Analyse Liverpool-Reading

De røde vant fortjent sin første hjemmeseier for sesongen mot Reading. Analysehjørnet har sett på dette og hva de mener bør forbedres fra mannskapet til Brendan Rodgers.

Alt lå til rette for en spennende kamp når Liverpool tok i mot Reading på denne fine oktober-ettermiddagen i Liverpool. Brendan Rodgers og Liverpool har i det siste høstet mye skryt for sitt offensive spill med fokus på possession og effektivitet inne i boks.
Før landslagspausen spilte Liverpool mange gode kamper der man så konturene av det spillet Brendan Rodgers ønsker å innprinte i dette spennende Liverpool-laget. Spillere som Sahin, Allen og Shelvey har de siste ukene hatt en fin stigning, som har gitt Liverpool flere strenger å spille på. Og jeg tror det ikke bare var undertegnede som satt med følelsen av at den første seieren på Anfield var rett rundt hjørnet, før lørdagens kamp.

Liverpool gikk ut i sin etter hvert vante 4-2-3-1 / 4-3-3 formasjon der de ønsket å dominere banespillet og kontrollere kampen fra første spark på ballen. Joe Allen og Steven Gerrard hadde full kontroll på midten, mens Skrtel og Agger hadde god kontroll på Pogrebnyak de første 45 minuttene.
Nå har jeg vært veldig positiv til Liverpool og Brendan Rodgers i de foregående analysene - og forhåpentligvis kan jeg fortsette med det utover i sesongen. Men i denne analysen må jeg vise til noen variabler i Liverpool sitt offensive spill, som jeg mener de bør jobbe med og utvikle de kommende ukene.

Liverpool begynner nå å mestre grunnspillet som de har jobbet med helt siden Brendan Rodgers tok over i sommer. Rytmen i pasningspillet begynner å sitte, og hver enkelt spiller ser ut til å vite nøyaktig hvor han skal bevege seg til en hver situasjon. Signeringene med Sahin og Allen gir Liverpool de nødvendige ferdighetene sentralt i banen, som gjør at de har ferdigheter sentralt i banen til å holde på ballen, og Wisdom, Shelvey og Sterling flyter per dags dato på en medgangsbølge som igjen gir Liverpool mye energi, trøkk og vilje.

Jeg er enig i at Liverpool sliter med effektiviteten foran mål. Mye av dette kan sikkert skyldes udyktighet og en liten porsjon uflaks. Men jeg mener at Liverpool per dags dato må passe seg litt for å ikke bli for forutsigbar i sitt spill mot etablert.
Brendan Rodgers ønsker å overbefolke mellomrommet med spillere og at Liverpool skal sette opp kombinasjoner sentralt i banen. Men det er ekstremt viktig at man i tillegg til dette klarer å true bakrommet og siderommet samtidig, slik at man har spillere man kan løse opp på, evt spille gjennom hvis det blir for trangt sentralt.

Jeg ser at Liverpool dominerer banespillet i de fleste kampene de spiller, men de sliter med å få spillere inn bak forsvaret til motstanderen ofte nok i løpet av kampene. For vi ser at når Liverpool får spillere inn bak motstanderen, har de så mange spillere med hurtighet, kraft og gjennombrudskraft som er gode nok til å avgjøre hvilken som helst fotballkamp.

Vi skal i denne analysen se på hva Liverpool sliter med, og hva jeg mener de bør forbedre utover i sesongen :

 Interplay analyse 

  

Liverpool dominerte banespillet, men slet med å komme seg inn bak forsvaret til Reading

 Vi skal nå se noen bilder som viser hvor gode Liverpool er til å spille seg inn mellom motstanderen sine ledd, men også hvilke utfordringer som de møter i denne fasen.
Liverpool visste at de kom til å styre denne kampen og at Reading kom til å ligge tett og kompakt i store deler av kampen. Jeg mener nøkkelen da er :

  • Opprettholde et høyt balltempo
  • Variere med å spille seg gjennom, rundt og direkte bak forsvaret




Reading ligger lavt og dybt inne på egen halvdel. Liverpool bygger opp angrepet :




 
Jeg mener at denne bildeserien viser hvilke utfordringer Liverpool har på den siste tredjedelen. De er etter hvert blitt veldig flinke til å spille fri spillere i mellomrommet, men vi sitter litt med en følelse av at de mangler "the cutting edge" i denne fasen.
Som vi ser i denne situasjonen, dropper Suarez ned i mellomrommet som gir Liverpool mulighet til å sette opp kombinasjonspill sentralt i banen. 
Men Liverpool mangler en spiller som i disse situasjonene strekker forsvaret til Reading, og som lurer på offsidelinjen klar til å stikke inn bak forsvaret. Hadde Liverpool hatt en slik spiller på topp, hadde de automatisk fått mer rom i mellomrommet.

