Før kampen: Liverpool-Man Utd

Liverpool er verter for serietoer Manchester United i FA-cupens fjerde runde. Gjestene har ikke vunnet på Anfield siden 2007. Mark Halsey dømmer.

Under 72 timer før United gjester Anfield, tok Roberto Mancinis stjernegalleri turen til Merseyside med håp om å få avansere til ligacupfinalen 26. februar. Med en rød 1-0-ledelse fra første oppgjør, ble håpet tent i den lyseblå leiren av Nigel de Jong. Nederlenderen fikk ballen av David Silva på rundt 25 meters hold, la til rette og klasket til. Ballen fant plass i Pepe Reinas venstre kryss, og de Jongs andre City-scoring var et faktum. Vertene måtte ta grep offensivt, og gjorde det. Et høyt press mot Joe Hart skaffet rom for venstreslegga til Daniel Agger, og Micah Richards kastet seg ned for å blokkere danskens avslutning. Skuddet traff først foten, før den spratt opp i begge hendene til den skremmende sterke høyrebacken. Dommer Phil Dowd var aldri i tvil og pekte bastant på straffemerket. Steven Gerrard tok affære og la ballen til rette. Liverpools nummer åtte lot seg ikke psyke ut av Hart, og klistret ballen nede til høyre for keeperen, som kapteinen også gjorde i den første semifinalen på Etihad Stadium. 1-1 til pause, i en omgang hjemmelaget viste intensiteten de manglet på Bolton, varmet mange røde på Anfield. Men da Edin Dzeko satte inn Citys andre etter 67 minutter, tok kampens store spiller saken i egne hender. Craig Bellamy fikk ballen inne i bortelagets sekstenmeter, spilte en rask vegg med Glen Johnson og overlistet Hart foran ekstatiske The Kop. Med 2-2 kunne Liverpool holde buret rent det siste kvarteret og sørge for at klubben gikk videre til Carling Cup-finalen på Wembley med 4-3 sammenlagt.

Laget: Reina – Johnson – Skrtel – Agger – Enrique – Gerrard – Henderson – Adam – Downing – Bellamy (Kelly 88) – Kuyt (Carroll 90)

Lørdagens gjester får en snau ukes hvile før Liverpool-besøket. Søndag 22. januar var forrige gang sir Alex Fergusons menn måtte i aksjon. Det var heller ingen hvilken som helst motstander, men et Arsenal hjemme på mektige Emirates Stadium. Med en City-seier like før avspark, måtte Fergusons menn vinne for å ikke miste en luke opp til naborivalen på tabellen. Etter en behersket start på kampen, hvor begge lag holdt troppene godt organisert, gikk Phil Jones unaturlig i bakken og holdt seg på ankelen. Det engelske stortalentet tråkket kraftig over, og måtte byttes ut for behandling. De røde djevlene ble ikke svekket spillemessig, og førte kampen gradvis inn i sitt eget spor. Like før pause resulterte det i uttelling. Alle fotballspilleres bestefar, Ryan Giggs, viste frem venstrefoten sin og la et presist innlegg mot Antonio Valencia. Den beinharde colombianeren fløy høyere enn Thomas Vermaelen, overlistet Wojciech Szczesny i buret og sørget for at gjestene gikk til pause med ettmålsledelse. Arsenal, som ikke hadde Thierry Henry tilgjenglig, kom mye raskere ut fra startblokkene etter pause. Ikke lang tid var gått da Robin van Persie fikk alle sjansers mor. Storscoreren kopierte nærmest Fernando Torres sin kjempemiss mot samme motstander fra i fjor, og slo ballen utenfor fra syv meter. Da det gjensto snaue 20 minutter, fikk også van Persie ballen i nota. Nederlenderen ble spilt gjennom av Alex Oxlade-Chamberlain og satte kula i mål, via stolen, bak Anders Lindegaard. Men som vanvittig mange ganger tidligere, var United hakket vassere etter 90 minutter. Paul Scholes startet et angrep ved å spille til Valencia på høyrekanten. Første omgangs eneste målscorer dro vekk Andrey Arshavin, kombinerte med Ji-Sung Park og fant Danny Welbeck. Unggutten var umarkert og kunne slå ballen kontrollert i mål, og sørge for nok en United-seier.

