Før kampen: Liverpool-Stoke

Fokuset fra ligacupen rettes mot ligaspill. De røde tar i mot Stoke hjemme for 63. gang lørdag ettermiddag. Gjestene har ikke vunnet på Anfield siden 1959. Howard Webb dømmer.

Et oppgjør borte mot Manchester City er en klassisk grøsser for de fleste storklubber i Europa. Da Manchester-klubben ble trukket ut til å møte Liverpool i ligacupsemifinalen, ble drømmen om Wembley straks to skritt lenger unna for mange røde supportere. Men en sterk åpning på semifinalen sørget for en tidlig mulighet fra straffemerket for Steven Gerrard. Kapteinen fremsto nok en gang som sikkerheten selv fra ellevemeteren og smalt inn 1-0. Gjestene kontrollerte resultatet videre inn til pause, før vertene tok over kampen. City-presset trappet seg gradvis opp utover i andre omgang, men stjernegalleriet fikk ikke uttelling på alle sjansene sine. Dermed kunne Dalglish juble høyest for en godt gjennomført bortekamp med resultatet på sin side.

Stoke spilte sin forrige kamp i FA-cupen. Et tett oppgjør mot Gillingham på Priestfield Stadium kan nær sagt ikke bli mer typisk engelsk når The Potters er gjester. Gillinghams Kedwell sørget også for at hjemmefansens ekstase vedvarte på et høyere nivå utover i kampen, da engelskmannen satte inn 1-0 til vertene etter 16 minutter. Walters og Jerome måtte siden ta grep i sine oppgaver og lykkes. Stoke gikk til pause med 2-1-ledelse. Robert Huth ble eneste målscorer i kampens siste halvdel, kun fire minutter ut i omgangen.

Kampen for Carroll?

Det ville overrasket de færreste om Tony Pulis velger å starte med en forsvarslinje fylt opp med ”rene” midtstoppere. En rekke med Shawcross og Woodgate plassert foran Begovic, og Upson med Huth på backplassene tilegner laget mye kraft – men liten fart. På motsatt halvdel blir Dalglish tvunget til å ikke bruke en klassisk defensiv midtbanspiller, med skadene på Spearing og Lucas, og det blir sannsynligvis en flatere firer på midtbanen enn tidligere denne sesongen. Downing og Bellamy kan spille på begge kanter, og med en hurtighet gjestene ikke matcher bakover, åpnes muligheten på kantene.

Andy Carroll har kun scoret to ligamål denne sesongen, men har vært nære ved flere anledninger – spesielt etter Gerrards skadefravær gikk over. På lørdag kan angrepsmonsteret fra Newcastle få syv potensielle målgivere med kvalitet bak seg, i Johnson, Enrique, Adam, Henderson, Downing, Bellamy og Gerrard, og muligheten for sin første scoring mot The Kop har sjeldent vært mer tilrettelagt.

Mulige oppstillinger:
LFC (4-4-1-1): Reina – Johnson – Skrtel – Agger – Enrique – Downing – Henderson – Adam – Bellamy – Gerrard – Carroll

SCFC (4-4-2): Begovic – Huth – Shawcross – Woodgate – Upson – Pennant – Palacios – Delap – Etherington – Jones – Walters

Innbyrdes

Klubbene møttes sist for snaue tre måneder siden på Britannia Stadium. Den gang sto fjerde runde av ligacupen i fokus, i en kamp hvor gjestene slo best fra seg. Hjemmelaget kom imidlertid først i målprotokollen ved Kenwyne Jones, selv om Liverpool var best spillemessig gjennom hele første omgang. Etter hvilen ble det jobbet ut fra samme manus. Dalglish sine menn spilte finere og bedre fotball, men effektiviteten ble forskjellen de siste 45. Kampens andre halvdel var kun ni minutter gammel da Suarez valgte å gjøre ting på egenhånd. Uruguayaneren fikk ballen av Jay Spearing på venstrekanten, slo en vidunderlig frekk tunnel på nærmeste motstander, siktet mot lengste hjørne og fyrte av. Ballen fikk en strålende bue og havnet i Thomas Sørensens trange bur. Fem minutter før full tid fikk samme mann et vakkert innlegg av Jordan Henderson. Suarez var plassert helt alene i feltet og fikk uforstyrret stanget inn 2-1, som ble sluttresultatet.

SCFC: Sørensen – Huth – Woodgate – Shawcross – Wilson – Delap – Whelan – Shotton (Pennant 60) – Etherington (Jerome 64) – Jones (Crouch 88) – Walters

LFC: Reina – Kelly – Coates – Carragher (Skrtel 46) – Agger – Spearing – Lucas – Henderson – Rodriguez (Bellamy 82) – Suarez (Kuyt 89) – Carroll

Hellet var langt unna det samme under forrige ligakamp på Englands kaldeste stadion. En diskutabel straffesituasjon gikk mot Liverpool etter 20 minutter, og Jon Walters fikk lov å dunke inn Stokes ledermål fra elleve meter. Siden spilte Liverpool akkurat som planlagt. Alt fungerte spillemessig, kombinasjonene var geniale og avslutningene kom på løpende bånd. Det eneste som manglet var scoringene. Et vanvittig sjansesløseri sørget for at Walters ble matchvinner med sitt mål i første omgang, og sesongens første tap for Liverpool ble et faktum.

