Før kampen: Liverpool-Everton

Hengekampen fra runde 26 byr på en real godbit når Merseyside deles i rødt og blått tirsdag kveld. Everton har ikke vunnet en kamp på Anfield siden 1999. Phil Dowd dømmer.

Det er få ting som vekker større interesse innen fotball enn finaler og intense derbyer, og drøyt to uker etter Liverpool vant en cup på Wembley er det duket for et klassisk lokaloppgjør under flomlysene på de rødes territorium.

Kampen blåses i gang klokken 21.00 tirsdag kveld, og vises TV 2 Premier League HD1. Studiosendingen til TV 2 begynner en halvtime tidligere.

Merseyside-derbyet har gått av stabelen ved 216 anledninger, og det er de rødkledde som har kommet best ut av kampene. Til tross for at Everton knuste Liverpool 3-0 i historiens første på Goodison Park i 1894, har Anfield-klubben totalt vunnet 85 ganger mot rivalens 66. Liverpool mangler tre mål på å nå 300 mot de blå. 



Rød triumf på Goodison

I kveld er det dags for Merseyside-derby nummer 40 i Premier League-sammenheng, og det 20. på Liverpools hjemmebane. Det forrige møtet mellom klubbene fra nordvest fant sted i fjor høst, og den januarkjøpte angrepsduoen til Liverpool ble tungen på vektskålen denne solfylte oktoberdagen. Startfasen av oppgjøret var intens, men fikk en ny vending da Martin Atkinson valgte å sende Jack Rodwell i dusjen halvveis ut i første omgang. Den Bradford-fødte dommeren blåste for straffe til de røde senere i omgangen, og ble ikke mer populær blant hjemmesupporterne på Goodison. Tim Howard reddet imidlertid straffesparket til Dirk Kuyt. Charlie Adam serverte en ny forrett for andre omgang i sekundene før pause, og viste frem sin venstrelabb da skotten smalt ballen i tverrliggeren fra utkanten av sekstenmeteren.

Det kompakte Everton-forsvaret maktet å holde unna i 71 minutter, men måtte plukke ballen ut av nettmaskene etter Andy Carroll gjorde sitt første ligamål for sesongen. Den store engelskmannen ble servert av José Enrique, og kunne behersket banke ballen i nota fra syv meters hold. Ni minutter senere stilnet Suárez hjemmesupporterne for godt, og avgjorde kampen enkelt etter tull fra Leighton Baines og Sylvain Distin i egen boks. Dette er den eneste ligakampen hvor både Carroll og Suárez har scoret i.

Premier League 2010/11

Liverpool-Everton 2-2 (Meireles, Kuyt)
Everton-Liverpool 2-0

Premier League 2009/10

Liverpool-Everton 1-0 (Kuyt)
Everton-Liverpool 0-2 (Kuyt, Yobo selvmål)

Premier League 2008/09

Liverpool-Everton 1-1 (Gerrard)
Everton-Liverpool 0-2 (Torres 2)



Avstanden opp til fjerdeplassen er tilsynelatende for lang for begge Merseyside-klubbene, og oppgaven blir nå å avslutte høyere på tabellen enn rivalen. David Moyes innser at klubben hans har en mulighet til det, tross en hard start på sesongen. 

Liverpool og Everton er to klubber med vidt forskjellige formkurver, og det er de blå som har imponert mest før det prestisjetunge derbyet i nordvest. Moyes sine menn har ikke tapt siden 0-2-kampen mot Tottenham i begynnelsen av januar, mens de siden har vunnet tre ligakamper, spilt fire uavgjort og nettet i samtlige kamper. To FA-cupkamper mot Fulham og Blackpool har også blitt vunnet med henholdsvis 2-0 og 2-1, begge på hjemmebane. Liverpool har på sin side hentet godene i ligacupen, mens de kun har vunnet én ligakamp etter nyttår, borte mot Wolverhampton. De syv øvrige har endt med to uavgjort og hele fem tap. Liverpools tre siste ligakamper er alle tapt, noe de ikke har gjort på over ni år. Forrige gang Kenny Dalglish tapte tre ligakamper på rad med de røde var i 1987.



Liverpool Football Club

Anfield-klubben ligger på 7. plass i den engelske toppserien. Laget har nettet 30 ganger, noe som er svakere enn samtlige av klubbene foran på tabellen. Bakover er det bedre, og kun serieleder Manchester City (20) har sluppet inn færre mål enn Liverpools 26.

Liverpool har tatt færre poeng på hjemmebane etter 13 kamper enn de har gjort siden 1951/52-sesongen. 

