Carra motstander av utvidet Champions League

Jamie Carragher skriver i en spalte i Daily Mail at han ikke liker ideen om at Champions League skal utvides fra 32 til 64 lag.

- Champions League har det siste tiåret vært den beste turneringen i verden, og bedre enn både VM og EM, etter min mening. Denne statusen vil være truet dersom man utvider fra 32 til 64 lag, slik Michel Platini har antydet, skriver Liverpool-stopperen.

- Fotballen utvikler seg hele tiden, og jeg forstår at nye ideer må innføres fra tid til annen. Men å øke antall lag i Champions League er ikke veien å gå, fortsetter han.

- Ser man hvordan spenningen i gruppespillet har minket de siste par årene, skjønner man at flere lag ikke vil øke kvaliteten. Interessen for gruppespillet har avtatt, og det er først i kvartfinalene at turneringen har blitt levende igjen. Så hvordan kan Platini gjøre turneringen spennende helt fra starten av?

- Ser vi bort fra at jeg var med å vinne turneringen i 2005, så stammer min beste opplevelse fra turneringen fra 2001/2002-sesongen, hvor det var to gruppespill. Vi gikk først videre fra en gruppe der vi spilte mot Boavista, Borussia Dortmund og Dynamo Kiev. Deretter havnet vi i en ny gruppe med Barcelona, Galatasaray og Roma. Den sistnevnte type gruppe er hva Champions League handler om. Hver eneste kamp var av betydning, hver eneste scoring telte. Vi gikk videre til kvartfinalen etter å ha slått Roma 2-0 i den siste kampen på Anfield. Det var den kvelden Gerard Houllier var tilbake på benken etter hjerteproblemene sine.

- Problemet med to gruppespill blir selvsagt mange kamper. Mitt forslag er å beholde 32 lag, men begynne med cupspill der kun vinnerne går videre. Det bør være seeding når dette cupspillet trekkes, så vi aldri får et tilfelle der Barcelona møter Real Madrid. Noen vil kanskje hevde at dette er urettferdig overfor de mindre klubbene og nasjonene som Platini ønsker å involvere. Han bør få honnør for at han prøver å hjelpe dem, men det går på bekostning av gruppespillet.

- Ønsker ikke de mindre klubbene å bevise at de hører hjemme i turneringen? Vil ikke dette skape mer spenning? Med så mye på spill vil man garantere at de seedede lagene stiller med sine sterkeste mannskap, uansett hvem de møter. Det vil derfor føre til bedre kamper.

- Etter cupspillet vil man stå igjen med fire grupper med fire lag i hver. De to beste fra hver gruppe går videre til kvartfinalene. Da vil du nærmest være garantert at hver eneste kamp i gruppespillet vil være av betydning og av høy kvalitet.

- Ville det ikke være storartet om alle gruppene denne sesongen besto av lag som gruppen til Real Madrid, Dortmund, Ajax og Manchester City?

- Problemet med et gruppespill med 32 lag er at mange kamper kan bli betydningsløse og monotone. VM har til sammenligning et gruppespill som ikke er like intenst som gruppespillet i EM.

- Mitt forslag kan selvsagt også møte motstand hos store klubber som frykter å ryke ut ved første hinder, og ikke komme med i det inntektsbringende gruppespillet, men ville ikke turneringen uansett ha blitt mer interessant og spennende?

- Målet til Champions League må være at hver eneste gruppespillkamp betyr noe, og for øyeblikket er det ikke slik. Bare se på noen av de kampene som spilles denne uken.

- Når Champions League ble innført i 1992 var det ingen som trodde at lag kom til å stille med svekket mannskap. Det er realiteten nå.