Comolli bryter stillheten

Det er åtte måneder siden Damien Comolli fikk sparken i Liverpool. Nå prater han ut for første gang om det som skjedde på overgangsmarkedet. Han synes han og Kenny ble dømt for tidlig.

I april mistet Damien Comolli jobben sin som Director of Football. Et par måneder etter forsvant også Kenny Dalglish ut døra. Franskmannen har fått skylda for en rekke mislykkede kjøp - blant annet da de røde la £35 millioner på bordet for Andy Carroll. Comolli har gjort et eksklusivt intervju med The Times, hvor han kommer med sin versjon av det som skjedde på overgangsmarkedet.

- Først må du se på helheten. Vi gjorde 26 handler, og å tro man ikke vil gjøre feil med så mange avtaler er helt urealistisk. Jeg synes ikke vi gjorde feil med spillerne vi sendte ut, men om vi gjorde feil med spillerne som kom inn vil tiden vise. Jeg synes ikke noe om å dømme spillere etter seks, åtte eller tolv måneder. Noen ganger tar det to-tre år. Om to-tre år kan du si: "Damien og Kenny, dere gjorde feil", eller "de trengte tid".

- Jeg vet ikke om ryktet mitt har tatt skade av det som skjedde. Jeg prater med folk, og de spør meg "hva med den handelen?". Jeg forklarer, og de sier "ok, jeg forstår hva du mener."

John W. Henry har sagt at prisen på Andy Carroll kom an på hvor mye Chelsea betalte for Fernando Torres - ettersom Liverpool ønsket £15 millioner i overskudd, noe de klarte å få til.

- Dersom du ønsker å prate om Carroll-avtalen, så var situasjonen klar. Slik vi så på det, så skulle vi selge to spillere. Fernando Torres og Ryan Babel. Så skulle vi hente inn to. Luis Suarez og Carroll. Samtidig skulle vi ha profit og senke lønnsutgiftene. Det var en handel som involverte fire spillere.

- Chelsea fortsatte å by mer og mer, helt til vi nådde det punktet der forskjellen mellom det første og siste budet var det dobbelte. FSG spurte meg om risikoen, og jeg sa at dersom det ikke gikk bra så ville en tape noe på Andy, men at det er vanskelig å vurdere om du vil tjene penger om det går bra, for Liverpool er ikke en selgende klubb, og han kunne komme til å være her i ti år.

- De spurte Kenny og meg om vi ønsket å gjøre avtalen. Vi sa ja, og de tok gledelig risikoen fordi Fernando måtte gå.

Andy Carroll sitt viktigste mål i Liverpool-trøya kom etter at Comolli hadde fått sparken. Det var i FA Cup-semifinalen mot Everton. En kamp franskmannen ikke så.

- Jeg sørget for å skru telefon av da Liverpool sparket i gang FA Cup-semifinalen mot Everton. Jeg kunne ikke se den. Jeg landed i Nice, og så tekstmeldingene om at de hadde vunnet. Jeg så at Andy hadde scoret vinnermålet, og tenkte at jeg visste han var en god spiller, men at vi får se hvor han er om noen år. Det handler ikke om en kamp - bra eller dårlig, for meg å tenke om vi gjorde riktig eller galt. Du må se det over hele karrieren.

Allerede i mars var eierne misfornøyd med hvordan sesongen gikk.

- Jeg dro til Florida i mars for å bo i John Henry sitt hus for tre dager. De var ikke fornøyd med at vi ikke scoret nok mål. De mente at fotballen vi spilte ikke var positiv nok, så vi hadde en diskusjon om det. Tom Werner spurte meg "synes du Kenny er den rette?". Jeg svarte "definitivt" og John Henry var enig med meg. Kenny fortjente mer tid, og jeg sa det til eierne mange ganger. Jeg følte aldri det var riktig å sparke ham.