Laget: Lindegaard – Jones (Rafael 17 [Park 76]) – Evans – Smalling – Evra – Valencia – Carrick – Giggs – Nani (Scholes 75) – Rooney – Welbeck

To fantastiske rivaler: Ferguson & Dalglish
De to skottene vokste opp nærme Glasgow Rangers’ hjemmebane, Ibrox Stadium. Mens Alex Ferguson trente sammen med sitt Rangers på 60-tallet, pleide en nesten ti år yngre Kenny Dalglish å skulke skolen for å se på treningene. Det hendte også at Ferguson lot Dalglish få sitte på i den storslåtte luksusbilen hans inn til byen. Kenny skjønte at sir Alex tjente godt – på grunn av den flotte bilen. Fergie hadde nettopp fått doblet sin lønn i Rangers, da bilen ble kjøpt. Skotten tjente nemlig hele 80 pund hver uke.

Noen år senere kunne de nåværende managerne blitt lagkamerater i Rangers, men Dalglish valgte erkerival Celtic fremfor sin favorittklubb. I en reservekamp fikk skottene møte hverandre på banen for første gang. Unge Dalglish ble plassert som midtstopper, mens den ene spissen på Rangers var sir Alex Ferguson. I sin selvbiografi skriver Dalglish at Fergie hevder han scoret i kampen – noe Kenny ikke kan huske. Det eneste den yngste av dem husker fra kampen, er Fergusons ivrige albuer.

Dalglish ble senere sett på som en av de aller beste i sin generasjon, og ble i 1977 klar for storklubben Liverpool, hvor ham etter hvert ble omtalt som «King Kenny». Ni år senere skulle Manchester United få en ny manager – Alex Ferguson. Målet hans var å dytte Liverpool ned fra den høye hesten de satt på – et Liverpool som da Dalglish var manager for.

”The Double” ble satt i Liverpools trofé-hylle sesongen før det første møtet mellom Ferguson og Dalglish som managere. Kampen ble Fergie sitt første stikk til Dalglish med United-seier på Anfield. Faktisk var Ferguson ubeseiret i sine fire første kamper mot Liverpool, inkludert det kjente 3-3-oppgjøret i 1988. Peter Beardsley, Gary Gillespie og Steve McMahon var røde målscorere på Anfield. To mål fra Bryan Robson og en utlikning fra Gordon Strachan 12 minutter før slutt førte til poengdeling denne aprildagen. Ferguson var mildt sagt forbannet etter kampen, da dommeren ga rødt kort til en United-spiller. Fergie fortalte at besøkende managere ofte «forlot Anfield, kvalt i sitt eget spy», på grunn av den ekstremt kvalme dømmingen i hjemmelagets favør. Dalglish svarte selvfølgelig med samme tone, med datteren Lauren på armen. – Det er bedre om du snakker med babyen min. Hun er bare seks uker gammel, men du vil få mer fornuft ut av henne enn av ham.

Ligatittelen den sesongen ble igjen på Anfield. Senere samme år kom Dalglish’ første seier mot Manchester United, etter straffescoring av Jan Mølby.

I sin siste selvbiografi, My Liverpool Home, skriver Dalglish om Fergusons reaksjon etter Hillsborough. Sir Alex var en av de første som kontaktet Kenny etter tragedien, og sendte Manchester United-supportere til Anfield for å vise sin respekt. ”Så lenge jeg lever vil jeg aldri glemme Fergies utrolige gest. Men det overrasket meg ikke, fordi Fergie er aldeles storartet i enhver krise”.

