- En cuptriumf vil bety mye

Fotballdirektør Damien Comolli er ikke i tvil om at en seier i Carling Cup vil bety mye for Liverpool FC. Franskmannen mener en slik seier vil være et tegn på at klubben har hatt stor fremgang det siste året.

Comolli tror også at en seier på Wembley på søndag vil bety mye med tanke på FA-cupen og det resterende kampprogrammet i Premier League. Franskmannen tror at Tottenhams suksess i samme turnering i 2008 la grunnlaget for den fremgangen som Spurs har hatt siden.

- Stemningen er veldig, veldig bra på Melwood i forkant av finalen. Jeg tror årsaken til det er at vi har spilt bra og vant komfortabelt på søndag, og i tillegg gjorde mange mål. Hadde vi ikke fått et så godt resultat på søndag ville kanskje stemningen ha vært litt annerledes, men det faktum at vi vant og nå har en finale å se frem til kommende søndag bidrar til at det hersker en svært positiv stemning i klubben for øyeblikket, sier Comolli til Liverpoolfc.tv.

- Vi snakket ikke spesifikt om å ta Carling Cup veldig seriøst før sesongstart, men det var klart for alle i klubben, både Kenny, eierne, meg selv og alle andre, at dette var en viktig turnering. Begge cupene er viktige, ettersom vi ikke spiller i Europa denne sesongen. Vi visste at dette var en mulighet til å heve et trofé, kanskje to om mulig.

- Studerer man lagoppstillingene i kvartfinalene, både i vår kamp mot Chelsea og fra Manchester Citys kamp mot Arsenal, ser man at alle fire klubbene stilte med det beste mannskapet de hadde tilgjengelig på den tiden. I semifinalekampene mot Manchester City stilte begge lag med sitt beste mannskap. Selv mot Stoke stilte vi med et veldig sterkt lag.

- Når du kommer til et vist punkt i en cupturnering går alle for å vinne den, for alle ser at de kan vinne et trofé. Å vinne et trofé så tidlig i sesongen som dette vil gi vinnerlaget et løft med tanke på resten av sesongen. Vi er Liverpool, og vi ønsker å vinne alt vi deltar i.

Liverpool har benyttet 24 spillere i årets Carling Cup.

- Det synes jeg er veldig positivt av to grunner. For det første tyder det på at vi har en rekke seniorspillere som presterer på det samme høye nivået. Antallet landslagsspillere i troppen er utrolig. For det andre fikk unge spillere spilletid tidlig i sesongen, i de tidlige rundene, og gjorde det veldig bra. Når vi spilte borte mot Exeter fikk karer som Danny Wilson, Jack Robinson og Jon Flanagan spilletid og gjorde det veldig bra. Senere i turneringen spilte Sebastian Coates mot Stoke og mot Chelsea. Martin Kelly kan også fortsatt betraktes som en ung spiller, og han har gjort det ekstremt bra i de kampene han har vært involvert i. Han gjorde et mål mot Chelsea og spilte også godt i den første semifinalen mot Manchester City. Turneringen gir disse spillerne erfaring, noe som er positivt for unge spillere, men enda viktigere er det at turneringen viser disse unge spillerne at de holder et høyt nivå, ettersom de har kommet inn på laget og gjort det veldig bra. Det legger også litt press på de eldre spillerne, og gir Kenny større fleksibilitet ettersom han har flere spillere å velge mellom.

Liverpool har kun spilt bortekamper i turneringen, om vi ser bort fra semifinalen som gikk over to kamper. De har også møtt tøff motstand som Chelsea og Manchester City.

- Det ble liksom en stående spøk på Melwood dette. Alle undret på når vi skulle få en hjemmekamp. Vi fikk ikke det før i returkampen i semifinalen, noe som var tøft. I den første kampen reiste vi til Exeter, og visste egentlig ikke hva som ventet oss. De prøvde virkelig å slå oss. Stoke var en vanskelig kamp bare noen få uker etter at vi tapte der i ligaen. Og deretter Chelsea og Manchester City på bortebane, noe som var enda vanskeligere. Men vi gikk for seier i alle kampene vi spilte. Definitivt.

