbanen. Overgangen tok tid, og det gjorde tilpasningen enda mer utfordrende.

I begynnelsen av karrieren i Liverpool fikk han knapt spille. I OL i 2008 ble han dessuten utvist for en stygg takling som skadet daværende klubbkamerat Javier Mascherno.
- Det så ikke bra ut. Noen supportere var tydelig ikke fornøyd. Jeg tror folk må se det større bildet.

- Overgangen til Liverpool representerte skifte av land og språk. Det var også den ikke så lille detaljen at jeg bare var 20 år og ankom en tradisjonell klubb i en av de mest krevende ligaene i verden.

- Det virket som få husket at Liverpool hadde en spillergruppe som hadde kommet til to av de tre seneste Champions League-finalene. Det ville ha vært umulig å bare hoppe rett inn. Kanskje supporterne trodde at en brasiliansk midbanespiller ville gjøre underverker.

Lucas forteller at at Rafael Benítez hjalp ham til å bygge opp selvtilliten, og derfor kom Benítez’ avgang sist sommer som en stor nedtur. Brasilianeren trodde da at klubben ville selge ham ved første anledning.
- Hvordan kunne jeg ha bebreidet Liverpool dersom de hadde gjort det? På det tidspunktet hadde jeg ikke hatt en lang nok kamprekke til å kunne vise folk hva jeg kunne. Jeg hadde en følelse av at de ikke regnet med å ha meg med inn i den nye æraen. Men til slutt kom jeg og klubben frem til en felles plattform. Jeg var fornøyd fordi ingen ønsker å forlate en stor klubb som Liverpool uten å ha fått en skikkelig sjanse til å vise sine egenskaper.

Roy Hodgson tok over Liverpool. Klubben røk ut av Carling Cup mot Northampton og havnet blant de tre nederste i Premier League. Lucas avviser at spillerne bidro til Hodgsons avgang.
- Vi mistet Rafa. Frem til pre-season var det ingen erstatter. Roy innførte en filosofi som ikke fungerte for laget på det tidspunktet, og det er ikke første eller siste gang slikt vil skje. Ryktet om at vi ikke jobbet hardt nok er sludder. Og så ble det stilt spørsmål om Roys managerevener. Han gjorde det bra i Fulham og gjør det bra nå i West Bromwich.

Kenny Dalglish og Steve Clarke kom inn og foretok forandringer, og det var tydelig da Liverpool beseiret Manchester United 3-1.
- I løpet av uken før kampen snakket Dalglish om de mulige lagoppstillingene til United og sørget for at vi forsto hvor viktig det ville være for oss å gi dem noe av deres egen medisin. Han fremhevet hvordan vi skulle kvele dem på midtbanen. Vi gjorde det han sa og fikk en flott ettermiddag. Hans mantra er: Gjør det enkelt og jobb sammen.

Lucas har sett videoklipp fra Kenny Dalglish’ aktive karriere.
- Jeg kunne se at Dalglish var en utrolig spiller, men han har også gitt inntrykk på meg som manager. Verden er full av spillere som har feilet som managere. Men Dalglish har reddet vår selvtillit. Samtidig har han hjulpet oss til å tenke litt bedre.

Lucas Leivas nåværende kontrakt utløper sommeren 2012, og han håper å starte samtaler om en nykontrakt.
- Jeg har ingen grunn til å forlate klubben. Jeg håper klubben ser det på samme måte. Det ville være fantastisk å spille Champions League for Liverpool igjen. Jeg kan ikke se hvorfor vi ikke kan komme tilbake dit. Vi har en tropp som står samlet når det gjelder vilje og ønske om å få klubben tilbake dit den tilhører.