Diskuterer lønnstak og FFP

Premier League-klubbene diskuterer om det skal innføres regler som setter en grense for mye en spiller kan tjene. Et alternativ er å la UEFAs nye økonomiske fair play-regler (FFP) også gjelde i England.

Premier League har utviklet seg til å bli en enorm pengemaskin de 20 årene ligaen har eksistert.  Den nye tv-avtalen for 2013-2016 er verdt tre milliarder pund. Stadig flere er nå bekymret for at mesteparten skal forsvinne i en ny bølge med økte lønninger til spillerne.

Derfor vurderer nå ligaen å innføre lønnstak. Et annet alternativ er å la UEFAs nye økonomiske fair play-regler gjelde også i Premier League. De sier at en klubb må ha balanse i regnskapet, og skal på den måten prøve å sette en stopper for at styrtrike eiere spytter inn en haug med penger hver gang et underskudd må dekkes.

Både Arsenal og Manchester United gikk med overskudd forrige regnskapsår, og begge skal gå inn for at UEFAs nye system blir gjeldende også i England. Også Liverpools hovedeier, John W Henry, har tidligere uttalt seg positiv til en slik ordning.

Noen klubber føler imidlertid at utspillet fra Manchester United og Arsenal, som er klubbene som har størst inntekter, kun kommer fordi Manchester United og Arsenal selv vil sitte i førersetet. De mener altså at forslaget ikke nødvendigvis kommer fordi de ønsker fotballens beste.

Manchester City skal ikke støtte forslaget. De har bygd opp sin tropp på oljepengene til eier Sjeik Mansour bin Zayed al-Nahyan. Dundrende underskudd blir dekket uten problem, men klubben selv sier at de har et mål om å gå i null.

Klubber som Fulham, Everton, West Bromwich Albion, Newcastle og Tottenham skal også ha stilt en del spørsmålstegn ved behovet for egne regler i Premier League.

West Ham, Wigan og Stoke skal være for et lønnstak, mens Sunderland er villig til å gå med på en avtale som betyr at ingen Premier League-klubber kan øke det totale lønnsbudsjettet med mer enn 10 prosent i hvert av de kommende tre årene.

For å få gjennomslag kreves det at 14 av de 20 Premier League-klubbene er enige.

I 2001-2002 skal klubbene ha brukt 62 prosent av omsetningen på lønninger. Ti år senere gikk 70 prosent til spillerne. Bare åtte av 20 Premier League-klubber drev med profitt i 2010/11-sesongen.

Klubbene har blitt enige om å jobbe med forslag i to separate grupper med 10 klubber i hver. De 20 klubbene skal møtes igjen i slutten av september.