- Kennys tilnærming til disse kampene har hele tiden vært at han ønsker å nå finalen på Wembley, og at vi er her for å vinne turneringen. Jeg tror det ble bevist gjennom kvaliteten på spillerne vi benyttet i hver kamp.

- Dette handler om mer enn å ta laget tilbake til Wembley og vinne fire av fem kamper i Carling Cup. Når Kenny tok over i januar i fjor, var det fordi vi trodde han var riktig mann for jobben på den tiden. Når han fikk jobben permanent i sommer, var han et selvsagt valg. Det å få Kenny som manager igjen var en stor mulighet for klubben.

- Etter den tid har vi gjentatt det flere ganger, og jeg tror også formannen har sagt det, laget og troppen har blitt bedre. Nå har vi en fantastisk mulighet til å vinne et trofé på søndag, og sesongen er definitivt ikke over etter søndagens kamp heller. Kenny har gjort en flott jobb, og jeg må også skryte av Steve Clarke, Kevin Keen og John Achterberg, som også har gjort en fremragende jobb.

- Vi gjør et poeng av å behandle finalen som en helt normal bortekamp. Kampen går selvsagt på nøytral bane, men for oss blir det som en bortekamp når vi skal forberede reisen og lignende. Alt vi bli gjort på vanlig måte, reisen, hotellet, og forberedelsene til kampen vil være akkurat som vanlig. Det vil selvsagt være mer oppmerksomhet rundt kampen, og spillerne vil bli spurt om flere billetter av sine familier og lignende. Det vil kanskje også være flere i styre og stell tilstede på hotellet lørdag og søndag, men Kenny og trenerstaben gjorde det tidlig klart at de ønsket å behandle kampen som en helt vanlig kamp.

- Spillerne vil ikke merke noen forskjell på denne kampen og en vanlig bortekamp. Forberedelsene vil være de samme. I kulissene gjør vi noen andre grep enn vi gjør i forbindelse med en vanlig kamp, ettersom vi møter en motstander vi ikke er vant til å spille mot til daglig. Vi har speidet på dem mye mer enn vi ville ha gjort foran en vanlig Premier League-kamp, og vi har sett mange flere klipp og opptak av dem enn vi ville ha gjort i forkant av en vanlig kamp.

- Kenny og trenerstaben kjenner ikke Cardiff like godt som lagene og spillerne i Premier League, og det samme gjelder spillerne. Vi måtte sørge for at spillerne ble presentert best mulige opptak og mest mulig informasjon foran søndagens finale, slik at de er så godt forberedt som mulig.

- En seier på søndag vil gi alle et enormt løft. Det tror jeg er ganske opplagt. Forventningene til søndagen er store, og dersom vi vinner finalen vil det gi absolutt alle i klubben et løft. Det vil være veldig, veldig positivt både for spillerne, eierne, og alle som er involvert i fotballklubben, ikke minst med tanke på ytterligere fremgang.

- Jeg husker at Roberto Mancini sa foran fjorårets FA-cupfinale at så snart du vinner ditt første store trofé, gir det alle selvtillit. Manchester City spilte ekstremt bra i begynnelsen av denne sesongen. Jeg opplevde det samme i Spurs etter at vi slo Chelsea i finalen i Carling Cup i 2008. For meg fremstår dette som grunnlaget for den suksessen som Spurs har hatt i ettertid. På den tiden var spillere som Ledley King, Assou-Ekotto, Bale, Lennon, Huddlestone, Michael Dawson, Younes Kaboul og Jermain Defoe i klubben allerede. Alle i klubben fikk enormt mye selvtillit av å vinne ligacupen som underdog, slik vi gjorde den gangen.

