Før kampen: Gomel-Liverpool

I kveld spiller de røde årets første kvalifiseringskamp til Europaligaen, noe som også blir den første offisielle kampen under Brendan Rodgers. Motstanderen har aldri gått videre fra tredje runde. Ivan Kruzliak dømmer.

Rodgers nølte ikke med å prøve ut spillere i Nord-Amerika, og av troppen som dro over Atlanterhavet, var det kun Glen Johnson og Martin Kelly, sammen med ungguttene Brad Smith og Danny Ward, som ikke fikk noen minutter på banen i løpet av treningskampene mot Toronto, Roma og Tottenham.

Etter tre treningskamper mot variabel motstand i den amerikanske varmen, venter nordiren allikevel på sin første seier som Liverpool-manager. To uavgjort og ett tap var alt Liverpool fikk med seg fra rundturen i vesten, resultatmessig. Kveldens oppgjør i Hviterusslands nest største by blir imidlertid 39-åringens første tellende kamp i den røde sjefsstolen, og Liverpools første europacupkamp siden den målløse hjemmekampen mot Sporting Braga i begynnelsen av fjoråret.

Grunnet rettigheter vises ikke kampen direkte på norsk tv eller LFC TV Online – kun på engelske Premier Sports og Setanta Sports fra Irland. Avspark i kveld er kl. 20.00 norsk tid.

NB! Vi følger kampen her på liverpool.no med oppdatering, hurtige rapporter ved pause og slutt, og med spillervurdering.

Aldri avansert til europeisk gruppespill
Gomel ligger nok en gang som nummer tre i den hviterussiske ligaen, bak mesterlaget BATE Borisov på førsteplass og Shakhtar på andre, og er heller ikke ukjent med europeisk cupspill. Men laget fra øst sliter alltid i kvalifiseringsrundene.

Allerede i 1999 fikk hviterusserne prøve seg i UEFA Intertoto-cupen. Klubbens første europacupkamp ble spilt mot fotballklubben Hradec Králové i Tsjekkia. Hjemmelaget vant kampen 1-0, men Gomel slo til med samme resultat – motsatt vei – i returoppgjøret på hjemmebane. Det hele måtte avgjøres med straffesparkkonkurranse, og Gomel-spillerne klarte så vidt å holde nervene under kontroll. Men det var nok til å vinne 2-1 på straffer, noe som kvalifiserte hviterusserne til runde to. Der møtte de Hammarby, som fikk en plass i turneringen etter kun ett år i Allsvenskan. Svenskene ble imidlertid for sterke for Gomel, og vant solide 6-2 sammenlagt.

Med en knapp tredjeplass i ligaen samme sesong, fikk Gomel en ny sjanse i utlandet det påfølgende året. Den gang stod UEFA-cupen på programmet, men nok en gang drepte en svensk klubb håpet om avansement, da AIK vant begge kampene i kvalifiseringsrunden. Til sammenlikning gikk Liverpool hele veien samme sesong, og vant den prestisjetunge turneringen etter en klassisk finale.

Etter å ha slått ut den finske stormakten Helsingfors av UEFA-cupens innledende kvalifiseringsrunde i 2002, banket seiersvante Schalke de sjanseløse hviterusserne totalt 8-1 i runden etter.

Forsøk på Champions League
I 2003 ble Gomel hviterussisk seriemester med solid margin, og ble følgelig belønnet med en plass i kvalifiseringen til Europas gjeveste turnering, Champions League. Men ting ble ikke mye bedre i første runde mot Tirana, den mestvinnende klubben i albansk fotballhistorie.

Ingen mål og to baklengs på hjemmebane ble utslagsgivende for Gomel, og en sterk ettmålsseier på fryktede Selman Stërmasi stadion ble derfor ikke nok til å gå videre i turneringen. Det var klubbens første og foreløpig eneste mulighet i Mesterligaen, men også starten på en lang og kjedelig periode uten suksess i verken liga eller cup.

Men for fem år siden kjempet klubben seg til andreplassen i ligaen – på målforskjell foran Shakhtar Soligorsk, og de fikk endelig noe å juble for. Belønningen var en ny plass i kvalifiseringen til UEFA-cupen, og et besøk til nabolandet fra vest, Polen. Gomel holdt imidlertid Legia Warszawa til døra i den polske hovedstaden, men det gode utgangspunktet før returoppgjøret hjalp lite. Hele fire ganger scoret gjestene på Central stadion, og en måtte derfor godta å bli slått ut i kvalifiseringen for femte gang på like mange forsøk.

