Før kampen: Liverpool-Reading

Brian McDermotts menn besøker Anfield lørdag ettermiddag og håper å kopiere bragden fra 2010. Liverpool venter fortsatt på sesongens første hjemmeseier. Roger East dømmer.

Det tynnes ut i rekkene fremover, noe som merkes i målprotokollen på Anfield. Liverpool er laget som skyter over eller utenfor flest ganger i divisjonen etter antall skudd å regne, og står med minus i målforskjellen etter sju kamper. Mens laget ennå venter på et sårt etterlengtet hjemmeseier denne sesongen, kjemper imidlertid nyopprykkede Reading for sin første trepoenger i Premier League siden nedrykket i 2008.

Selv om de har sommerhandlet en russisk betongblokk på topp, ligger Berkshire-klubben under streken før turen bærer til Merseyside. Laget har allikevel vist gode tendenser i flere kamper, ved blant annet å lede til pause i London mot Chelsea og mot Swansea i Wales, spille uavgjort mot sterke Newcastle på hjemmebane og slå QPR ut av ligacupen borte.

Få tilsendt Liverpools lagoppstilling i god tid, hurtige scoringsvarsler og viktige oppdateringer via SMS, eller følg kampen på liverpool.no – med fortløpende referat, pause- og sluttrapport samt spillerbørs like etter kampslutt.

Kampen mellom Liverpool og Reading har avspark lørdag kl. 16.00, og sendes direkte på TV 2 Premier League HD2.

Få gleder i serien

Ligaresultatene denne sesongen har vært alt annet enn behagelige på Anfield. Et bekmørkt 0-3-nederlag borte mot West Bromwich ble fulgt opp med et ufortjent poengtap hjemme mot den regjerende mesteren, Manchester City. Den påfølgende uka ble Arsenal for sterke foran The Kop, før Luis Suárez sikret ett poeng i en laber kamp mot Sunderland på bortekamp. Steven Gerrard sørget for ledelse i septembers siste hjemmekamp, men Manchester United kom tilbake og vant, etter at Robin van Persie ble matchvinner på et diskutabelt straffespark.

Suárez-show borte mot Norwich, ordnet en kruttsterk 5-2-seier, før Stoke gjestet Merseyside i forrige runde. Dødballklubben brukte alle knep de visste om for å stoppe de røde, og klarte å holde buret pottetett mens frustrasjonen traff Liverpool-spillerne som et hardt stolpeskudd.

Ingen drømmeåpning på Madejski

Premier League-starten til laget vest for London har ikke vært like god som klubben hadde forhåpninger om i sommer. Det så riktignok lenge ut til å ende med null poeng i premieren, ettersom motstander Stoke gikk opp i ledelsen i første omgang. I sluttminuttene av kampen fikk Reading tildelt straffespark, noe Adam le Fondre utnyttet på best mulig måte og skaffet ett poeng på Madejski Stadium.

I andre runde skulle Reading møte Sunderland i nordøst, men kampen regnet vekk og ble følgelig utsatt.

Chelsea var neste hinder på veien, i en vrien bortekamp på Stamford Bridge. Frank Lampard ga vertene ledelsen fra ellevemeteren like før 20 minutter var spilt, men Brian McDermotts mannskap svarte med å flekse muskler. Garath McCleary slo en briljant crosser mot Pavel Pogrebnjak, og den robuste russeren utliknet med hodet. Kort tid senere vant Jobi McAnuff et frispark på kanten av 16-meteren. Tidligere røde Danny Guthrie pisket ballen mot Peter Cech, som noe forbausende tullet kula i eget nett. Den enormt overraskende 2-1-ledelsen holdt helt til pause, og det tok lang tid av andre omgang før de blå knakk Readings forsvar. Gjestene ga Gary Cahill for mye rom fra 25 meter og inn, noe den skuddsterke midtstopperen brutalt utnyttet da han skjøt ballen rett i mål fra distanse. Mot slutten av kampen trillet Chelsea rundt bortelaget, og en så vidt offsideplassert Fernando Torres avsluttet et lekent angrep som resulterte i 3-2. På overtid kontret hjemmelaget inn 4-2, etter at Reading hadde flyttet opp alle mann – inkludert keeper – på et hjørnespark.

