Sami gir seg

Liverpools tidligere så mektige midtstopper Sami Hyypiä har annonsert at han legger fotballstøvlene på hylla. Finnen hadde ti flotte år på Anfield.

Trolig var han det beste kjøpet Gerard Houllier gjorde som manager i Liverpool, da han i sin første sommer som enerådende manager handlet inn Sami Hyypiä fra nederlandske Willem II for beskjedne £2,6M. Sammen med Stephane Henchoz dannet han det sentrale forsvaret som var hjørnestenene i laget som i 2001 vant FA-Cup, Ligacup og UEFA-Cup. Den sesongen ble han også årets spiller i LFCSCSB, slik han ble sesongen før det igjen.

Det er i det hele tatt velfylt i premieskapet hjemme hos den høyreiste og blonde skandinaven. Etter å ha blitt kåret til årets spiller syv ganger i Finland, og spilt 105 landskamper, er det bare Jari Litmanen som vil kunne påberope seg å ha en sterkere posisjon i landet med de tusen innsjøer.

Under ledelse av Rafael Benitez dannet Sami midtstopperpar med Jamie Carragher, og scoret bl.a. et viktig mål mot Juventus på veien mot den store triumfen i Champions League i Istanbul.

Suveren i luftrommet, sterk i taklingene og med en utmerket evne til å lese spillet var Hyypiä en klippe i Liverpools forsvar. Han var også en leder, på og utenfor banen. Måten han taklet å bli fratatt kapteinsbindet til fordel for Steven Gerrard viste også hvilke menneskelige egenskaper han var i besittelse av.

Da han falt nedover på rankingen som Benitez hadde over sine midtstoppere, valgte Sami å slå til på et tilbud fra Bayer Leverkusen. Han spilte sin 464. og siste kamp i helrødt mot Tottenham, da sesongen 2008-09 ble avsluttet. Det ble et emosjonelt øyeblikk både for spilleren selv og fansen som elsket ham. Han kunne ha fortsatt å spille på Anfield, men så for seg at han ikke ville få like mye tid på banen som han ønsket i Premier League. Det forteller mye om Sami Hyypiä, og også det faktum at han snart ble savnet i de rødes forsvar.

Nå har han valgt å si stopp på en fantastisk karriere. Fans hos Kumu, Mypa, Willem II og Bayer Leverkusen vil hylle en stor spiller som har vært del av deres klubb, men vi tror det gjelder aller mest de som fulgte ham i ti år i Liverpool FC.

Sami Hyypiä var og er en av de virkelig store, og vi ønsker 37-åringen lykke til videre i livet.