De fem siste på Anfield:
2010/11: Liverpool-Stoke 2-0 (Meireles, Suarez)
2009/10: Liverpool-Stoke 4-0 (Torres, Johnson, Kuyt, N’Gog)

2010/11: Stoke-Liverpool 2-0
2009/10: Stoke-Liverpool 1-1 (Kyrgiakos)
2008/09: Stoke-Liverpool 0-0

Totalt har Liverpool og Stoke møtt hverandre 124 ganger, like mange ganger i hver by. Statistikken er skremmende overlegen på Anfield med 48-11-3, mens det på Britannia og Victoria Ground er Stoke som har mest å glede seg over. Liverpool har tapt hele 25 kamper i Vest-Midlands, og vunnet kun 15. Det har endt uavgjort 22 ganger.

Samtlige Premier Leauge-kamper:

Liverpool har ikke tapt mot Stoke på Anfield siden mars 1959. Da spilte begge lag i engelsk 2. divisjon.

Liverpool FC

Målvakter:
Brad Jones, Jose Reina, Alexander Doni

Forsvarere:
Glen Johnson, Jose Enrique, Daniel Agger, Fabio Aurelio, Sebastian Coates, Jamie Carragher, Martin Kelly, Martin Skrtel, John Flanagan, Jack Robinson

Midtbanespillere:
Steven Gerrard, Maxi Rodriguez, Jordan Henderson, Stewart Downing, Jay Spearing, Charlie Adam, Raheem Sterling, Jonjo Shelvey, Conor Coady

Angripere:
Andy Carroll, Dirk Kuyt, Craig Bellamy

Skader: Lucas Leiva (kne), Jay Spearing (hamstring)
Utilgjenglig: Luis Suarez (soner fjerde av åtte kamper)

Stoke City FC

Etter 20 fullførte kamper har Stoke City vunnet åtte kamper, spilt fem uavgjort, tapt seks og ligger på åttende plass, fem poeng bak Liverpool. The Potters har scoret 21 ganger, noe som gir et målsnitt på 1,1 per kamp. Over 90 prosent av målene har kommet på avslutninger inne i boksen. Til sammenligning har Liverpool snaue 80 prosent fra samme hold. Nesten én femdel av målene blir satt inn mellom det 70.- og 80. minutt.

Lange Peter Crouch er lagets toppscorer med seks fulltreffere. Walters følger like bak med fem. Sistnevnte har i tillegg hele fem målgivende, like mange som Matt Etherington.

Målvakter:
Asmir Begovic, Carlo Nash, Thomas Sørensen

Forsvarere:
Danny Higginbotham, Robert Huth, Danny Collins, Ryan Shawcross, Matthew Upson, Ryan Shotton, Jonathan Woodgate

Glen Whelan, Tom Soares, Marc Wilson, Salif Diao, Jermaine Pennant, Dean Whitehead, Michael Tonge, Rory Delap, Matthew Etherington, Diego Arismendi, Matthew Lund, Florent Cuvelier, Wilson Palacios, Michael Clarkson, Lucas Dawson

Angripere:
Kenwyne Jones, Ricardo Fuller, Jonathan Walters, Peter Crouch, Cameron Jerome

Skader: Mamady Sidibe (kne), Andy Wilkinson (kne)

0-3 v Manchester C
2-1 v Wolverhampton (Doyle selvmål, Crouch)
1-3 v Besiktas (Fuller) [e-cup]

Oppsummering av fjoråret: Middelhavsfarer i cupfinalen

Etter 110 spilte sesonger i det engelske ligasystemet, skulle beinharde Stoke forsvare den gode 11. plassen etter fjoråret i Premier League. Det klarte dem nesten, men underholdningen viste seg å være i FA-cupen mot slutten av sesongen.

Fire av åtte oppkjøringskamper endte med seier før Wolverhampton var første motstander i den harde serieåpningen. 1-2-tap på Molineux, og Wolves første Stoke-seier siden 2006, ble ikke noe enklere da Tottenham tok turen til livlige Britannia Stadium. Et nytt 1-2-nederlag skulle straffes med enda hardere motstand: Chelsea i London. Som sagt, så gjort. Blåtrøyene med ekstremt god form vant enkelt 2-0. Det verste ligastarten siden 1986 ble et faktum med tre tap på de tre første kampene. Det jevnet seg ut jo lengre sesongen varte.

Cardiff City holdt Stoke tett til døra med 1-1 på Britannia i Stokes første - og FA Cupens tredje - runde 8. januar. På Cardiff City Stadium var det like tett og jevnt frem til ekstraomgangene. Da dro Tony Pulis' menn det lengste strået og gikk videre i cupen med 2-0. Wolves, som allerede hadde slått Stoke gang denne sesongen, var igjen motstander på Molineux. Tyske Robert Huth sørget imidlertid for at historien ikke gjentok seg og scoret vinnermålet etter 81 minutter. Brighton & Hove Albion ble lett match på Britannia før West Ham ventet på samme bane i kvartfinalen. Huth og Higginbotham nølte ikke og sendte Stoke til Wembley for semifinale mot Bolton Wanderers. I en kamp som kanskje regnes som årets kamp fra Stokes side, ble ikke kampen så jevn en skulle tro på forhånd. Snarere tvert i mot. Matthew Etherington, Huth, Kenwyne Jones og to fra Jonathan Walters sørget for at Boltons Kevin Nolan måtte beklage sin klubb til fansen for ydmykelsen. 5-0 og finaleplass ble virkelighet. Manchester City vant, dessverre for Stoke, finalen 1-0.

Tap i de to siste kampene resulterte gjorde at klubben ikke kom høyere enn 13. plass på tabellen, men grunnet finaleplass i FA Cupen havnet Stoke i Europa League.