Før kampen: Liverpool - Anzhi Makhachkala

Liverpool tar i mot nyrike Anzhi Makhachkala på Anfield i den tredje gruppespillskampen i Europa League.

Liverpool ligger på tredje plass i gruppe A etter seier mot Young Boys og tap mot Udinese. Motstander Anzhi  topper gruppen etter 1-1 borte mot Udinese og 2-0 hjemme mot Young Boys.

Liverpools tap mot Udiense for tre uker siden var bare Liverpools andre på 21 e-cupkamper. Bare én gang tidligere har Liverpool tapt to hjemmekamper på rad i e-cup – Lyon og Fiorentina i Champions League 2009.

Liverpool har scoret syv mål i gruppespillet så langt. Det er sammen med Marseille mest av de 48 lagene i Europa League. Det er det største antallet de røde har nettet på de to første åpningskampene noen gang.

Jonjo Shelvey har scoret tre mål på sine seneste 105 minutter i Europa League. Han er delt toppscorer i gruppespillet med Napolis Eduardo Vargas.

Jose Enrique kan få sin 50. kamp for Liverpool i alle turneringer, mens Jordan Henderson kan spille sin 150. klubbkamp i karrieren.

Liverpool må klare seg uten Pepe Reina (hamstring), Fabio Borini (fot), Lucas Leiva (lår) og Martin Kelly (kne).

Anzhi og Liverpool har aldri møtt hverandre tidligere, og det er den russiske klubbens første kamp mot engelsk motstand.

Guus Hiddink returnerer til England når han leder Anzhi Makhachkala mot Liverpool på Anfield i kveld. Nederlenderen var landslagssjef for Tyrkia før han skrev på for Anzhi og deres storsatsing i 2012.

Hiddink ledet Chelsea da Liverpool ble utslått av Champions League i 2009. Chelsea vant 3-1 på Anfield, mens returoppgjøret i London endte 4-4.

Anzhi Makhachkala, fra den problemfylte regionen Dagestan, ble grunnlagt i 1991. De startet tilværelsen på nivå tre i russisk fotball. Fem år senere var klubben i 2.divisjon, før de rykket opp til øverste divisjon for første gang i 1999. For ti år siden rykket de ned, men returnerte til toppdivisjonen i 2009. Klubben har aldri vunnet noe stort trofé i Russland, men tapte cupfinalen på straffespark mot Lokomotiv Moskva i 2001.

Etter at russeren Suleyman Abusaidovich Kerimov kjøpte klubben i januar 2011 har det skjedd mye. Kerimov er verdens 118. rikeste, med en formue på 14 milliarder dollar, ifølge magasinet Forbes. 46-åringen driver forretningsvirksomhet innen gruvedrift, olje, bank og eiendom, og har investert store beløp på Anzhi. Spillere som Samuel Eto’o, Lassana Diarra, Christopher Samba, Lacina Traoré og Yuri Zhirkov er hentet til klubben.

Forrige sesong endte Anzhi på 5.plass i den russiske ligaen, og de kvalifiserte seg til Europa League ved å beseire AZ Alkmaar i playoff. I år leder de den russiske ligaen med 29 poeng av 36 mulige. Sist helg vant de 2-1 mot Spartak Moskva etter å ha ligget under.

Dette er kun andre sesongen Anzhi spiller i Europa. Første gang var i 2001/02. Da møtte de Rangers i UEFA-cupen. På grunn av uro i nabostatenTsjetsjenia ble oppgjøret spilt over en kamp i Warzawa. Rangers vant 1-0.

Anzhi har totalt spilt ni e-cupkamper og har ennå til gode å tape borte. De har bare sluppet inn to mål – Bert Konterman (Rangers) og Antoni Di Natale (Udinese).

Samuel Eto’o er lagets toppscorer. I årets ligaspill har han nettet 7 mål og ligger på 3.plass på toppscorerstatistikken i Russland. Totalt står han bokført med 14 scoringer denne sesongen. Fem av hans syv mål i Europa denne sesongen har kommet på bortebane. Spissen har totalt 43 mål på 92 klubbkamper i Europa. Han har bare spilt én kamp mot Liverpool. Det var i Barcelonas 1-0-seier på Anfield i mars 2007, men Liverpool gikk videre sammenlagt. Kameruneren har vunnet den gjeveste e-cupen tre ganger med to ulike klubber.

Alle Anzhis hjemmekamper i Europa League spilles på Lokomotiv stadion i Moskva.

Nederlandske Bas Nijhuis er utnevnt til å dømme Liverpool-Anzhi Makhachkala. Oppgjøret sendes direkte på C More Fotball / HD. Avspark klokken 21.05.

Anzhis Europa League-tropp
Keepere: Vladimir Gabulov, Evgeni Pomazan, Mekhti Dzhenetov

Forsvarsspillere: Christopher Samba, Joao Carlos, Rasim Tagirbekov, Arseni Logashov, Yuri Zhirkov, Ewerton.

Midtbanespillere: Ali Gadzhibekov, Kamil Agalarov, Jucilei, Shamil Lahiyalov, Oleg Shatov, Mehdi Carcela-Gonzalez, Sharif Muhammed, Georgi Gabulov, Odil Ahmedov, Lassana Diarra.

Angrepsspillere: Mbark Boussoufa, Samuel Eto'o, Lacina Traore, Fedor Smolov, Nikita Burmistrov.

Få tilsendt Liverpools lagoppstilling i god tid, hurtige scoringsvarsler og viktige oppdateringer via SMS, eller følg kampen på liverpool.no– med fortløpende referat, pause- og sluttrapport samt spillerbørs like etter kampslutt.