Språkekspert skal vitne

Suarez-saken startet som kjent i går, ved at advokatene som jobber på vegne av Suarez og Liverpool og United og Evra la frem sine åpningsinnlegg overfor FA sitt panel. The Independent melder at ordet ”negrito” ikke ble nevnt i de innledende innleggene.

Avisen skriver videre at det er uklart hvor streng straff Suarez vil få om han blir kjent skyldig i tiltalen, på grunn av manglende presedens. Den eneste saken som skal være noenlunde sammenlignbar er en sak der Newcastle-spilleren Emre Belozoglu ble frikjent av et FA-panel for å ha brukt rasistisk terminilogi mot Joseph Yobo og Joleon Lescott i en kamp mot Everton i februar 2007.

Daily Telegraph skriver at høringen finner sted på et hotell like ved motorveien M6 nordvest i England. Avisen påstår at Suarez kommer til å innrømme at han brukte ordet «negro» en gang, Han vil argumentere med at dette er en beskrivende referanse, som ikke blir betraktet som fornærmende i hjemlandet Uruguay, og at det vil være det samme som at Dirk Kuyt blir beskrevet som «blond» av sør-amerikanske spillere på Anfield.

Telegraph melder videre at Liverpool vil dra inn en språkekspert i sin bevisføring. Det er ventet at Anfield-klubben også vil nevne episoden mellom Evra og banemannskap hos Chelsea i 2008, der FA-høringen konkluderte med at «Evras versjon av historien var overdrevet og upålitelig».

Anklagen fra Evra dreier seg om hendelser i annen omgang i 1-1 kampen mellom Liverpool og Manchester United på Anfield. Det hele skal ha begynt i det 57.minutt, da Suarez felte Evra, noe som førte til en hissig reaksjon fra sistnevnte. Etter litt skubbing forlangte Evra å få vite hvorfor Suarez hadde sparket ham. Suarez skal ha svart at slike ting skjer i kamper, og ba Evra fortsette kampen. Det er her at Evra, ifølge Telegraph, hevder at Suarez begynte med rasistiske bemerkninger. Til den franske TV-stasjonen Canal Plus hevdet United-backen at Suarez benyttet et bestemt ord minst 10 ganger. Suarez benekter kategorisk å ha brukt ordet «negro» i målgården under overfor nevnte situasjon.

Telegraph skriver at det virket som spillerne rundt duoen ikke var oppmerksomme på noen rasistiske bemerkninger i denne situasjonen. Spillerne som var nærmest de to, Uniteds David de Gea og Liverpools Dirk Kuyt, vil vitne. Telegraph tror duoen vil bekrefte overfor panelet at ingenting av rasistisk karakter ble sagt i denne situasjonen i målgården.

I forbindelse med corneren som fulgte kalte dommer Andre Marriner duoen til seg for å gi de en muntlig advarsel. Suarez ba om unnskyldning og forsøkte å klappe United-backen på ryggen. Da skal Evra ifølge Telegraph ha sagt «Don't touch me, you South American». Ifølge avisen besvarte Suarez dette med «Porque, Negro?»

Suarez sitt forsvar bygger på at slike uttrykk er vanlig i Sør-Amerika. De blir betraktet som fornærmende kun når de blir brukt som nedsettende adjektiv eller når tonen er aggressiv. Bilder av Suarez sitt kroppsspråk i denne situasjonen vil ifølge Telegraph bli studert nøye av panelet. Liverpool vil argumentere med at når Suarez brukte ordet «negro» var han ikke aggressiv, men forsøkte å be om unnskyldning til Evra.

Telegraph tror imidlertid at Suarez må bevise at han ikke var klar over at ordet «negro» blir oppfattet som rasistisk i England, og at den tidligere Ajax-spissen også må forklare hvorfor han ikke har skjønt at bruken av et slikt ord ikke blir tolerert i det nordlige Europa etter tre år i Holland.

Telegraph skriver videre at Evra fortsatt var rasende etter dommer Marriners muntlige advarsel. Da han sparket ned Dirk Kuyt et par minutter senere, hevder avisen at United-backen skal ha sagt følgende til dommeren da han fikk gult kort: «You're only booking me because I'm black».

Avisen tror at utfallet av saken vil avhenge av om Liverpool klarer å overbevise panelet om at Suarez ikke har rasistiske tendenser. Telegraph tror at Anfield-klubben kommer til å vise til en video Suarez laget i Sør-Afrika i forbindelse med VM i 2010, der han hyller fotballens evne til å knytte folk sammen på tvers av hudfarge, religion og sosial status. Liverpool FC sitt arbeid mot rasisme blir antagelig også nevnt.