- Vi har en plan for fremtiden

Ian Ayre forklarer hvorfor Liverpool FC valgte å skille lag med Kenny Dalglish. Klubben har ikke satt noen tidsfrist for å utnevnelse av ny manager. Viktigste er å finne riktig mann.

I et langt intervju med Liverpoolfc.tv blir daglig leder Ian Ayre bedt om å forklarer hvorfor Liverpool valgte å skille lag med Kenny Dalglish.
- For å forstå det må du se tilbake på de seneste 18 månedene og på tiden Kenny var her. På det tidspunktet han kom tilbake, var klubben i en veldig vanskelig situasjon, i fritt fall og over alt av mange grunner. Når dere ser på hva han oppnådde og hva han tilførte ved å galvanisere og forene alle, så tror jeg det var riktig mann til riktig tid for det, og kanskje denne eneste mannen på det tidspunktet. Vi jobbet med Kenny og fikk oss i en fantastisk posisjon når det gjelder grunnlaget for å få klubben fremover. Både eierne og jeg har pratet om det å ta oss fremover, og jeg tror vi har følt det basert hvor vi var både som et solid fotfeste for virksomheten og et solid fotfeste for fotballklubben, er at resultatene er det viktigste. Når vi ser på denne sesongen spesielt, tror jeg vi følte at resultatene ikke var gode nok. Det i seg selv skaper spørsmål. Styret så på det. Det var ingen enkel avgjørelse. Det var en godt gjennomtenkt prosess og til slutt ble det en avgjørelse basert på de resultatene om at det var riktig tidspunkt for et skifte. Det er måten du skal komme deg fremover på.

Kenny Dalglish reiste til Boston etter Swansea-kampen, og det verserte mange rykter om hans fremtid. Liverpool FC valgte imidlertid ikke å kommentere situasjonen.
- Klubben er kjent for det som kalles «the Liverpool way» og å gjøre ting på en skikkelig måte og bak lukkede dører. Dette handlet ikke om en spesiell kamp eller en spesiell hendelse. Det handlet om resultater over en lengre periode. Så handlet det om å konsultere Kenny og forstå hans syn på ting før man tok den endelige avgjørelsen. Vi kommer aldri til å snakke om eller reagere på rykter inntil vi har en beslutning, inntil vi visste hva situasjonen var, og det var i dag. Jeg tilbrakte tid med Kenny selv i går. Vi snakket om alle detaljene. I dag var riktig tidspunkt for å komme med kunngjøringen.

Ble Kenny tilbudt en annen jobb i klubben?
- Samtalene handlet om nåtiden, om prosessen nå og om et skifte. Kenny er en så viktig del av innholdet i denne fotballklubben. Det var tilfelle tidligere, det var tilfelle mens han fortsatt var her og det vil være tilfelle etterpå, men det handlet om i dag og hvor vi befinner oss i dag, ikke om fremtiden.

Hvordan tok Kenny nyheten?
- Selvsagt var han skuffet. Jeg tror mange folk vil være skuffet. Det jeg kan si er at folk som kjenner Kenny, folk som har møtt Kenny og folk som har sett Kenny vil vite at en av de tingene som er flott med ham er hvilken type person han er. Som manager, som tidligere manager og som tidligere spillere opptrer han alltid med verdighet. Han aksepterte det på en verdig måte. Det fremgår i hans uttalelser i pressemeldingen vi la ut. Han følte at vi opptrådte med verdighet, og det er slik det bør være fordi dette er Liverpool Football Club. Han er en flott person, dette er en flott klubb og dette ble håndtert på den riktige måten. Når det gjelder hva han synes om det, så er det et spørsmål til Kenny, antar jeg.

Hvis man ser tilbake, var det feil å ansette Kenny? Og hvordan vil du beskrive hans periode her?
- Det var opplagt ikke feil, og det kan ikke være lenger fra sannheten for å være ærlig. Hvis man ser tilbake på den perioden, må vi gjøre det klart at vi spurte Kenny om å komme tilbake. Han ba ikke om jobben. Vi spurte om han ville ta jobben, komme tilbake og hjelpe. Han gjorde alt det. Han har hele tiden sagt: «Hvis jeg kan hjelpe til, så skal jeg gjøre det». Han var virkelig katalysatoren for alt vi har for å gå videre nå. Han var personene som galvaniserte alle i en slik vanskelig tid. Han brakte folk sammen. Han brakte klubben, fansen og spillerne sammen. Det var spørsmål over hele linjen. Ved å bringe alle disse sammen sementerte han alle i denne enheten til å jobbe sammen. Det er en slik arv han etterlater seg her i dag. Jeg tror det ikke finnes noen andre som kunne ha gjort det. Liverpool-supporterne og Liverpool Football Club vil alltid være takknemlige for det, men som i enhver plan er det ulike folk til ulike tider langs den reisen. Kenny har gjort noe fantastisk i sin del av den. Vi beveger oss inn i neste kapittel. Han vil alltid være en del av den. Han vil alltid være en del av klubben.