Berg-og-dal-bane-sesonger
Kort tid senere stupte klubben utfor en nedoverbakke. Oppfølgingssesongen etter sølvet ble avsluttet på en skuffende ellevteplass, åtte poeng foran nedrykksstreken. Lampene lyste allikevel ikke rødt nok for hviterusserne, og i 2009, da toppdivisjonen nylig hadde blitt redusert fra seksten til fjorten lag, stoppet Gomel som nummer tolv på tabellen, og rykket ned.

Oppgaven var dermed ikke mer komplisert enn at man skulle rett opp igjen – noe som i realiteten aldri ble et vanskelig gjøremål. Med kun to tap og én uavgjort gjennom hele 2010-sesongen, ble det etter hvert flere mil ned til andreplassen, og en kunne feire et fullt fortjent opprykk til Vysshaya Liga etter kun ett år på nivå to. Også i den hviterussiske cupen ble det delt ut sjampanje etter sesongen, da den østlige klubben tok hele kaka ved å vinne hele turneringen etter å ha slått Nemunas Hrodna i finalen.

Som vinner av cupfinalen i Minsk, ble klubben sendt helt til tredje runde av kvalifiseringen til Europaligaen, og de fikk dermed sitt sjette forsøk på å slå igjennom utenfor Hviterusslands grenser. Men tradisjon tro klarte ikke Gomel å dra det lengste strået, noe som sørget for at tyrkiske Bursaspor gikk videre.

Den harde jobbingen for å komme tilbake lønnet seg uansett i storbyen, og i fjor var Gomel endelig tilbake på pallplass i den øverste divisjonen etter sesongslutt. Klubben kjempet også lenge i den nasjonale cupen igjen, men måtte se seg slått ut i semifinalen av den nordligste klubben i divisjonen, Naftan Novopolotsk – som senere vant hele turneringen for andre gang på tre år.

Hittil denne sesongen har Gomel vunnet ni av femten ligakamper, spilt fire uavgjort og tapt kun to kamper. Dermed ligger hviterusserne på tredjeplass i serien

Denne sommeren har klubben allerede spilt to kvalifiseringsrunder til Europaligaens gruppespill, begge med bortekamp først. I runde én ble Víkingur Gøta slaktet med hele seks mål på Færøyene, mens de slapp med kun fire i Hviterussland. Fotballklubben Renova var motstander i andre runde, og alt så lyst ut etter positive 2-0 på bortebane i Makedonia. Men da Renova satte inn kampens første mål i returoppgjøret, satte flere hviterussere hjertet i halsen, og enkelte trodde historien skulle gjenta seg. Heldigvis for det hardt prøvede hjemmelaget, ble det ingen flere mål i kampen, og Gomel vant sin andre kvalifiseringsrunde på rad – noe de aldri har gjort tidligere.

Gomels fem siste kamper:
26.07: Gomel – Renova 0-1
22:07: Polotsk – Gomel 1-1
19.07: Renova – Gomel 0-2
12.07: Gomel – Víkingur 4-0
08.07: Gomel – Minsk 2-2

En spiller å se opp for
26-årige Vadim Demodovich kom fra Nemunas Hrodna tidligere i år, men har allerede vist gode tendenser for sin nye arbeidsgiver. Midtbanespilleren, som også fungerer som hengende spiss, fant virkelig tonen i de to første kvalifiseringsrundene, og er, litt overraskende, toppscorer for Gomel med fire mål så langt i turneringen.

Nikolai Kashevski og spissen Vyacheslav Hleb følger begge etter med to fulltreffere hver.

Gomels tropp til kvalifiseringen
Målvakter: Vladimir Bushma, Andrei Sakovich, Srdjan Ostojic

Forsvarere: Sergei Matveychik, Vobga Tenchen, Dmitri Klimovic, Stanislav Izhakovski*, Esequiel Palmoeque

Midtbanespillere: Igor Voronkov, Pavel Kirilchik, Nikolai Kashevski, Sergei Kozeka, Pavel Yevseyenko, Aleksei Timoshenko, Nikolai Lipatkin, Sergei Kubarev, Artur Levitski, Tomasz Nowak, Dmitri Platonov, Filipp Ivanov, Vadim Demidovich

Angripere: Ilya Aleksievich, Aleksandr Alumona, Vyacheslav Hleb, Andrei Sheryakov, Denis Yakhno*

* Spillere på B-liste.

Vertene må klare seg uten forsvarsspiller Igor Kuzmenok som deltar i OL.

FC GOMEL - LIVERPOOL FC
Europaligaen, 3. kvalifiseringsrunde (kamp én av to)
Central stadion, Gomel, Hviterussland
2. august kl. 20.00 (norsk tid)



Relaterte artikler før kampen

Troppen trente i Gomel
- Undervurderer ikke Gomel
3. kvalikrunde ikke på norsk tv
Carroll reiste ikke
Borini gleder seg
- Tidlig start kan være en fordel
Til Hviterussland i dag