FA ignorerte advarsler

Det engelske fotballforbundet ignorerte tilbakemeldinger om kraftig trengsel under semifinalen på Hillsborough i 1988, altså bare ett år før Hillsborough-tragedien.

Hillsborough Independent Panel avslører hvordan FA ignorerte brev fra fortvilte fans i 1988, som rapporterte om så kraftig trengsel på Hillsborough at folk mistet pusten. Det skriver The Independent.

FA konkluderte med at det ikke var noen risiko forbundet med å holde semifinalen i 1989 på samme stadion, trass at de i brevs form hadde fått beskrevet i klare ordelag hvordan fans hadde blitt klemt i trengselen slik at de ikke fikk puste under semifinalen året før.

Også semifinalen i 1988 på Hillsborough ble spilt mellom Liverpool og Nottingham Forest. FA sin sikkerhetskonsulent Ken Evans konluderte med at «alt gikk bra» trass i brev fra supportere om det motsatte. Han rapporterte derfor ikke den sterke trengselen til FA. Daværende FA-sjef Graham Kelly bestemte seg på bakgrunn av disse opplysningene å kjøre identisk opplegg i 1989.

Det var også problem med trengsel på samme stadion i 1981 og 1987, og dette var også opplysninger som var kjent for FA. Hillsborough ble ikke brukt som semifinalearena fra 1982 til 1987 nettopp på grunn av nesten-ulykken der i 1981. Dette fordi South Yorkshire-politiet og Sheffield Wednesday i denne perioden var uenige om hvem som hadde ansvaret for det som skjedde i 1981.

The Independent kontaktet i går Graham Kelly om saken, men han ønsket ikke å kommentere rapporten til Hillsborough Independent Panel, hans rolle i FA eller avgjørelsen om å benytte Hillsborough som semifinalearena i 1989.

- Jeg er glad saken har blitt løst på et vis, var det eneste han ville si.

Kelly gikk ut på nasjonal radio etter tragedien i 1989 og presenterte politiets forfalskede versjon av begivenhetene.