Før kampen: Liverpool - Fulham

De røde FA-cupfinalistene skal varme opp til neste helgs londonbesøk med en hjemmekamp mot tabellnabo Fulham. Gjestene har aldri vunnet på Anfield. Lee Probert dømmer.

Generalprøven før forrige tur til landslagsarenaen endte med en knapp borteseier mot hardkjempende Blackburn. Denne gangen venter et lag som ikke er like desperate etter poeng, men som har funnet en velgående flyt, noe som har gitt klubben ti poeng på de fem siste kampene i ligaen. Oppgjøret mellom Liverpool og Fulham sparkes i gang på Anfield tirsdag 1. mai klokka 20.45, og vises direkte på TV 2 Premier League HD1.

Grusom statistikk på Anfield
Det er nesten fem måneder siden Clint Dempsey ble matchvinner mot Liverpool hjemme i London, og sørget for vertenes femte seier over de røde i Premier League-historien. Det var også Fulham sin ellevte seier mot Merseyside-klubben siden 1912. På Anfield er imidlertid historien litt annerledes.

Donald Duck dukket for første gang opp i tegnefilmen The Wise Little Hen i 1934, og samme år spilte Fulham sin første fotballkamp på Anfield. Det var tredje runde av FA-cupen, en kamp som endte 1-1. Omkampen på Craven Cottage ble vunnet 3-2 av Liverpool. Seksten år senere ble det igjen uavgjort i Nordvest-England, før de røde vertene slo Fulham 2-0 på hjemmebane for første gang i historien den påfølgende sesongen. Dette var innledningen på en lang rekke kamper uten Fulham-triumf foran stappfulle The Kop.

Liverpool har tatt imot Fulham på hjemmebane ved 30 anledninger, og gjestene har aldri vunnet. Vertene har til sammenlikning vunnet 21 ganger og scoret 79 mål.

I fjor vant hjemmelaget 1-0 på Anfield, den første hjemmeseieren til Liverpool etter Kenny Dalglish sitt comeback. John Paintsil scoret selvmål etter godt forarbeid av Fernando Torres, noe som ble kampens eneste scoring i det 52. minutt.

De fem siste på Anfield:
Liverpool - Fulham 1-0
Liverpool - Fulham 0-0
Liverpool - Fulham 0-0
Liverpool - Fulham 2-0
Liverpool - Fulham 4-0

Fulham har kun scoret to mål på Anfield i Premier League-historien, mens vertene har nettet 17 ganger i løpet av samme periode.

De fem siste uansett bane:
Fulham - Liverpool 1-0
Fulham - Liverpool 2-5
Liverpool - Fulham 1-0
Liverpool - Fulham 0-0
Fulham - Liverpool 3-1

Ingen briljant sesong
Fulham sin ellevte strake sesong i toppdivisjonen ble åpnet klumsete og svakt. Åpningsrunden ble spilt på lagets gamle og intime hjemmebane, i en målløs kamp mot Aston Villa. Begge lag skapte flere sjanser, og Fulham var nærmest uttelling, men verken Clint Dempsey eller John Arne Riise var gode nok foran buret. En drøy uke senere måtte Fulham gi tapt for Wolverhampton på bortebane, etter to raske scoringer av Kevin Doyle og Matt Jarvis like før halvspilt. Sesongens andre tap trengte man heller ikke vente lenge på, da Newcastle slo Fulham 2-1 i nordøst. Dempsey scoret for øvrig lagets første ligamål mot slutten av kampen. I september resulterte tre kamper i tre poeng, med uavgjort mot Blackburn, Manchester City og West Bromwich – noe som sørget for at de liljehvite lå under nedrykksstreken i to serierunder.

Den første seieren ble endelig et faktum i runde nummer sju. Rammen var satt før kampen, med et derby hvor nyopprykkede Queens Park Rangers kom på et hyggelig besøk. Andy Johnson sprudlet og dunket inn to scoringer før pause, og en vellykket straffe av Danny Murphy sørget for 3-0 ved sidebyttet. Johnson ga seg ikke før han hadde satt inn sitt tredje for dagen, mens Bobby Zamora og Dempsey også ville på scoringslista. Sluttresultatet ble hele 6-0 i lokalderbyet, og Fulham spratt opp til tolvteplass på tabellen.