- Jeg er overbevist om at Spurs har bygd sin suksess på denne seieren, og forhåpentligvis kan det samme skje med oss. Sist vi vant noe var i 2006. Jeg husker FA-cupfinalen mot West Ham godt. Men seks år er lang tid. Dersom vi vinner på søndag og avslutter sesongen på positivt vis etterpå, har vi lagt et fantastisk grunnlag med tanke på neste sesong.

- Vi har flere spillere med erfaringer fra finaler i troppen, ikke bare Steven Gerrard og Jamie Carragher. Vi skal ikke glemme at en kar som Dirk Kuyt har spilt både i en Champions League-finale og en VM-finale. Det er vanskelig å gjøre det bedre enn det! Og så har vi Luis Suarez og Sebastian Coates som var involvert i finalen i Copa America så sent som i sommer. Det er også en enormt stor turnering. Vi har også Stewart Downing. Dette vil bli hans tredje ligacupfinale, så han vet hva det handler om. I forberedelsene i uken før finalen vil disse spillerne spille viktige lederroller på grunn av sine erfaringer. De vil sørge for at alle er rolige og avslappet. De vil sørge for at ingen er overivrige, samtidig som alle er fokuserte, og ikke blir distrahert av familiemedlemmer, reisen, billetter og lignende. Det er viktig å ha fullt fokus på søndagens kamp.

En seier på søndag vil bety at Liverpool vil være tilbake i Europa neste sesong.

- Jeg vil svare både ja og nei på spørsmålet om det gir ekstra motivasjon. Ja, fordi vi vet at dersom vi vinner på søndag så vil vi være garantert en plass i Europa League neste sesong. Men dersom du gjorde folk oppmerksom på dette faktum, og da spesielt spillerne, tror jeg de fleste vil si at det er viktigst å vinne trofeet. Det er det viktigste. Europaligaen er selvsagt en stor bonus og vil være til hjelp med tanke på neste sesong, og det vil være godt å vite allerede i februar at vi er kvalifisert for neste sesongs Europa League.

- Kenny og jeg snakket med eierne i går, og de ser frem til sitt første besøk på Wembley på søndag. Som alle andre i klubben har de tatt steg for steg i denne turneringen. Jeg hadde en samtale med dem etter den første semifinalen, hvor jeg forklarte Wembleys betydning i engelsk fotball, og hva det vil bety om vi vinner trofeet. Alle er opptatt av og fokuserte på dette, og med rette. Vi forsøker å komme med i Champions League, men å vinne trofeer er hva fotballklubber handler om, og spesielt Liverpool.

- Både Henry og Werner var tilstede på semifinalen på Anfield, og likte det de så. De var henrykte. De forstår betydningen av at vi har nådd finalen. De forstår hvor viktig dette er for fansen og alle i klubben, og de gleder seg til finalen akkurat som alle oss andre.

- Det vil bety så mye for alle i klubben om Steven Gerrard løfter dette trofeet. Jeg tenkte på dette for noen dager siden. Jeg så et bilde der Stevie løftet Champions League-trofeet, og tenkte at jeg vil bli meget glad om han løfter et nytt trofé på søndag. Det vil være enormt stort om han kan gjøre det.

- Jeg er selvsagt fornøyd med sesongen så langt. Kenny har sagt det flere ganger, og jeg tror også at jeg har sagt det tidligere, vi mener vi har fremgang, ganske viktig fremgang også. Det er bare 12 måneder siden Kenny ble manager. Jeg tror vi har kjøpt ni spillere. Det er ikke lite. Det er en enorm utskifting av spillermateriell.

- Ting tar selvsagt litt tid, men at vi befinner oss der vi gjør nå betyr at vi har gjort de riktige tingene og har fremgang. Vinner vi på søndag vil det være en stor prestasjon og et meget sterkt signal fra Liverpool FC. Men jeg gjentar, vi må vinne på søndag og så har vi massevis å spille for resten av sesongen, både i Premier League og FA-cupen som vi er involvert i. Så denne sesongen er ikke over, uansett om vi vinner eller taper. Det vil uansett være veldig viktige ting å kjempe om.