I 1990 satt Fergie helt på tuppen av sjefsstolen på Old Trafford. Med 23 år siden det forrige ligagullet og kun to plasser over nedrykk, begynte ledelsen å bli utålmodig. Liverpool vant oppgjøret på Old Trafford, og ble samme sesong seriemestere – noe klubben ikke har vært siden. Ting var i ferd med å snu helt rundt. Dalglish’ siste sesong som spillende Liverpool-manager begynte med å dele Charity Shield-troféet med Manchester United på Wembley. Liverpool spilte også uavgjort på Old Trafford i februar – kun noen dager før Kenny Dalglish uventet avsluttet sin periode på Anfield. Ferguson vant dermed innbyrdes oppgjør mot Kenny med fire seire mot tre, mens det endte uavgjort fem ganger. Allikevel sto det 2-0 i serietitler til Kenny etter Fergies inntreden.

Manchester United vant to år senere ligaen to ganger på rad – foran ett sjokkerende bra Blackburn-lag på andreplass i 1994, med Dalglish som manager. I forsøket på hat-trick i United-gull, lå Blackburn øverst på tabellen da Ferguson sa han håpte Blackburn skulle ta en «Devon Loch», og refererte til den legendariske hendelsen på Grand National i 1956, da hesten Devon Loch i ledelsen gikk på trynet og tapte i oppløpet til mål. Dalglish svarte med å late som han ikke visste hva Fergie mente og lurte på om Devon Loch var en innsjø i Skottland. Blackburn vant sensasjonelt ligagullet med ett poeng på United og løftet troféet ironisk nok på Anfield.

I sin påfølgende Newcastle-periode vant Dalglish ingenting – mens ligagullene rant inn for sir Alex.

I fjor fortsatte konkurransen mellom Dalglish og Ferguson i Liverpool og Manchester United. FA-cupen og Old Trafford var stikkordene i Liverpool-comebacket til Kenny. Fergie trakk det lengste strået, etter en tvilsom straffeavgjørelse i hjemmelagets favør. To måneder senere vant Kennys menn komfortabelt 3-1 på Anfield, i det som er det seneste oppgjøret managerne i mellom. Ferguson sitt hovedmål ble imidlertid nådd i mai, da han endelig klarte å føre sitt United foran Liverpool på tabellen over antall seriegull. 19-18.

Dalglish spilte sin 100. landskap for Skottland da Ferguson var landslagssjef. Sistnevnte utgjorde selvfølgelig Dalglish til kaptein den kampen. Men da Kenny i 1986 valgte å operere kneet sitt fremfor å spille under Ferguson i VM, skal sir Alex har blitt rimelig forbannet og det sies at ham ennå ikke har tilgitt Dalglish for valget.

Innbyrdes
Det er ikke mer enn drøye tre måneder siden klubbene sist møttes på Anfield. Da slet gjestene, som de gjør på lørdag, med mange skader i troppen, og så seg nødt til å stille med fire midtstoppere. Ferguson overrasket også de fleste ved å plassere både Wayne Rooney og Javier Hernandez på banken fra start. Et antiklimaks av en åpningsomgang ble avsluttet målløst, mens det heller tok fyr etter 15 minutter pause. Steven Gerrard sendte The Kop til himmels med et frisparkmål etter 68 minutter. Like etterpå ble Rooney og Nani kastet inn på banen, og etter hvert Hernandez. Den lille meksikaneren ble forskjellen på tap og uavgjort for United, og sørget for en sen utlikning. Seriekampen endte med ett mål hver og poengdeling.

LFC: Reina – Kelly – Carragher – Skrtel – Enrique – Kuyt – Lucas (Henderson 57) – Adam – Downing – Gerrard – Suarez

United: De Gea – Smalling – Ferdinand – Evans – Evra – Young (Nani 69) – Jones (Hernandez 76) – Fletcher – Park (Rooney 69) – Giggs – Welbeck

Det som huskes best fra oppgjøret er duellene og krangelen mellom Luis Suarez og Patrice Evra. Sistnevnte fortalte media etter kampen at han hørte rasistiske tilrop fra uruguayaneren, og det hele endte med en eviglang diskusjon og tiltale mot Suarez. Det engelske fotballforbundet valgte etter hvert å gi ham en karantene på hele åtte kamper, med en skriftlig begrunnelse på 115 sider. Suarez soner fortsatt den pålagte straffen og får ikke delta i lørdagens storstilte FA-cupmøte.