Tilbake på Madejski fikk vertene juling av Tottenham. Jermaine Defoe ble kampens store spiller med to fulltreffere – én i hver omgang – mens Gareth Bale tegnet seg for ett mål. Hal Robson-Kanu reduserte for Reading på overtid, etter å ha dunket et le Fondre-innlegg i nota på volley. Det var lagets første tap på hjemmebane siden januar.

Innleide Romelu Lukaku ble matchvinner mot Reading på samme bane Liverpool fikk juling i åpningsrunden. West Bromwich brukte over 70 minutter på å bryte igjennom, men avslutningen fra 19-åringen klarte ikke målvakt Alex McCarthy å gjøre noe med. McAnuff ropte på straffe ved to anledninger etter baklengsmålet, men ble aldri hørt av dommeren. West Bromwich dro seieren i land, tross en stor målsjanse for gjestene ved Robson-Kanu i sluttfasen av kampen.

De to siste kampene før landslagsoppholdet endte med to 2-2-resultat. Først hjemme mot Newcastle, der tre mål i løpet av fem minutter gjorde kampen høyinteressant. Jimmy Kébé sendte vertene i ledelsen drøyt ti minutter inn i andre omgang, men Demba Ba utliknet før speakeren på stadion rakk å annonsere ledermålet. Noel Hunt satte fyr på publikum med en ny Reading-scoring etter timen spilt. Dermed så det lenge ut til at sesongens første ligaseier skulle bli et faktum, men en kontroversiell avgjørelse om at Ba fikk utlikne med hånda, reddet ett poeng for Newcastle. I generalprøven før laget reiser til Anfield, ledet Reading sjokkerende 2-0 til pause borte mot pentspillende Swansea. Pogrebnjak og Hunt sto for målene for sidebyttet, men Michu og Wayne Routledge reduserte og utliknet for de hvite svanene mot slutten.

Rødt overtak i løpet av en kort histore

Det første oppgjøret mellom Liverpool og Reading ble spilt så sent som i 2006. Den gang sto ligacupen på programmet, i en målorgie på Anfield. Robbie Fowler, John Arne Riise, Gabriel Paletta og Peter Crouch nettet for de røde, mens gjestene reduserte ved André Bikey, Leroy Lita og Shane Long det siste kvarteret.

Kun en drøy uke senere møttes lagene til ligakamp på samme bane. I kampen hvor Jamie Carragher gjorde sin Premier League-kamp nummer 300, ble Dirk Kuyt matchvinner med ett mål i hver omgang. Jomfruturen til Madejski samme sesong ble også en god opplevelse for den røde horde. Álvaro Arbeloa sendte nemlig gjestene i føringen etter kvarteret spilt, og tross Brynjar Gunnarssons utlikning kort tid inn i andre omgang, ordnet Kuyt igjen tre poeng på tampen.

Et strålende hat-trick av Torres, i tillegg til Yossi Benayouns første Liverpool-mål, var nok til å avansere til fjerde runde av ligacupen i 2007/2008-sesongen. Tre måneder senere gikk imidlertid Merseyside-klubben på sitt første Reading-tap, også den på Madejski, etter at Stephen Hunt, Kevin Doyle og James Harper satte en stor skygge over Gerrards bortemål.

Forrige gang lagene møtte hverandre i ligaen, vant Liverpool hjemme. Marek Matejovsky sendte riktignok Reading i foran allerede etter fem minutter med et langskudd i krysset, men et småpent motsvar av Javier Mascherano kvarteret senere sørget for 1-1 til pause. Samarbeidet mellom Gerrard og Torres ble tungen på vektskålen da sistnevnte ruvet i lufta og stanget et frispark fra kapteinen i mål i andre omgang.

To år senere slo Reading de røde ut av FA-cupen. Lagene spilte først 1-1 på Madejski, etter at Gerrard utliknet målet til Simon Church, men laget fra sør dro det lengste strået i returkampen på Anfield. Et selvmål av nåværende Chelsea-spiller Ryan Bertrand virket lenge å være det som skulle ta Liverpool videre i turneringen, men på overtid fikk gjestene straffespark. Det satte sommerlinkede Gylfi Sigurdsson i mål, før Long ble den store helten med en scoring mot The Kop i det 100. spilleminutt.