Det er alltid en stor avgjørelse å skifte manager i en fotballklubb, spesielt når det er et slikt klubbikon. Handlet det om å legge følelser til side?
- Ja. Selvsagt ligger det i tankene – hvem Kenny er og hva han representerer, men samtidig har vi en plikt til å gjøre det som til enhver tid er best. Vi må legge det til side, men bare når det gjelder avgjørelsen og hvor vi skal videre, ikke angående hvordan vi behandler den personen og hvordan vi kom frem til avgjørelsen. Vi mener det er en riktig avgjørelse på et riktig tidspunkt for Liverpool Football Club, og det ble foretatt av den grunn.

I øyeblikket står Liverpool uten manager og fotballdirektør, og det setter vel klubben tilbake i forhold til andre klubber når det gjelder planleggingen av neste sesong?
- Nei. Noen har stilt det spørsmålet og sagt: «er dette Liverpool i en form for uorden?». Jeg vil si nettopp det motsatte. Det finnes en plan. Det har vært en plan de seneste månedene om hva som er neste steg, hvordan komme seg videre, hva som er den riktige veien videre for Liverpool Football Club. Selvsagt går du ikke ut og forteller verden hva planen din er. Du bare handler etter den. Som sagt tidligere gjør vi dette bak lukkede dører. Det handler om å sette alle disse delene sammen og avsløre dem til passende tider, men det er ingen bekymring på mitt nivået eller i styret om at vi skal befinne oss i uorden. Vi tar de avgjørelsene vi tar. Vi gjør de tingene vi skal. Dette er en del av en større plan for å ta klubben fremover. Det virker som dette er til bekymring for noen mennesker, for våre fans og andre, kanskje for noen av våre medarbeidere, men de må forstå at du må utvikle en plan og gjennomføre den, og alt dette skjer i kulissene. Når det er passende å snakke om deler av dette i detalj, så vil vi helt klart gjøre det

Hvis spillere blir tilgjengelig i transfermarkedet nå, er vi i stand til å gjøre avtaler?
- Helt klart. Det er en stor maskin som fungerer rundt oppkjøp av spillere i Liverpool, og det faktum at vi i dag ikke har en fotballdirektør eller manager betyr ikke at det er satt stopp. Det er en stor gruppe mennesker som er involvert i speiding og analyser, og det pågår fremdeles. Det er klart at utnevnelse av manager er viktig for den prosessen også. Det kommer ikke til å stoppe oss, men vi vil ta de viktige avgjørelsene når den personen er på plass.

 Hvordan er prosessen med å rekruttere ny manager?
- Det er egentlig det samme som det alltid har vært i Liverpool Football Club. Enten det var styret i Liverpool som rekrutterte Bill Shankly for mange år siden eller rekrutteringen av Kenny Dalglish for 18 måneder siden. Det er den samme prosessen. Styret vil sette opp et kriterium for hva den nye manageren skal oppfylle, og vi skal matche det med de beste mulige kandidatene og ta en avgjørelse på det grunnlaget.

 Når kan en ny mann være på plass?
- Det vil bli diktert av å finne den rette kandidaten av riktig kvalitet. Det vi ønsker er den beste. Vi ønsker ikke å velge raskt eller velge fordi det er et tidspress. Det handler om å finne den riktige person som kan gjøre den beste jobben for Liverpool Football Club.

Fansen har lest om en rekke endringer i ulike nøkkelstillinger i klubben. Hva har du å si til folk som mener klubben er i krise?
- Som jeg sa tidligere, jeg kan forstå helt hvorfor enkelte folk på utsiden kanskje tror det, men vi internt og i styret, sammen med eierne, har en veldig klar visjon om hvor vi ønsker å gå. Som virksomhet og som styre må du utvikle denne planen. Du må gjennomføre denne planen. Det betyr ikke alltid at du skal snakke med media om dette eller snakke om det med staben internt. Det handler om å gjennomføre det på riktig måte, og den riktige måten er å finne de riktige personene. Noen personer har dratt, men noen personer vil komme, og det er virkelig en prosess vi vil håndtere på en forsvarlig og verdig måte, og på en måte som er riktig for fotballklubben, men løsningen vil absolutt bli den riktige.

Hvordan ville du beskrive Kenny Dalglish?
 - Det er så mye å si om Kenny. Jeg synes han har gjort så mye i og for denne fotballklubben. Han er en av dem som du virkelig ikke kan matche. Det er egentlig ingen som er som Kenny på mange måter. Jeg husker jeg så ham her som spiller. Vi husker ham her som manager første gang og denne gang. Hver gang har han skapt en form for arv og noen minner som er fremragende. Jeg ser ikke på denne perioden som noe annerledes. Som jeg sa tidligere, jeg tror oppriktig at Kenny var den eneste personen som kunne ha hjulpet å bringe dette tilbake i sammen for 18 måneder siden og i løpet av de seneste 18 månedene. Av den grunn etterlater han seg et varig minne i Liverpool Football Club som alle tilknyttet klubben bør være svært takknemlig for.