2008/09
PL: United-Liverpool 1-4 (Torres, Gerrard, Aurelio, Dossena)
PL: Liverpool-United 2-1 (Brown selvmål, Babel)

2007/08
PL: United-Liverpool 3-0
PL: Liverpool-United 0-1

De to største klubbene i Storbritannia har spilt 183 kamper mot hverandre – 84 ganger på Anfield, 85 ganger i Manchester. Totalt står det 61-51-71, hvis en ser fra Merseyside-klubbens vinkel. På Anfield er Liverpool nokså overlegent best med 41-20-23, kontra den svake statistikken på Old Trafford (16-27-42).

I FA-cupsammenheng har lagene fra Nordvest-England spilt 16 ganger mot hverandre. United har kommet best ut av oppgjørene og vunnet ni ganger. Liverpool har kun slått lørdagens gjester tre ganger i verdens eldste fotballturnering. Fire av de 16 FA-cupkampene har blitt spilt på Anfield, hvor United kun har vunnet én gang – i fjerde runde i 1960. Da vant gjestene 3-1.

De fem siste i FA-cupen
2011, 3. runde: United-Liverpool 1-0
2006, 5. runde: Liverpool-United 1-0 (Crouch)
1999, 4. runde: United-Liverpool 2-1 (Owen)
1996, finale: United-Liverpool 1-0
1985, semi: United-Liverpool 2-1 (McGrath selvmål)

Liverpool FC

Målvakter: Brad Jones, Jose Reina, Alexander Doni

Forsvarere: Glen Johnson, Jose Enrique, Daniel Agger, Fabio Aurelio, Sebastian Coates, Jamie Carragher, Martin Kelly, Martin Skrtel, John Flanagan, Jack Robinson

Midtbanespillere: Steven Gerrard, Maxi Rodriguez, Jordan Henderson, Stewart Downing, Charlie Adam, Raheem Sterling, Jonjo Shelvey, Conor Coady

Angripere: Andy Carroll, Dirk Kuyt, Craig Bellamy

Skader: Lucas Leiva (kne)
Usikker: Jay Spearing (hamstring)
Karantene: Luis Suarez (soner syvende av åtte kamper)

De fem siste (2-2-1)
CC: Liverpool-Man City 2-2 (Gerrard str, Bellamy)
PL: Bolton-Liverpool 3-1 (Bellamy)
PL: Liverpool-Stoke 0-0
CC: Man City-Liverpool 0-1 (Gerrard str)
FA: Liverpool-Oldham 5-1 (Bellamy, Gerrard str, Shelvey, Carroll, Downing)

Anfield (2-3-0)
PL: Liverpool-Newcastle 3-1 (Bellamy 2, Gerrard)

Manchester United FC

I Premier League ligger den røde Manchester-klubben på 2. plass, tre poeng bak byrival City. United har scoret 2,45 mål i snitt per kamp, noe kun serielederen kan matche, og slipper gjennomsnittlig inn under ett baklengsmål hver kamp. Målene feil vei blir som oftest scoret fra det 20.- til 30. minutt og 80.- til 90. minutt. Halvparten av kampene har enten de Gea eller Lindegaard holdt nullen.

Av de 52 ligascoringene denne sesongen, har 77 % kommet fra innsiden av sekstenmeteren. De scorer oftest mellom det 80.- og 90. minutt (17 %).

De røde djevlene har blitt tildelt fire straffespark i ligaen. Tre av dem har gått i mål, hvorav to av straffescoringene har blitt satt lavt til høyre, mens det andre i motsatt hjørne.

