Før kampen: Liverpool-Udinese

Rødtrøyene møter italiensk motstand i sin første av fire hjemmekamper på rad denne måneden. Svenske Stefan Johannesson dømmer.

Veien til det første europacuptroféet på åtte sesonger begynte med en målfest og tre poeng for de røde i Sveits, mens klubben fra Udine kjempet seg til ett poeng hjemme mot styrtrike Anzji.

Udinese har, i likhet med Liverpool, ikke fått den beste åpningen på sesongen. Kun én seier på de seks første rundene har resultert i en skuffende 15. plass, med tre poeng over nedrykksstreken.

Avspark mellom Liverpool og Udinese er klokka 21.05, og kampen sendes direkte på CANAL9 med Magnar Kvalvik som kommentator. Anne Sturød, Joachim Bjørklund og Arne Sandstø innleder kampen med studiosending fra klokka 20.45.

Få tilsendt scoringsvarsler via SMS, eller følg kampen med fortløpende livereferat på liverpool.no – inkludert pause- og sluttrapport, samt spillerbørs like etter kampslutt.

To overtidsscoringer og poengdeling

Det ble ingen drømmeåpning på gruppespillet for de små sebraene på Stadio Friuli. Steinrike og hardtsatsende Anzji Makhatsjkala var nemlig motstander, og selv om italienerne dominerte banespillet, fikk ikke vertene uttelling. I sekundene før pause tok heller russerne en ufortjent ledelse ut av det blå, etter selvmål av målvakt Daniele Padelli, som fikk én ligakamp for Liverpool på utlån fra Sampdoria i 2007. Lacina Traoré stormet nedover venstrekanten og banket ballen hardt inn i feltet, hvor Padelli rotet ballen i eget mål.

Laget fra operaens hjemland trappet opp etter pause, og var svært nære utlikning flere ganger. Ting stokket seg allikevel foran mål, noe som sørget for at manager Francesco Guidolin valgte å bytte inn spissprofilen med 86 mål de tre foregående sesongene, Antonio Di Natale. Det var imidlertid godt betalte Samuel Eto’o som holdt på å punktere kampen, men Padelli gjorde opp for brøleren før pause, og sørget for at hjemmelaget fortsatt var med i kampen. Det takket og bukket innbytter Di Natale pent for.

På overtid var storscoreren raskest i hodet og kroppen da han kom først på en retur fra russernes målvakt, og 34-åringen satte enkelt inn den fortjente utlikningen, noe som ga Udinese ett poeng, før turen nå går til Merseyside.

Laget mot Anzji (3-5-2): Padelli; Benatia, Domizzi, Danilo; Faraoni, Badu (Di Natale 58), Willians (Basta 59), Lazzari, Armero; Pereyra (Pinzi 76), Ranégie

Målbonanza i Sveits

Samtidig spilte Liverpool sin første kamp i Europaligaen på to sesonger – mot gulkledde Young Boys i Bern. Det endte med vanvittige åtte scoringer i én og samme kamp, noe som er første gang for de røde siden 4–4-kampen mot Arsenal i april 2009.

Finske Juhani Ojala var uheldig da hans forsvarskollega stanget et Stewart Downing-innlegg via hodet på 23-åringen og i eget mål, etter kun drøyt tre minutter spilt på Stade de Suisse. Sveitserne fikk allikevel noe å juble for i det 38. minutt. Brad Jones og José Enrique ble ikke enige om hvem som skulle ta ballen i egen boks, og det endte med at spanjolen slo en svak klarering i retning Raphaël Nuzzolo. Vertenes midtbanespiller satte ballen høyt i mål uten problemer.

Tribunesuppa sluttet å koke relativt hurtig. Nuri Sahin plantet et hjørnespark på høytflyvende Andre Wisdom i feltet, og det unge forsvarstalentet stanget inn de rødes andre mål på vakkert vis.

