- Vi må bli 100% sikre før vi kan love utbygging

Administrerende direktør Ian Ayre har blitt intervjuet av klubbens offisielle nettside om avgjørelsen om å bli værende på Anfield, i stedet for å bygge nytt stadion i Stanley Park.

- Det er i dag to år siden Fenway Sports Group kjøpte Liverpool FC. De nye eierne har søkt en løsning på stadionspørsmålet i to år. Jeg synes prosessen og den fremgangen som har vært gjort på disse to årene har vært fenomenal, med tanke på at vi her snakker om et forslag som innebærer en betydelig utvidelse av Anfield. Jeg innser at folk har ventet i 10 år når det gjelder stadionsaken, men jeg vil bare sette den harde jobben de nye eierne har gjort i perspektiv. Det er denne innsatsen som har ført til dagens konklusjon, sier Ayre.

- Jeg vet at forslag om å bli på Anfield også ble vurdert tidligere. Det som har endret seg fundamentalt er at de ulike interessentene for aller første gang har kommet sammen og blitt enige om et felles initiativ, og det felles initiativet handler ikke bare om behovene for fotballklubben, men om behovene for hele lokalsamfunnet. Renoveringen av Anfield-området er noe mange beboere og folk i hele byen har snakket om, og vi erkjenner at fotballklubben er en arbeidsgiver, et forretningsforetak og en beboer i området. Vi erkjenner hvor store investeringer og hvor mye renovering som må gjøres i området. Alt dette legges nå frem i en visjon som bystyreleder Anderson og Liverpools bystyre har for området. Vi er en del av dette. Liverpool FC sin del i dette handler ikke bare om å bli på Anfield og utvide vårt stadion. Det handler om en rekke andre initiativer som vi vil samarbeide med de andre interessentene om. Alt dette begynner nå å ta form, og det har gjort at vi kunne gå ut med dette i dag, fortsetter Ayre.

Så hvorfor foretrekker nå klubben å utvide Anfield i stedet for å bygge nytt?

- I løpet av den prosessen som har pågått de to siste årene måtte vi analysere i detalj hva som vil fungere og hva som ikke vil fungere. Vi måtte også undersøke økonomien i begge prosjektene. En av de store utfordringene med å bygge nytt er at vi i praksis ikke vil få 60 000 nye seter, men bare 15 000 eller 16 000 nye seter. Dermed blir det svært vanskelig å forsvare kostnaden med en bygging av et slikt stort nytt stadion. Det er ikke økonomisk fornuftig, spesielt i dagens finansielle marked. Så vi måtte sammenligne dette med en løsning der vi forble på Anfield. Arbeidet vi har gjort viste oss at så lenge vi finner de riktige løsningene når det gjelder å bli på Anfield, og kommer oss over de nødvendige hindrene, så ville dette bli den beste langsiktige løsningen for Liverpool FC. Jeg vil også hevde at flesteparten av våre fans foretrekker å bli på Anfield, som jeg anser for vårt åndelige hjem. Både Liverpool-fans og fans av andre klubber har vidunderlige minner fra dette stadionanlegget. Vi har hatt noen store triumfer her, så det virker fornuftig at vi skal fortsette å spille vår fotball her.

Så hvilke faktorer venter Ayre på før han med 100% sikkerhet kan si at Anfield blir renovert?

- Vel, det er mye som fortsatt må skje, og det er et viktig signal jeg ønsker å sende ut: Vi må bli sikre. Det er det viktigste. Liverpool-fans, inkludert meg selv og alle andre som jobber for Liverpool, vet hva som skjer når lovnader ikke blir holdt. Derfor er det viktig at vi blir helt sikre før vi tar neste skritt. For å bli sikre er det viktig at vi klarer å kjøpe opp de nødvendige eiendommer, slik at vi har land å bygge på, og så må vi få de nødvendige byggetillatelsene. Det vil være en tabbe, og både dumt og uansvarlig av oss, å ta dette som en selvfølge. Forhåpentligvis ordner det seg. Derfor samarbeider vi også med Liverpools bystyre, de som skal renovere området og beboerne.

Hvor mye vil det så koste å renovere Anfield, og hva vil bli stadionkapasiteten etter en slik renovering?