Målvakter: Brad Jones, Pepe Reina, Alexander Doni

Forsvarere:  José Enrique, Fábio Aurélio, Sebatián Coates, Jamie Carragher, Martin Kelly, Martin Škrtel, Jon Flanagan, Andre Wisdom

Midtbanespillere: Steven Gerrard, Maxi Rodríguez, Jordan Henderson, Stewart Downing, Jay Speaing, Charlie Adam, Jonjo Shelvey

Angripere: Luis Suárez, Andy Carroll, Dirk Kuyt, Craig Bellamy

Glen Johnson har stått over de seneste kampene med en skade i hamstringen, og er ikke med mot Everton, ifølge sin twitter-konto.
Daniel Agger ble byttet ut i slutten av ligacupfinalen, og må stå over kampene i mars måned med ribbeinsbrudd.
Lucas skadet kneet mot Chelsea i fjor, og er ute resten av sesongen. 

Dersom Gerrard spiller i kveld, vil det være scouseren sin 400. ligakamp for de røde.

De fem siste ligakampene
Sunderland-Liverpool 1-0
Liverpool-Arsenal 1-2
Man Utd-Liverpool 2-1
Liverpool-Tottenham 0-0

På Anfield
Liverpool-Arsenal 1-2
Liverpool-Tottenham 0-0
Bolton-Liverpool 3-1
Liverpool-Stoke 0-0
Liverpool-Newcastle 3-1


Premier League

1. Manchester United (67)
2. Manchester City (66)
3. Tottenham (53)
4. Arsenal (52)
5. Chelsea (49)
6. Newcastle (44)
7. Liverpool (39)
8. Sunderland (37)
9. Everton (37)
10. Fulham (36)
11. Swansea (36)
12. Norwich (36)
13. Stoke (36)
14. West Brom (35)
15. Aston Villa (33)
16. Blackburn (25)
17. Bolton (23)
18. QPR (22)
19. Wolverhampton (22)
20. Wigan (21)

Kamper i runde 26

Lørdag 25. februar

West Brom-Sunderland 4-0
Wigan-Aston Villa 0-0
Chelsea-Bolton 3-0
QPR-Fulham 0-1
Newcastle-Wolverhampton 2-2
Man City-Blackburn 3-0

Søndag 26. februar

Arsenal-Tottenham 5-2
Norwich-Man Utd 1-2
Stoke-Swansea 2-0

Tirsdag 13. mars

21.00 Liverpool v Everton (TV2PL1)

Toppscorer

26: Robin van Persie (Arsenal)
20: Wayne Rooney (Man U)
16: Demba Ba (Newcastle), Sergio Agüero (Man C)



Everton Football Club
Den blå delen av Merseyside ligger på 9. plass i Premier League, kun to poeng bak Liverpool. Dersom Everton vinner på Anfield, vil de med andre ord gå forbi rivalen på tabellen. Klubben til David Moyes har scoret like mange (28) som de har sluppet inn, og er det svakeste laget offensivt blant klubbene i topp tolv på tabellen.

Målvakter: Ján Mucha, Marcus Hahnemann, Tim Howard

Forsvarere: Tony Hibbert, Leighton Baines, John Heitinga, Phil Jagielka, Sylvain Distin, Phil Neville, Séamus Coleman, Shane Duffy

Midtbanespillere: Royston Drenthe (lån fra Real Madrid), Tim Cahill, Ross Barkley, Leon Osman, Steven Pienaar (lån fra Tottenham), Marouane Fellaini, Jack Rodwell, Francisco Júnior

Angripere: Nikica Jelavić, Denis Stracqualursi (lån fra Tigre), James McFadden, Magaye Gueye, Apostolos Vellios, Victor Anichebe, João Silva, Jose Baxter, Conor McAleny

Darron Gibson er den eneste utilgjengelige med sin kneskade, ifølge Moyes.

Jack Rodwell har endelig blitt spilleklar etter skadeperiode, og 21-åringen varmet opp med å spille miniderbyet mellom klubbenes reservelag forrige uke.
Steven Pienaar vil også være tilgjengelig for spill etter å ha stått over mot Tottenham på lørdag, grunnet reglene om at en ikke får spille mot klubben som har sendt spilleren på lån.

De fem siste ligakampene
Everton-Tottenham 1-0
QPR-Everton 1-1
Everton-Chelsea 2-0
Wigan-Everton 1-1
Everton-Man City 1-0

På bortebane
QPR-Everton 1-1
Wigan-Everton 1-1
Aston Villa-Everton 1-1
Tottenham-Everton 2-0
West Brom-Everton 0-1



Dommer
Phil Dowd er mannen som skal kontrollere gemyttene på Anfield i kveld. 49-åringen har dømt Liverpool fem ganger denne sesongen, inkludert poengdelingene på hjemmebane mot Sunderland og Swansea, samt to av ligacupkampene mot Chelsea og Manchester City. Den Straffordshire-baserte dommeren dømte Liverpool sist i tapet på Old Trafford for en drøy måned siden.

Dowd har dømt Everton ved én anledning denne sesongen, i 2-1-tapet mot Bolton på Goodison Park i januar.

I løpet av de 28 kampene Dowd har hatt ansvar for denne sesongen, har ham delt ut 107 gule kort og vist det røde kortet fire ganger.