Målshowet var på langt nær ferdig ved pause. Drøyt sju minutter inn i den neste omgangen, fikk Ojala sin hevn da han nokså upresset headet et innlegg i mål. Mørket snek seg over benken til Rodgers ti minutter senere. Young Boys utnyttet en kontring på best mulig vis, og Gonzalo Zárate fikk ballen alene med Jones. Argentineren chippet kula over den utrusende burvokteren og i mål.

Da valgte Rodgers å hive innpå Jonjo Shelvey, noe som på flere måter avgjorde kampen. I det samme minuttet skallet Sebastián Coates inn 3–3 etter et presist hjørnespark, og ni minutter senere avsluttet Shelvey et klassisk Rodgers-angrep med å score fra kloss hold. Samme mann la på til hockeyresultatet 5–3 like før slutt.

Laget mot Young Boys (4-3-3): Jones; Wisdom, Carragher, Coates, José Enrique; Henderson, Sahin, Suso; Assaidi (Shelvey 67), Pacheco (Borini 62), Downing (Sterling 77)

Redusert stall og svak sesongstart

De små sebraene har vokst med eksepsjonell fart de siste årene, og tross salg av store og viktige spillere, som Alexis Sanchez (Barcelona), Cristián Zapata (Villarreal) og Gökhan Inler (Napoli), ble Udinese et solid navn og en hard nøtt for motstanderne forrige sesong. Hjemme på Stadio Friuli ble det kun to tap (1–3 mot Inter, 1–2 mot Milan) på 18 ligakamper, og i mai tangerte Serie As nordligste klubb sin beste plassering på tabellen noensinne.

Antonio Di Natale scoret 23 ligamål – like mange som angrepsvidunderet Edinson Cavani hos Napoli – og var kun fem fulltreffere bak ligaens toppscorer, Zlatan Ibrahimovic. Pablo Armero var mannen som utmerket seg med flest målgivende pasninger for Udinese, da han avsluttet sesongen med ti assists. Di Natale var nest best med sine sju.

Denne sommeren ble blant andre Mauricio Isla og Kwadwo Amamoah hentet til Juventus Stadium, mens Samir Handanovic gikk til motehovedstaden Milano, og kledde på seg Inter-drakta. Dermed er rekkene i Udine tynnet smått ut, og denne sesongen er ennå ikke blitt noen god drøm i Nord-Italia.

Det tok nemlig fire serierunder før de sorte og hvite tok sin første trepoenger denne sesongen. Tap mot Fiorentina, Juventus og uavgjort mot Siena, ble svart med en viktig 2–1-seier hjemme mot stormakten Milan.

I mellomtiden var portugisiske Sporting Braga utfordrer i play-off-en til Champions League. Både hjemme- og bortekampen endte 1–1, noe som gjorde at avgjørelsen måtte falle over en straffesparkkonkurranse. Der var portugiserne kaldest, og vant 5-4. Dermed fikk Braga en gullbillett til Champions League-gruppespillet, mens Udinese ble belønnet med Europaligaen.

Den siste uka før Liverpool-besøket ble det to målløse ligakamper for sebratrøyene. Først holdt Torino forrige sesongs bronselag til uavgjort i byen med samme navn, før Genoa tok med seg ett poeng fra Stadio Friuli i generalprøven.

Laget mot Genoa (3-5-2): Brkic; Danilo, Coda, Benatia; Faraoni (Allan 74), Pinzi, Lazzari, Pereyra, Pasquale; Fabbrini (Barreto 67), Ranégie

Udineses fem siste (1-4-0):
30.09: Udinese-Genoa 0–0
26.09: Torino-Udinese 0–0
23.09: Udinese-Milan 2–1 (Ranégie, Di Natale str)
20.09: Udinese-Anzji Makhatsjkala 1–1 (Di Natale) [EL]
16.09: Siena-Udinese 2–2 (Basta, Di Natale)

Udineses ligakamper (1-3-2):
1. runde, 26.08: Fiorentina-Udinese 2–1 (Maicosuel)
2. runde, 02.09: Udinese-Juventus 1–4 (Lazzari)
3. runde, 16.09: Siena-Udinese 2–2 (Basta, Di Natale)
4. runde, 23.09: Udinese-Milan 2–1 (Ranégie, Di Natale str)
5. runde, 26.09: Torino-Udinese 0–0
6. runde, 30.09: Udinese-Genoa 0–0

Aldri møtt hverandre

Torsdagens kamp blir den første mellom Liverpool og Udinese. Tidligere har de røde spilt 23 europacupkamper mot italiensk motstand, noe som har resultert i variable åtte seire, fem uavgjorte og hele ti tap.