Målvakter: David de Gea, Tomasz Kuszczak, Anders Lindegaard, Ben Amos

Forsvarere: Patrice Evra, Jonny Evans, Chris Smalling, Fabio, Rafael, Ezekiel Fryers

Angripere: Dimitar Berbatov, Wayne Rooney, Javier Hernandez, Danny Welbeck, Mame Biram Diouf, Will Keane

Skader: Nani (ankel), Rio Ferdinand (rygg), Ritchie De Laet (legg), Darren Fletcher (tarmsykdom), Nemanja Vidic (kne), Michael Owen (lår), Tom Cleverley (ankel), Bebe (kne)
Usikker: Wayne Rooney (ankel), Phil Jones (ankel), Ashley Young (ankel), Anderson

De fem siste (3-0-2)
PL: Arsenal-United 1-2 (Valencia, Welbeck)
PL: United-Bolton 3-0 (Scholes, Welbeck, Carrick)
FA: Man City-United 2-3 (Rooney 2, Welbeck)
PL: Newcastle-United 3-0
PL: United-Blackburn 2-3 (Berbatov 2)

Borte (4-0-1)
PL: Fulham-United 0-5 (Welbeck, Nani, Giggs, Rooney, Berbatov)
PL: QPR-United 0-2 (Rooney, Carrick)

Oppsummering av 2010/11: Best i England – nummer to i Europa
Allerede etter én kamp, tok United sesongens første trofé. Chelsea ble offer i kampen om Community Shield-pokalen, og måtte se seg slått 1-3 på Wembley - uken før seriestart. Sulten for en ny tittel, ettersom Chelsea vant året før, og det endelige faktumet om at United har vunnet flere seriemesterskap enn Liverpool, var veldig stor før sesongen.

Premier League startet også oppskriftsmessig for djevlene. 3-0 mot Newcastle, med blant annet ett mål fra Ryan Giggs som gjorde at waliseren står oppført med minst én scoring, hver eneste sesong siden Premier Leagues ble innført i 1992, noe som ikke er annet enn utrolig imponerende. Påfølgende kamp ble vanskeligere. Med en høy nordmann som motstander i Fulham, gikk United på sesongens første poengtap allerede i andre runde. Brede Hangeland scoret i begge mål - det siste var utlikningen like før slutt - og dermed endte kampen 2-2.

Uavgjort på bortebane skulle etter hvert bli et varemerke for de røde- og hvitkledde. De fire første bortekampene endte alle med uavgjort. Britannia Stadium var det første stedet United vant en bortekamp i ligasammenheng denne sesongen, da målgarantisten Javier Hernandez scoret to på en kjølig oktoberdag.

Sir Alex Ferguson ble i desember 2010 mannen som har vært manager lengst i Manchester United. Han gikk forbi sir Matt Busby, som fra tidligere sto med 24 år, én måned og 13 dager i sjefsstolen på Old Trafford.

Litt ut på nyåret kom det første ligatapet siden 3. april 2010. Wolverhampton, som lå sist på tabellen før kampen, gjorde det få ventet og vant 2-1. Med kun fem seire på totalt 19 bortekamper, hjalp ti poengdelinger til at klubben ble det femte beste bortelaget i ligaen, etter antall poeng. Hjemme på Old Trafford er situasjonen en helt annen: hele 18 seire, kun én uavgjort og ingen tap. Det gjorde United til ligaens desidert beste hjemmelag med 55 av 57 mulige poeng.

Sesongavslutningen kunne raskt blitt verre med tap mot Chelsea i ligaens tredje siste runde. Men en tdlig scoring fra Hernandez og midtstopper Nemanja Vidic sørget for at Frank Lampards redusering ble forgjeves. United trengte kun ett poeng på de to siste kampene for å ta hjem ligagull nummer 19. Og det gjorde de. Wayne Rooney fikk æren av å sette inn straffesparket som ga uavgjort i kampen derpå, slik at tittelen ble med bussen til Manchester. Djevlene sendte også Blackpool ned i Championship, da de vant 4-2 i siste runde.

Champions League-finalen en uke senere ble dog tapt på Wembley. Barcelona ble alt for sterke og vant fortjent 3-1.