Vi ser på de neste bildene hva som skjer :

  • Suarez dropper ned i mellomrommet
  • Liverpool mister da en bevegelse inn i bakrommet
  • Må søke ut på kant til Sterling, Suarez ligger da for dybt og Liverpool har ingen spillere inne i boksen
  • Sterling på vente på Johnson som forsøker å finne Suarez inne i feltet
  • Reading har 2v1 sentralt inne i boks. 
  • Gorkks og Pearce er i utgangspunktet mye sterkere i luften enn Suarez
  • Reading klarerer

Jeg tror det hadde vært mye mer vanskelig å spille mot Liverpool hvis de hadde vært flinkere til å variere i denne fasen. 

Her er det Glen Johnson som fører opp langs venstrekanten. I dette tilfellet ønsker jeg at Liverpool har en spiller som stikker inn i bakrommet mellom midtstopperne. En slik bevegelse gjør ofte at èn av stopperne blir dratt ut av posisjon, som igjen åpner opp rom for medspillere :



Men det som skjer er at både Suarez og Suso søker seg ned og inn i mellomrommet. Vi ser her at Reading sitt forsvar har full kontroll på samtlige av Liverpool sine spillere, og skuddet til Glen Johnson blir blokkert.



Innlegg fra kant

Problemer oppstår også når Liverpool spiller seg fri på kant. Suarez, Gerrard og Sahin blir ballsøkende og Liverpool mister offensive løp inn i boks i denne fasen :

  • Suarez og Suso blir dratt mot ballfører
  • Joe Allen kommer for sent inn i boks
  • Liverpool har kun Sterling som truer inne i boksen

Innlegget er riktignok dårlig, men Reading har full kontroll på Sterling i denne situasjonen. ( 2v1 på lengste stolpe)

Igangsetting - få rom blir truet

Mange av de samme problemene oppstår også når Liverpool kontrer. Jeg mener det er viktig at et lag som kontrer har et kontringspunkt som ligger helt på linje med motstanderens sitt forsvar, mens de andre kontringspunktene søker rommene i mellomrommet eller i korridor.
Brendan Rodgers ønsker at Suarez skal helt ned i midtbaneleddet når Liverpool kontrer, og jeg forstår tankegangen i det. Luis Suarez er god feilvendt og han er god til å sette opp spillere rundt seg, med sine hurtige vendinger og presise pasninger.

Men Liverpool mister det øverste kontringspunktet når Suarez dropper helt ned i midtbaneleddet, og de bruker da lengre tid med å flytte spillere opp i motstanderens sin boks. Jeg mener at Liverpool mister mye av momentumet sitt i overgangsfasen, og at de hadde vært mye mer tjent med å ha et kontringspunkt som strakk forsvaret til motstanderen i overgangsfasen :

  • Suarez dropper ned i midtbaneleddet
  • Liverpool mister sitt øverste kontringspunkt
  • Liverpool får ikke løp inn i boks når Stearling har ballen bredt
  • Reading kommer seg ned på rett side
  • Reading klarerer til corner


Liverpool gjorde grep - fikk spillere inn i bak forsvaret til Reading

Jeg mener at det var denne justeringen som gjorde at Liverpool fikk mer trykk i sitt offensive spill. Vi ser her at Sterling har flyttet seg høyere opp i banen når Suarez dropper ned i mellomrommet.
Suarez mottar ballen før han på det neste touchet spiller Stearling enkelt gjennom : 

  • Direkte oppspill på Suarez som faller ned i mellomrommmet
  • Stearling truer bakrom
  • Suarez spiller Sterling alene gjennom
  • Sterling fører Liverpool opp i 1-0 ledelse


Liverpool fortsetter

Selv om Reading yppet på slutten av kampen var det aldri noe tvil om hvor seieren skulle ende. De største muligheten som Liverpool vasket opp etter pause, kom etter godt angrepspill der de truet flere rom på èn og samme gang.
Suarez fortsatte å falle ned i mellomrommet, mens Shelvey, Gerrard og Sterling var flinke til å gå inn i bakrommet uavhengig om ballen var bredt eller sentralt :

  • Overgangsmulighet
  • Suarez faller ned i mellomrommet
  • Gerrard og Shelvey starter løpene inn i boks



Førstetouchet til Shelvey er dessverre for upresist og angrepet ebber ut i ingenting.

Konklusjon :

  • Liverpool dominerte banespillet
  • Liverpool fikk ikke bevegelser bak forsvaret til Reading
  • Brendan Rodgers og Liverpool gjorde grep utover i den første omgangen
  • Etter denne justeringen ble Liverpool mye farlige i sitt offensive spill
  • Vant kampen fullt fortjent


    Analysehjørnet er den første siden som bruker Interplay i sine analyser, og vil komme med flere analyser på liverpool.no i løpet av sesongen.


    Les flere analyser om engelsk og norsk fotball på Analysehjørnet (www.analysehjornet.com). Du kan også følge de på Facebook her og på twitter her.