Sett bort fra fem finaler mot italienere, inkludert triumfene mot Roma i 1984 og Milan i 2005, har Liverpool spilt 18 europacupkamper mot lag fra ferielandet. Halvparten er blitt spilt hjemme på Anfield, hvor de røde har gått seirende fra bataljene seks ganger. Tre ganger har bortelaget vunnet, mens det ikke har endt uavgjort noensinne.

Udinese har på sin side aldri vunnet en tellende kamp på balløya. De vant riktignok borte mot Southampton i sommerens sesongoppkjøring, da Di Natale (2), Willians Domingos Fernandes og Luis Muriel ordnet en komfortabel 4–0-seier, men tapte 0–1 mot Arsenal i London da Arsène Wengers menn slo Udinese i play-off-en til fjorårets Champions League. Hjemme i Udine vant nemlig londonklubben 2–1.

Simone Pepe, som nå har Juventus som arbeidsgiver, og Di Natale scoret ett mål hver da Tottenham ble beseiret 2–0 i UEFA-cupen høsten 2008.

Udinese mot engelsk motstand (1-0-2):
24.08.11: Udinese-Arsenal 1–2 (CL-kvalifisering)
16.08.11: Arsenal-Udinese 1–0 (CL-kvalifisering)
23.10.08: Udinese-Tottenham 2–0 (UEFA-cup, gruppespill)

Shelvey tilgjengelig

José Enrique har hatt store problemer med det ene kneet hele sesongen, og etter noen uker tilbake i varmen, var han igjen ute i ligacupkampen mot West Bromwich og mot Norwich. Han blir ikke med i troppen mot Udinese.

Martin Kelly er i verste fall ute resten av sesongen, ettersom han skadet korsbåndet mot Manchester United og ble operert få dager senere. Jon Flanagan er ute med en leddbåndskade i ankelen, noe som holder den lokale høyrebacken ute av spill til midten av oktober. Lucas nærmer seg comeback for hver uke, men er fortsatt et stykke unna å være i kampform.

Innbytter og matchvinner mot Young Boys, Shelvey, pådro seg et direkte rødt kort mot Manchester United, og fikk følgelig tre kampers karantene. Disse gjelder for øvrig kun i de hjemlige turneringene, Premier League, ligacupen og FA-cupen, noe som gjør at selv om U21-landslagsspilleren har én kamp igjen å sone, er han tilgjengelig for spill mot Udinese.

Fakta før avspark

Liverpool og Udinese møter hverandre for første gang i en europeisk turnering.

Liverpool har vunnet tre av sine siste fire kamper, uansett turnering.

Brendan Rodgers er ubeseiret som rød sjef i europacup.

Udinese har tidligere vunnet én og tapt to ganger mot engelsk motstand.

Turen til Anfield blir sebraenes 50. bortetur i UEFA-turneringene.

Udinese har spilt uavgjort i alle sine fire siste kamper før møtet med The Kop.

Liverpool har scoret mål i åtte av de ni siste kampene, mens Udinese har gått målløse av banen i sine to siste.

Fiorentina (2–1 i 2009) var forrige italienske lag som vant på Anfield.

De røde har kun tapt én av sine 20 siste kamper i Europa (0–1 mot Sporting Braga i 2011).

Udinese har vært med i Europaligaen tre ganger tidligere, og har gått videre fra gruppespillet hver gang.

Liverpool har bare holdt buret rent én gang på de elleve siste hjemmekampene (3–0 mot Gomel i august).