Ifølge Tony Barrett og Rory Smith hadde Dalglish og Comolli lagt planer for hva de skulle foreta seg på overgangsmarkedet. Tre spillere var siktet inn. Shinji Kagawa, som havnet i Manchester United, Oliver Giroud, som havnet i Arsenal, og Demba Ba, som fortsatt er i Newcastle men linkes til Liverpool og Arsenal i det kommende overgangsvinduet.

- Vi hadde tre spillere på lista. En som kunne spille i en offensiv midtbanerolle og på høyrekanten med en god statistikk som målscorer, og to spisser. Det var opp til oss å velge en. Det store vendepunktet var Arsenal-kampen etter vi vant Carling Cup. Dersom vi vant ville alt være mulig. Vi brente et straffespark og tapte på overtid.

- Men det var fortsatt progresjon. Se på akademiet. Vi kjøpte fantastiske unge spillere. Eierne sa at det var det de ønsket, men jeg sa at det var en femårsplan. Det å vinne et trofé det første året, og å komme seg til FA Cup-finalen - finansielt mener jeg vi var i en veldig god posisjon. Vi klarte å redusere lønnsutgiftene mye, og eierne var fornøyd med det.

- Jeg sliter fortsatt med å se Liverpool. Jeg er forbannet, frustrert og irritert fordi jeg har noe uoppgjort der.

Jordan Henderson er en annen spiller som har fått mye kjeft, men som fikk mye spilletid under Kenny Dalglish. Ifølge avisa ble han valgt foran den tyske landslagsspilleren Mario Götze.

- Jeg er overbevist om at det kommer mer fra Jordan Henderson etter det han har gjort i Sunderland, på U21 og på trening. Han har så mange ferdigheter. Tiden vil vise, men jeg føler meg komfortabel når det kommer til Jordan.

Det var Damien Comolli som hentet Luis Suarez til Liverpool. En spiller som nå regnes som en av verdens aller beste.

- Suarez er en utrolig spiller. Suarez er i en gruppe spillere bak Messi og Ronaldo. Dersom du tar bort de to, og tenker på hvor mye vi kunne fått for ham, så er han i den andre gruppen spillere. Han er en toppspiller, og en topp person. Det er uvanlig å se noen som skaper så mye som han gjør, og scorer så mye som han gjør. Da vi kjøpte han sa jeg han var en spiller som scorer 15-18 ligamål i sesongen, men han vil gi deg så mye mer med alt han skaper.

I utgangspunktet ble det sagt at Suarez ble hentet inn for å spille sammen med Fernando Torres. Det skjedde aldri.

- Dersom du ser på statistikken, så scoret Luis 41 mål på 44 kamper for Ajax før vi kjøpte ham. Jeg visste at det ikke ville skje for noen i England. Vi så ikke på han som en avslutter som skulle erstatte Fernando. Jeg sa alltid til Fernando at han måtte bli, fordi vi kjøpte en veldig god spiller til å spille sammen med han, men han sa at han ville gå uansett. Jeg sa "du trenger mer støtte, vi kjøper en toppspiller som vil skape det for deg", men det betydde ingenting. Vi kjøpte han for å spille sammen med Fernando, og jeg ville elsket å se dem spille sammen.

Comolli har hatt jobbtilbud etter at han forlot Liverpool, men venter på en mer passende jobb. Han mener fremtiden hans er i Premier League.

- Dersom du ser på den økonomiske situasjonen i den spanske, portugisiske, belgiske og nederlandske ligaen, så er det veldig tøft. Med den nye TV-avtalen vil Premier League ta av, og rykke fra alle andre utenom kanskje Tyskland. Fremtiden er her.

- Jeg prater ikke om penger for meg selv, men muligheten til å drive en klubb, speide etter gode spillere, ha gode fasiliteter og kunne kjøpe gode spillere på grunn av ressurser. Jeg har pratet med klubber i ulike land, men å bli i Premier League ville vært ideelt.