Samtlige oppgjør (5-1-2):
Liverpool-Reading 1-2 (FA-cup, returoppgjør)

6: Demba Ba (Newcastle)
5: Luis Suárez (Liverpool), Steven Fletcher (Sunderland), Robin van Persie (Man. United), Michu (Swansea)

Roberts boikotter kampanje

Før avspark skal Premier League-lagene fronte kampen mot rasisme, ved å tre på seg en t-skjorte fra den antirasistiske «Kick It Out»-kampanjen. Det vil imidlertid ikke bortelagets Jason Roberts være med på.

– Jeg kommer ikke til å gå med den (t-skjorta), sa angriperen til BBC Sport denne uka.

34-åringen refererte til hendelsene rundt Suárez og John Terry da han forklarte at det som har skjedd (forrige sesong), gjør det vanskelig for ham å ikle seg en enkel trøye som slagvåpen mot rasisme. Han mener det engelske fotballforbundet ikke gjør nok for å bekjempe rasisme, og forklarte at nylig dømte John Terry sin straff, var for mild.

– Fire kampers karantene er mine øyne ikke tøff nok straff. Jeg er ikke fornøyd. De burde definitivt gitt ham en strengere straff. Dommen er ikke i nærheten av å være hard nok.

Spilleren legger til at han jobber hardt for å bekjempe rasisme, men venter med å bli med i en motstandsbevegelse til det dukker opp en kampanje som fronter problemene såpass sterkt at det føles riktig for ham.

Få problemer på Madejski

Mikele Leigertwood er tilbake fra en liten skade og klar til å delta lørdag ettermiddag, mens Noel Hunt må ta tida til hjelp og hviler når Reading spiller sin tredje ligakamp på Anfield.

Flere skader hos hjemmelaget

Pepe Reina fikk en kjenning i hamstring under pauseoppvarming på landslagsoppdrag. Tidlig ble det fryktet at spanjolen måtte tilbringe noen uker på massasjebenken, men støtteapparatet på Melwood har uttalt at de er optimistiske med tanke på Reading-kampen. Optimistisk er også José Enrique, som nå er tilbake i full trening. Brendan Rodgers har nevnt at de ikke vil forhaste seg med hurtigtoget, men kommer til å bruke ham når tiden er inne for det.

Verre er det med Fabio Borini. Italieneren skadet seg på landslagssamling denne måneden, og det ble påvist et brudd i høyre fot. Klubben meldte tidligere denne uka at 21-åringen måtte opereres, noe som setter ham ute av spill de neste tre månedene.

Ungguttene Jon Flanagan og Andre Wisdom er begge tilbake i vanlig trening. Flanagan har vært ute en periode med en leddbåndskade i ankelen, mens Wisdom landet forkjært og slo skulderen i 0-0-kampen mot Stoke.

Klubben regner med at Lucas er tilbake på banen i løpet av neste måned, etter lårskaden han pådro seg mot Manchester City. Martin Kelly er sannsynligvis ute resten av sesongen med sin alvorlige kneskade.

Jonjo Shelvey har sonet ferdig sin karantene på tre kamper, og er tilgjengelig for Rodgers mot Reading.

Fakta før avspark

Den blåhvite seieren på Anfield i 2010, var også manager McDermott sin første som ansatt i Reading.

Forrige gang lagets to managere møtte hverandre i kamp, rykket Swansea opp til Premier League etter å ha slått Reading i play-off-finalen på Wembley.

Gerrard og Carragher er Liverpool-spillerne med flest opptredener (7) mot Reading. Ívar Ingimarsson har like mange kamper motsatt vei, noe som er flest av Reading-spillerne.

Robert Done er den foreløpig siste handelen mellom klubbene. Han gikk fra Liverpool til Reading for £150, sommeren 1935.

Liverpool har kun vunnet to av 13 ligakamper på Anfield i kalenderåret 2012, hvorav resten har endt med fem uavgjorte og seks tap.

Reading står kun med to ligaseire på sine 23 siste bortekamper (2-6-15).

Liverpool har færrest avslutninger på mål etter antall skudd å regne (32 prosent) i ligaen, men er til gjengjeld laget som har scoret flest ganger fra utsiden av 16-meteren (5).

Roger East dømmer lørdagens kamp, noe som blir hans tredje Premier League-kamp denne sesongen. 47-åringen dømmer som regel i Championship, men har mange kamper som assistentdommer i toppdivisjonen bak seg – blant annet i tre Liverpool-matcher. Kamplederen dømte Reading forrige gang i september, da de slo QPR ut av ligacupen.