Ut kalenderåret maktet Fulham å vinne kun tre av elleve ligakamper – mot Wigan, Liverpool og Bolton. Samtlige fem tap var med to baklengsmål eller mer, mens de resterende kampene endte 1-1 – sett bort i fra en målløs høstkamp mot Sunderland. Det nye året ble åpnet på glitrende vis, da to sene scoringer av Steve Sidwell og Zamora sørget for en etterlengtet hjemmeseier over naboene fra Emirates Stadium. De femten påfølgende kampene viser til sju seiere, kun to uavgjort og seks tap. Klubben tapte nylig 4-0 i Liverpool mot Everton, den siste kampen før turen bærer til Anfield.

Fulham sine fem siste:
Everton - Fulham 4-0
Fulham - Wigan 2-1
Fulham - Chelsea 1-1
Bolton - Fulham 0-3
Fulham - Norwich 2-1

Lagoppstilling i forrige kamp (4-1-4-1): Schwarzer; Hughes, Senderos (Baird 46), Hangeland, Riise; Diarra (Etuhu 81); Duff, Dempsey, Dembele, Frei; Pogrebnyak (Murphy 65)

Martin Jol har ledet sin klubb i 52 offisielle kamper – uansett turnering – siden juni i fjor, og står med en seiersprosent på 38,46. Den karakteristiske manageren vant sin første kamp mot Liverpool i desember, etter sju mislykkede forsøk som Tottenham-manager i perioden fra 2004 til 2007.

Toppscoreren med Fulham-drakt heter Clint Dempsey. Amerikaneren har nettet seksten ganger, ti mål mer enn Pavel Pogrebnyak på andreplass. Bobby Zamora kapret den foreløpige tredjeplassen med fem nettkjenninger, men den engelske angrepsspilleren ble solgt til Queens Park Rangers i januarvinduet. Danny Murphy og Andy Johnson står begge med tre fulltreffere. Dempsey er også mannen med flest målgivende i Fulham, med ett mer enn Murphy sine seks. Dempsey og Brede Hangeland har startet samtlige ligakamper denne sesongen, mens John Arne Riise kun mangler tre.

Carroll tilbake
Ikke alle skjønte hvorfor Andy Carroll ble utelatt fra troppen som dro til Norwich på lørdag, men Dalglish forklarte at den store angriperen ble hvilt med en kjenning i lysken. Mandag bekreftet skotten at Carroll var tilbake i vanlig trening, og kan få en plass i troppen mot Fulham.

På Craven Cottage er situasjonen litt annerledes. Stephen Kelly, Andy Johnson, Bryan Ruiz, Steve Sidwell og Zdenek Grygera ligger alle dårlig an til å få kjenne på Anfield-gresset. Ruiz og Grygera er ute for resten av sesongen, mens Kelly og Sidwell fortsatt kjemper for å komme tilbake i trening. Johnson stod over tapet mot Everton i helga på grunn av en skade i foten, og er tvilsom før bataljen på Anfield.

Charlie Adam og Lucas er som kjent utilgjengelige for resten av sesongen med hver sin kneskade.

Kamplederen
Lee Probert har allerede dømt de røde i tre ligakamper denne sesongen, noe som har resultert i tre seiere. Hjemmekampene mot Bolton og Newcastle ble begge vunnet med sifrene 3-1, mens Maxi Rodriguez og Glen Johnson sørget for at Chelsea ble slått 2-1 på Stamford Bridge. Probert har ikke delt ut et kort til en Liverpool-spiller på Anfield denne Premier League-sesongen. 39-åringen har for øvrig dømt 20 ligakamper denne sesongen, delt ut 42 gule kort og to røde.

 

Relaterte artikler før Fulham-kampen

Martin Jol ventes tilbake
Finaleplasser å spille om

Carroll tilbake i trening
Spillere ventes å bli hvilt