- Det vil avhenge av disse neste stegene. Så snart disse er tatt har vi en plan å jobbe etter. Da vil vi vite hvilke muligheter vi har når det gjelder størrelse og hvilke restriksjoner vi eventuelt blir pålagt. Først da kan vi bestemme oss for design og kapasitet, og dermed vil vi også få vite hva dette vil koste oss. Vi har gjort mye arbeid. Jeg har vært her i litt over fem år nå, og mye har blitt gjort, så vi har et godt utgangspunkt og vet hvilken kapasitet vi ønsker oss. Men den endelige løsningen vil avhenge av økonomien i prosjektet. Det er viktig for oss å bygge noe som er økonomisk fornuftig, og som bidrar til at denne fotballklubben går fremover.

Mange under seg på hva som vil skje med Hillsborough-minnesmerket dersom Anfield Road End blir renovert.

- Vi vil alltid ha et Hillsborough-minnesmerke tilknyttet Liverpool FC. Om den nåværende lokaliseringen blir påvirket av dette er vanskelig å si nå. Men vi vil ha en åpen og god dialog med familiene om dette, og behandle saken med den største respekt for dem og minnesmerket. Ingen trenger å være bekymret for det. Det er en bro vi vil krysse når vi kommer til den.

Mange lurer også på om det vil være mulig for Liverpool å spille på Anfield under byggeperioden.

- Det er planen. De undersøkelsene vi har gjort for denne ekspansjonen har vært sentrert rundt dette spørsmålet. Vi har sett på økonomien i prosjektet, og det er viktig at vi ikke taper inntekter i byggeperioden. Løsningene vi har sett på, det arbeidet og de analysene vi har gjort, har lagt til grunn at vi skal opprettholde nåværende kapasitet i så stor grad som mulig mens byggearbeidet pågår.

Mange frykter også at kostnadene med å renovere Anfield skal gå ut over den sportslige satsingen.

- Som jeg er sagt er den riktige løsningen den riktige økonomiske løsningen for klubben. Hele poenget med utbyggingen er å øke våre inntekter for å gjøre oss bedre rustet på transfermarkedet. Dersom vi studerer våre største konkurrenter med større kapasitet enn vi har, som Manchester United og Arsenal, så tjener de betydelig mer enn oss på en kampdag. Hele dette tiltaket er myntet på å minske denne avstanden til våre konkurrenter, ikke øke den. Vi må finne den riktige økonomiske løsningen, som gir oss avkastning på investeringen og økte inntekter, slik at vi kan støtte det langsiktige arbeidet i fotballklubben.

- Jeg håper vi kan spille vår første kamp på et renovert Anfield så fort som mulig, men som sagt er det faktorer som gjør at vi ikke vet når det vil skje ennå. Jeg har nevnt at vi må kjøpe opp land og eiendommer, og at det er en planleggingsprosess man må igjennom. Vi kan ikke tidfeste dette ennå. Vi starter jobben i dag, og det har allerede blitt gjort en del arbeid på forhånd. Det er flere hindre som må forseres før vi kan ta neste skritt på veien. Det er for tidlig å sette noen eksakte datoer ennå. Etter som planen går sin gang, vil vi bruke de normale kanalene til å informere fansen om fremgangen vi gjør. Vi er spente på planen, og forhåpentligvis viser dette seg å være en flott mulighet for klubben.

- Vi er en stor arbeidsgiver i Anfield-området, og denne ekspansjonen vil resultere i enda flere jobber. Dagens kunngjøring handler om at klubben er en del av renoveringen av et større område. Dette arbeidet blir ledet av borgermester Anderson, og handler om å forbedre folks liv i dette området. Det handler om å skape et bedre sted å bo, med bedre fasiliteter i hele området. Vi er bare en del av dette, men representerer en betydelig aktør i lokalsamfunnet. Vi skaper som nevnt en rekke jobber, og vi bidrar til at lokale bedrifter blomstrer. Vi bidrar rett og slett til den lokale økonomien. Dette vil bli styrket gjennom at flere folk nå vil besøke stadion både på kampdager og ellers. Vi vil kunne tilby bedre fasiliteter, og hjelpe den lokale økonomien til å vokse ytterligere.